J.O.Hernandezas pasiskelbė Hondūro prezidentu

Pergalę sekmadienį

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 25, 2013, 8:27 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:26 AM

„Aš būsiu kitas Hondūro prezidentas. Ir aš padarysiu visa, ko reikia, kad grąžinčiau žmonėms taiką“, – džiūgaujančiai šalininkų miniai pareiškė J.O.Hernandezas.

Jis sakė, kad savo pareiškimą grindžia rinkimų komisijos rezultatais iš 42 proc. rinkimų apylinkių, kurie rodo, kad jis gavo 34,15 proc. balsų, o kairiųjų kandidatė Xiomara Castro – 28,45 proc. balsų.

Tačiau X.Castro, kuri yra per 2009 metų karinį perversmą nušalinto prezidento Manuelio Zelayos žmona, irgi paskelbė pergalę.

„Šiandien galime pasakyti, kad mes laimėjome“, – džiūgaujanti X.Castro sakė žurnalistams.

Savo pranešime socialiniame tinkle „Twitter“ ji rašė: „Remdamasi balsavusių rinkėjų apklausomis, kurių (rezultatus) esu gavusi iš visos šalies, galiu pasakyti: esu Hondūro prezidentė.“

Devyni kandidatai varžėsi dėl teisės pakeisti prezidentą Porfirio Lobo, kuris buvo išrinktas po perversmo po prieštaringai vertinamų rinkimų, kuriuos boikotavo M.Zelayos sąjungininkai kairieji.

X.Castro ir jos partija „Libre“ tikisi, kad ji taps pirmąja Hondūro prezidento postą užėmusia moterimi. Hondūras yra skurdžiausia Amerikos regiono valstybė po Haičio – joje žemiau skurdo ribos gyvena apie 71 proc. žmonių.

Pagrindinis X.Castro varžovas – parlamento pirmininkas J.O.Hernandezas iš valdančiosios Nacionalinės partijos – palaikė 2009-ųjų perversmą. Jis yra už įstatymų laikymąsi ir tvarką pasisakantis konservatorius, žadantis įvesti tvarką, pasiųsdamas į gatves karius.

Ši žinia aktuali 8,5 mln. gyventojų turinčiai šaliai, kurioje, kaip rodo Jungtinių Tautų (JT) duomenys, per dieną užfiksuojama apie 20 žmogžudysčių. Šis nusikalstamumo rodiklis yra didžiausias pasaulyje.

Hondūro vyriausybinės institucijos itin silpnos, o policija labai korumpuota, todėl valstybė yra atsidūrusi prie žlugimo slenksčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.