Lietuvos valdžia turės pasiaiškinti latviams dėl „Maxima“

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, šiuo metu dalyvaujantis Vilniuje vykstančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime, Latvijos naujienų agentūrai LETA sakė esąs pasipiktinęs „Maxima Latvija“ vadovo Gintaro Jasinskio žodžiais, ir žadėjo tai apsvarstyti su Lietuvos kolega Linu Linkevičiumi.

Latvijos gyventojai socialiniuose tinkluose pradėjo rinkti parašus po laišku, kurį norėtų perduoti Lietuvos prezidentei D.Grybauskaitei.<br>AP nuotr.
Latvijos gyventojai socialiniuose tinkluose pradėjo rinkti parašus po laišku, kurį norėtų perduoti Lietuvos prezidentei D.Grybauskaitei.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-28 17:14, atnaujinta 2018-02-20 02:30

Anot Latvijos užsienio reikalų ministro, G.Jasinskio pareiškimas, kad jis nejaučia kaltės dėl „Maxima“ tragedijos, ir nenoras prisiimti atsakomybę – šokiruojantys ir arogantiški.

„Tai neleistina. Ponai, panašu, pamiršo, kad tokie poelgiai kenkia pačiai įmonei“, - sakė E.Rinkevičius.

Jis sakė jau informavęs L.Linkevičių apie tai, kad nori su juo aptarti „Maxima“ klausimą.

„Jeigu nėra, ką pasakyti, verčiau patylėti“, - pridūrė E.Rinkevičius.

Latvijos gyventojai socialiniuose tinkluose pradėjo rinkti parašus po laišku, kurį per E.Rinkevičių norėtų perduoti Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei.

"Prieš savaitę prekybos centro "Maxima" griūtis nusinešė 54 žmonių gyvybes. Ši tragedija, baisiausia naujausioje Latvijos istorijoje, sukrėtė mūsų visuomenę ir kiekvieną iš mūsų. Šalies premjeras atsistatydino, prisiėmęs atsakomybę už tai, kas įvyko. Mes vis dar gedime žuvusiųjų. Buvome dėkingi ir sujaudinti Lietuvos palaikymo, kai sekmadienį buvo paskelbta gedulo diena", - teigiama laiške.

Vis dėlto "Maxima" ir "Vilniaus prekyba" vadovybė šiems įvykiams rodo daugiau nei nepagarbą - "jų darbuotojai žuvo, o jie nė vienai dienai neuždarė savo parduotuvių. Žiniasklaida rašo apie vergiškas darbo sąlygas prekybos tinkle, ir neatmetama tikimybė, jog tai ir privertė darbuotojus nereaguoti į signalizaciją ir būti pasmerktiems mirti. "Maxima" apsauga, nuskambėjus signalizacijai, neevakavo lankytojų, ir jie taip pat žuvo, todėl, kad tokios buvo darbo sąlygos parduotuvėje.

Tokiomis aplinkybėmis "Maxima Latvija" vadovo žodžiai: "Išeina tie, kurie jaučiasi kalti", gali neigiamai atsiliepti ne tik ekonominiams ryšiams, bet ir santykiams tarp Latvijos ir Lietuvos tautų".

Laiško autoriai skelbia "Maxima" boikotą ir kreipiasi į Lietuvos Prezidentę su prašymu panaudoti visas jai prieinamas priemones, kad "Maxima" vadovybė atsisakytų savo neleistino požiūrio į tai, kas įvyko, ir kad Latvijos bendruomenė netaptų priešiškai nusistačiusi lietuvių atžvilgiu“, - rašoma laiške.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.