Paskutinio Afganistano žydo verslą žlugdo smurtas

Zabulonas Simintovas nusiima kipą prieš žengdamas į nedidelę savo kavinę apleistame pastate Kabule. Bet atsargumo priemonės paskutiniam Afganistano žydui pragyventi nepadeda – jo kebabų verslas žlunga, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Reuters” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 6:48 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:09 AM

„Leiskite man nusiimti kepuraitę, nes žmonės dar ims apie mane blogai manyti”, – taip žurnalistus visada pasveikina Z.Simintovas. O žiniasklaidą šis į šeštąją dešimtį įžengęs vyras iš tiesų domina, nes yra paskutinis žydas itin konservatyvių musulmonų gyvenamame Afganistane.

Z.Simintovas pasaulyje netgi tapęs tam tikra įžymybe, o apie jo konkurenciją su kitu Afganistano žydu, kuris mirė 2005-aisiais, net buvo pastatytas spektaklis.

Tiesa, nuo pačių afganų vyras savo šaknis slepia, nes baiminasi dėl savo kebabinės, kurią atidarė prieš ketverius metus, saugumo. „Visą maistą čia ruošia musulmonai”, – patikina Z.Simintovas.

Tik dabar šią nedidelę, bet švarią ir jaukią kavinaitę vyras greičiausiai bus priverstas uždaryti.

Prekyba kebabais stringa – pirmiausia dėl itin pavojingų Kabulo gatvių. Žmonės čia bijo išeiti pasivaikščioti, ką jau kalbėti apie priešpiečius ne namuose.

Z.Simintovui anksčiau labai pagelbėdavo viešbučiai – jie užsakydavo grupėms pietus ar vakarienę. Bet išseko ir tokie pasiūlymai – NATO pajėgos čia nuosekliai mažinamos.

„Viešbučiai užsakydavo maisto 400–500 žmonių. Ardavome nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Bet kitų metų kovą jau planuoju uždaryti kavinę ir jos patalpas išnuomoti”, – teigia Z.Simintovas.

Niūri ateitis kebabinėje juntama jau dabar – antai praėjusį penktadienį per pietus čia buvo užimtas vienintelis staliukas.

Afganistanietiškos mėsos išsirinkę klientai nė nenutuokė apie Z.Simintovo žydišką kilmę ir apskritai teigė į kebabinę atėję tik todėl, kad kaimynystėje uždaryta kita kavinė.

Tiesa, iš Herato miesto – žydų kultūros lopšio Afganistane – kilusiam Z.Simintovui lieka sinagoga – taip pat paskutinė šalyje. Be to, vyras prižiūri nedideles žydų kapinaites netoliese.

Dėl nepavykusio verslo Z.Simintovas kaltina JAV vadovaujamas ISAF pajėgas. Esą užsienio šalių kariai nesugebėjo eliminuoti Talibano ir sukurti saugumo Afganistane.

„Geriau pamatyti šunį nei amerikietį, – teigia paskutinis Afganistano žydas, kurio žmona ir dukros jau išvyko gyventi į Izraelį. – Jeigu padėtis dar labiau pablogės, aš paliksiu šalį.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.