Uzbekistano lyderį siekė nuversti duktė?

Uzbekistano gyventojai kurį laiką laukia, kada daugiau nei 20-metį valdantis Islamas Karimovas pasirinks įpėdinį. Atrodo, kad tai padaryti nebus lengva, nes tarp lyderio ir jo dukters bendražygių kilo konfliktas.

G.Karimovos ambicijas sutelkti valdžią savo rankose, regis, kiek atšaldė jos tėvas diktatorius.<br>AP nuotr.
G.Karimovos ambicijas sutelkti valdžią savo rankose, regis, kiek atšaldė jos tėvas diktatorius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2013, 7:46 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:45 PM

Anksčiau ne kartą spėliota, kad 75 metų I.Karimovas, kurio sveikata silpsta, įpėdine pasirinks savo vyresniąją dukterį Gulnarą Karimovą. Moteris Uzbekistane garsėja įvairiais amplua: popžvaigždės, verslininkės, diplomatės.

Tačiau atrodo, kad lyderio šeimą skaldo nesutarimai – į darbą netgi paleidžiami kumščiai. O užsienio žiniasklaida puse lūpų užsimena apie galimą perversmą, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Daily Mail”.

Anot uzbekų leidinių, leidžiamų už valstybės ribų, pykstasi ne tik I.Karimovas su G.Karimova, bet ir jų sąjungininkai. Šalyje įkaitus atmosferai buvo suimta arba atleista 18 aukšto rango pareigūnų, o nemažai G.Karimovos sąjungininkų spruko į užsienį.

Dar visai neseniai 41 metų G.Karimovos, kurios sukauptas turtas vertinamas 400 mln. JAV dolerių, Uzbekistane niekas negalėjo nė pirštu priliesti. Tačiau padėtis keičiasi.

Liepą ji buvo pašalinta iš Uzbekistano ambasadoriaus Jungtinėse Tautose posto. Tokiu būdu G.Karimova neteko diplomatinės neliečiamybės. Ši jai buvo svarbi vien dėl to, kad mažiausiai dviejose Europos šalyse pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl kyšininkavimo ir pinigų plovimo, kuriame figūruoja moters pavardė.

Praėjusią savaitę iš G.Karimovos taip pat buvo atimtos televizijos ir radijo kompanijos. Uzbekė pati apie tai prakalbo tinklalapyje „Twitter”, kuriame atviravo, jog į jos verslą nusitaikė tėvo režimas. Negana to, G.Karimova pareiškė, jog buvo apnuodyta gyvsidabriu.

Kliuvo ir moters pagrindiniu politiniu sąjungininku vadinamam 29-erių Akbaraliui Abdullajevui, kuris yra jos giminaitis.

Kalbama, kad G.Karimova ketino pasodinti A.Abdullajevą į lyderio postą ir paversti jį savo marionete.

Su Uzbekistano pareigūnais problemų turėjusiam ir užsienyje buvusiam A.Abdullajevui buvo pažadėtas imunitetas, kad tik jis grįžtų į šalį.

Tačiau praėjusį mėnesį jaunas vyras buvo suimtas.

Dėl to G.Karimova esą ėmė siautėti šalies slaptosios policijos vadovo Rustamo Inojatovo kabinete – spardė duris ir baldus, plūdosi. „Ar tu vyras, ar ne? Užsidėk sijoną ant savo storos sėdynės. Supratai?” – taip esą su slaptosios policijos vadovu kalbėjo G.Karimova.

R.Inojatovas G.Karimovai parodė valdžią ir kitokiu būdu.

Vyras esą atnešė šalies lyderiui I.Karimovui pluoštą kompromituojančių dokumentų, įrodančių G.Karimovos piktnaudžiavimą padėtimi, verslo nusikaltimus. Prezidentui parodytos ir nuotraukos, kuriose duktė užfiksuota pusnuogė.

Visa tai pamatęs I.Karimovas į R.Inojatovą esą paleido mobilųjį telefoną ir peleninę. Bet vėliau kliuvo ir pačiai G.Karimovai. Lyderis esą apkaltino dukterį padarius šeimai gėdą prieš visą pasaulį, sudavė jai per veidą, o vėliau ėmė mušti.

Visa tai neva matė prezidento apsaugininkai. Vėliau jie lyderį, kuris šalį valdo geležiniu kumščiu, matė verkiantį prezidento rūmų sode.

I.Karimovas taip pat apkaltino aukštus šalies pareigūnus, slėpusius nuo jo dukters piktnaudžiavimą padėtimi ir nusikalstamą veiklą ir esą nebandžiusius su tuo kovoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.