Nepaisant pavojaus signalų, žmonės iš prekybos centro „Maxima“ evakuoti nebuvo

Prieš parduotuvės „Maxima“ griūtį Rygoje joje suskambo pavojaus signalai, tačiau įvertinę situaciją parduotuvės vadovai nurodė personalui tęsti darbą. Tai penktadienį Rygoje pripažino „Maxima Latvija“ vadovas Gintaras Jasinskas.

Po prekybos centro stogu rasta negyvų "Maxima" darbuotojų.<br>LETA-ELTA nuotr.
Po prekybos centro stogu rasta negyvų "Maxima" darbuotojų.<br>LETA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 22, 2013, 11:58 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:31 AM

Spaudos konferencijoje prekybos tinklo vadovas pasakojo, kad prieš nelaimę parduotuvėje suveikė priešgaisrinė signalizacija. Kaukti signalizacija pradėjo dar prieš pusantros valandos. Tai kartojosi apie dešimt kartų. Teigiama, kad po to buvo skelbiama žodinė informacija.

Tačiau nepamačius jokių gaisro židinių parduotuvės administracija nutarė tęsti darbą. Pamanyta, kad sugedo signalizacija. 

Pirmoji signalizacija prekybos centre įsijungė 16 val. 21 min. Tuo tarpu parduotuvė sugriuvo apie 17 val. 50 min. 

„Tokio tipo signalizacija reaguoja į padidėjusią temperatūrą, ugnį, dūmus, dulkes. Ji suveikė ne parduotuvės patalpose, o komplekso rūsyje, kur buvo vykdomi statybos darbai. Mūsų apsaugos darbuotojai patikrino zoną, nurodytą pulte ir 16 val. 30 min. kreipėsi į šio komplekso priešgaisrinės sistemos būklę prižiūrinčią įmonę. Į įvykio vietą atvykęs kompanijos „Vesman“ atstovas patikrino patalpas ir neradęs ugnies ar dūmų šaltinio, konstatavo, kad pavojaus nėra. Dėl šios priežasties evakuacija nebuvo vykdoma.  Po šio tragiško įvykio mes užsakysime nepriklausomą ekspertizę, kuri parodys, kas yra kaltas ir kas turi prisiimti atsakomybę už šį įvykį“, - sakė G.Jasinskas. 

„Maxima Latvija“ per du mėnesius planuoja įvertinti visas patalpas, kuriose įsikūrusios kitos šio tinklo parduotuvės Latvijoje.

Pranešama, kad per nelaimę žuvo mažiausiai 3 iš 30 parduotuvės darbuotojų. Dar du yra sužeisti, o 1 dingęs be žinios.

Visiems nukentėjusiems „Maxima“ žada kompensacijas, kurių sumos kol kas neskelbiamos. Žadama padengti žmonių gydymosi ir reabilitacijos išlaidas. 

Šeštadienį jau rastos 53 aukos.

„Esame labai sukrėsti šios didžiulės nelaimės ir išreiškiame gilią, nuoširdžią užuojautą visiems nukentėjusiems bei jų artimiesiems. Tai pati didžiausia nelaimė, su kokia esame susidūrę per visus dvidešimt prekybos tinklo veiklos metų“, - teigia „Maxima Latvija“ vadovas G.Jasinskis. 

Prekybos tinklas „Maxima“ nuomojasi tik dalį sugriuvusio pastato. Kitoje dalyje šiuo metu vyksta devynaukščio namo statyba. 

Sugriuvusi „Maxima“ parduotuvė čia buvo atidaryta 2011 metų lapkričio 3 d. Šių metų lapkričio 5 d. statybų bendrovės atstovai, kartu su pastato valdytojais atliko pastato techninę apžiūrą. Pastaruoju metu ant parduotuvės stogo vyko statybos darbai. Be to, rūsyje buvo įrenginėjama automobilių stovėjimo aikštelė greta statomo pastato gyventojams. Teigiama, jog visi šie darbai niekaip nesusiję su parduotuve, „Maxima“ nebuvo jų užsakovė. 

Visose „Maxima“ parduotuvėse Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje tris dienas skelbiamas gedulas – parduotuvėse palaikoma rimtis, negroja muzika, išjungti kalėdiniai papuošimai ant parduotuvių fasadų, sustabdyta visa reklaminė bei įvaizdinė „Maxima“ komunikacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.