„Femen”: nuogomis krūtinėmis prieš pasaulio galinguosius

Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje į Lietuvos sostinę atvedė ne tik Europos Sąjungos valstybių lyderius. Žiniasklaidos dėmesiu su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, Prancūzijos vadovo Francois Hollande'u, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir kitais aukščiausiais pareigūnais varžėsi tokius renginius dažnai lydinčios feministinio judėjimo „Femen“ nuogybės. Šį kartą  svarbų renginį trumpam užgožė viena apsinuoginusi mergina.

„Femen“ protestuoja nusiplėšdamos viršutinius rūbus.<br>AP nuotr.
„Femen“ protestuoja nusiplėšdamos viršutinius rūbus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 29, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:10 AM

Kas per organizacija ta „Femen” ir krūtimis protestuojančios šviesiaplaukės merginos?

Lietuvoje aktyvisčių dar nėra

Feministinės organizacijos veikla prasidėjo 2008 m., bet tuomet dar neapsinuoginusios saujelė ukrainiečių merginų protestavo prieš prostituciją ir moterų diskriminaciją.

Tačiau vieną dieną ukrainietės nusprendė dėmesį į save atkreipti kitaip – iki pusės apsinuogindamos. Fotoaparatai ir televizijos kameros pagaliau į jas atsisuko ir iki šiol nenusisuka.

Skelbiama, kad dabar pasaulyje yra apie 300 tikrų aktyvisčių.

Iš pradžių  merginų taikiniu tapo prostitucija – jos mastu Ukraina garsėja visoje Europoje. Nieko keista, kad kartą net pats Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius užsieniečius į šalį atvykti pakvietė pavasarį, kai „merginos ima nusirenginėti”.

Netrukus „Femen” pyktis buvo nukreiptas ir į diktatorius bei Bažnyčią. „Ten, kur yra šie trys dalykai, baigiasi moterų teisės”, – įsitikinusi viena judėjimo lyderių Ina Ševčenko.

Jos biografijoje – protestas per Davoso (Šveicarija) susitikimą, nupjautas kryžius Kijevo centre, ypač pavojinga akcija Minske prieš Aliaksandrą Lukašenką, protestai Paryžiuje, Stokholme, Vatikane.

Ji sakė, kad „Femen" aktyvisčių Lietuvoje kol kas nėra. "Kol kas iš šios šalies negirdėjome jokių signalų. Laukiame. (Juokiasi.)

Kas jas finansuoja?

Kalbama, kad „Femen” remia JAV, Soroso fondas ir net V.Putinas. Iš ko jos gyvena ir kaip nusigaunate iki Davoso ar Romos?

"Mums daug nereikia. Akcijai reikia bilietų, popieriaus ir dažų. Būdamos užsienyje apsistojame savo draugų, bendraminčių namuose, o kartais grįžtame tą pačią dieną.

Be to, naktis kartais praleidžiame areštinėse – tai geras taupymo būdas. (Juokiasi.) Kartais miegame stotyse. O pinigų uždirbame iš „Femen” atributikos interneto parduotuvės, kartais mus remiantys bendraminčiai perveda pinigų į „Femen” sąskaitą.

Čia, Paryžiuje, organizuojame vakarus – visi norintys gali susitikti su mumis, diskutuoti ir, jei nori, paremti. Didžiausia suma, kurią gavome, siekia apie tūkstantį eurų. Mums tai didelė suma, jos užtenka nupirkti 7–8 bilietus. Vadinasi, galime surengti 2–3 protestus", - "Lietuvos rytui" yra pasakojusi I.Ševčenko.

Paryžiuje yra įkūrta „Femen” treniruočių mokykla, kurioje per kelerius metus buvo išgrynintas organizacijos stilius: agresyvi poza, agresyvus šaukimas. Kiekvieną šeštadienį nuo „Femen” šūksnių skamba aplinkinės gatvės.

Sulaukė patyčių ir kankinimų

2011 m. gruodį „Femen” aktyvistės Minske surengė akciją prieš Baltarusijos prezidentą A.Lukašenką. Iki pusės nuogos, užsiklijavusios į A.Lukašenkos panašius ūsus prie KGB pastato jos šaukė „laisvę tautai”, „laisvę politiniams kaliniams”.

Pasirodžiusi apsauga pirmiausia išvaikė susirinkusius žurnalistus, bet trijų protestuotojų nelietė. Tačiau vos pajudėjusios prie autobusų stotelės jos pamatė būrį sparčiai jų link žygiuojančių vyrų.

Protestuotojos buvo sulaikytos, ilgai tardomos, mušamos. Galiausiai išvežtos nežinoma kryptimi.

„Vienas tų vyrų man pasakė: „Dabar, kale, sužinosi, ką reiškia atvažiuoti į Baltarusiją ir čia daryti netvarką.” Ir dar pridūrė: „Prisimink savo motinos šypseną. O dabar įsivaizduok jos veidą, kai jai atvešime tavo lavoną”, – pavojingiausią akciją prisiminė I.Ševčenko.

Nuvežę į mišką Baltarusijos saugumiečiai tris merginas išrengė, liepė nusisukti ir atsiklaupti. Tuomet apliejo benzinu ir nuolat šalia žaidė žiebtuvėliais.

Ina prisipažino buvusi tikra, kad mirs. Tačiau sumušę, išsityčioję, nukirpę ir išteplioję plaukus baltarusiai merginoms liepė eiti nurodyta kryptimi: „Ten kažkur yra jūsų Ukraina. Ir nedrįskite grįžti.”

Pabėgo iš tėvynės

Dėl kitos praėjusią vasarą surengtos protesto akcijos I.Ševčenko buvo priversta pabėgti iš Ukrainos. Tąkart protestuodama prieš Rusijos grupės „Pussy Riot” dainininkių įkalinimą ji pusnuogė Kijevo centre elektriniu pjūklu nupjovė kryžių.

„Jokia institucija, net tokia populiari kaip Bažnyčia, neturi teisės paminti moterų teisių. Laisvė moterims, laisvė „Pussy Riot”. Mes dar nesame laisvos”, – tuomet sušukusi I.Ševčenko pabėgo iš įvykio vietos.

Po kelių dienų ankstų rytą ji savo namų laiptinėje išgirdo triukšmą. Pažiūrėjusi pro durų akutę ji pamatė šešis spyną mėginančius išlaužti vyrus. Pasiėmusi pasą, mobilųjį telefoną ir maždaug 100 JAV dolerių ji iššoko per balkoną. Draugai ją paslėpė nedideliame Ukrainos miestelyje.

Gimtinėje Inai pareikšti kaltinimai dėl religinių jausmų įžeidimo. Tad baimindamasi suėmimo viena aktyviausių „Femen” narių išvyko į Lenkiją, o iš ten – į Prancūziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.