Filipinuose tūkstančiai žmonių bėga nuo taifūno

Filipinų pareigūnai

Taifūno „Haiyan“ vėjo greitis jau pasiekė apie 215 kilometrų per valandą, o gūsių greitis siekia 250 kilometrų per valandą.<br>AP nuotr.
Taifūno „Haiyan“ vėjo greitis jau pasiekė apie 215 kilometrų per valandą, o gūsių greitis siekia 250 kilometrų per valandą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-11-07 11:53, atnaujinta 2018-02-20 13:14

Taifūno „Haiyan“ vėjo greitis jau pasiekė apie 215 kilometrų per valandą, o gūsių greitis siekia 250 kilometrų per valandą.

Tikėtina, kad jis dar sustiprės, slinkdamas virš Ramiojo vandenyno, o penktadienį turėtų pasiekti Filipinų rytinę Rytų Samaro provinciją, nurodė vyriausybės sinoptikai.

Nacionalinės stichinių nelaimių rizikos mažinimo ir valdymo tarybos vadovas Eduardo del Rosario sakė, kad gubernatoriai ir merai prižiūri tūkstančių gyventojų evakuaciją iš žemės nuošliaužų ir potvynių potencialiai pažeidžiamų teritorijų keliose provincijose, per kurias, kaip numatoma, slinks taifūnas.

Prezidentas Benigno Aquino nurodė pareigūnams siekti, kad nežūtų nei vienas žmogus.

Tačiau tokį uždavinį itin sunku įvykdyti salyne, kurį kiekvienais metais užgriūna apie 20 smarkių audrų, kurių dauguma pareikalauja žmonių gyvybių ir padaro žalos. „Haiyan“ yra jau 24-oji tokia audra smogsianti Filipinams šiais metais.

Boholo provincijos gubernatorius Edgardo Chatto sakė, kad kariai, policija ir gelbėtojų brigados padeda į saugias vietas perkeliamiems gyventojams, iš kurių tūkstančiai tebegyvena palapinėse po žemės drebėjimo. Manoma, kad taifūnas tiesiogiai nesmogs Boholui, tačiau šioje provincijoje laukiama smarkių vėjų ir liūčių, sakė meteorologas Jori Loizas.

Kariai padeda išvežioti maisto davinius ir kitokią pagalbą į sunkiai pasiekiamas gyvenvietes, o gelbėtojų sraigtasparniai laukia pasiruošę, nurodė kariškiai.

„Labiausiai baiminuosi, kad šio taifūno centras smogs mums. Tikiuosi, kad mes būsime aplenkti“, – E.Chatto sakė telefonu naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Prognozuojama, kad „Haiyan“ penktadienį ir šeštadienį slinks per šalies vidurio regioną, o sekmadienį pasieks Pietų Kinijos jūrą. Pasak J.Loizo, nesitikima, kad jis kliudys tankiai gyvenamą sostinę Manilą šalies šiaurėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.