Japonija pradeda tirti bankus dėl ryšių su mafija

Japonijos finansinių paslaugų

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 5, 2013, 10:37 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:36 PM

Inspektoriai ieškos įrodymų dėl galimų sandorių su organizuoto nusikalstamumo jakudza grupuotėmis. Be to, tyrimo metu bus aiškinamasi, kiek efektyviai korporacijų vadovybė kontroliuoja veiklą savo pavaldinių, galinčių, savo iniciatyva, turėti reikalų su organizuoto nusikalstamumo grupuotėmis.

Tyrimas pradėtas po to, kai antras pagal dydį šalies bankas „Mizuho“ rugsėjo pabaigoje pripažino, kad dvejus metus kreditavo Japonijos nusikaltėlių gaujas. Tyrimo duomenimis, iš viso nustatyta 230 tokių atvejų.

Gangsteriams buvo išduota už daugiau kaip 200 mln. jenų (per 2 mln. dolerių) paskolų, dažniausiai automobiliams įsigyti. Anksčiau atliktas patikrinimas parodė, kad paskolos buvo išduotos per klaidą ir nebuvo sąmoningo suokalbio su jakudza.

Dabartinio tyrimo metu bus stengiamasi dar kartą patikrinti, kiek teisingos tokios išvados.

Kilus skandalui „Mizuho“ banko direktorių tarybos pirmininkas atsistatydino, o banko prezidentas pripažindamas savo kaltę pusei metų atsisakė atlyginimo. Taip pat įvairiomis baudomis nubausti per 40 buvusių ir dabartinių banko „Mizuho“ darbuotojų.

Dauguma Japonijos tradicinių jakudza grupuočių veikia atvirai, tačiau joms priskiriamas ypatingas juridinis statusas, jas nuolat stebi policija, iš jų atimamos kai kurios teisės, pavyzdžiui, finansavimo sferoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.