Naujas Baltijos kelias: Ukraina rikiavo žmones į grandinę (papildyta)

Ukrainos opozicija, prezidentui Viktorui Janukovyčiui Vilniuje nepasirašius asociacijos sutarties su ES, organizuoja akciją, panašią į Baltijos kelią. Penktadienį, lapkričio 29 d. nuo 12 iki 14 val. nusidrieks eurointegracinė gyvų žmonių grandinė nuo Maidano Kijeve iki Lenkijos pasienio – sienos su Europos Sąjunga, rašo pravda.com.ua.

Ukrainos žmonės reiškė pasipiktinimą V.Janukovyčiaus poelgiu.<br>AP nuotr.
Ukrainos žmonės reiškė pasipiktinimą V.Janukovyčiaus poelgiu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė, Martynas Čerkauskas

Nov 29, 2013, 11:17 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:13 AM

Apie tai pranešė viena iš gyvos grandinės organizatorių Kristina Čornenka iš Lvovo.

„Žmonės rinksis apie 11 val., kad 12 val. jau būtų pilnai suformuota gyva grandinė. Ji laikysis nuo 12 iki 14 val.“, - sakė ji.

Pagalbos organizuojant akciją kreipiamasi ir į kaimus bei mažus miestelius, miestų, kaimų tarybų atstovus, mokyklų direktorius.

„Tai pat organizuojame universitetus, studentai stovės ir Lvove, ir važiuos į kitas vietas. Be to, mums skambina nemažai žmonių, kurie klausia, kur jiems atvykti su automobiliais“, - pasakojo ji.

Pagrindiniai gyvos grandinės centrai bus Kijevas – Žytomyras – Rivnė – Lvovas – Peremyšlis. Maršruto ilgis – 625 km.

Organizatorių skaičiavimais, sudaryti tokiais grandinei prireiks apie 520 tūkst. žmonių.

Organizatoriai kviečia prie grandinės jungtis ir Lenkijoje gyvenančius ar studijuojančius ukrainiečius, atvykti į grandinės atkarpą pasienyje iki Peremyšlio.

Kijeve grandinė pavyko

Daugeliu kilo klausimas, ar įmanoma, vos prieš porą dienų pradėjus organizuoti, surengti tokio masto akciją? Panašu, kad bent jau Kijeve akcija pavyko.

Kaip praneša ELTA, tūkstančiai gyventojų, susikibę už rankų, Kijeve suformavo „gyvąją grandinę“, simbolizuojančią Ukrainos ir Europos Sąjungos vienybę. Ji driekiasi nuo Nepriklausomybės aikštės pagrindine miesto gatve ir už jos.

Daugiausiai protesto akcijoje dalyvauja studentai. Jie laiko Ukrainos ir Europos Sąjungos vėliavas, skanduoja šūkius už šalies integraciją į Europą.

Protestas prasidėjo iškilmingai sugiedojus Ukrainos himną.

Žada tęsti kovą

Vilniuje viešintys Ukrainos lyderiai penktadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje pažadėjo tęsti kovą dėl savo šalies ateities Vakarų Europoje.

Vitalijus Klyčko ir jo bendražygiai pareiškė, kad didžioji dalis tautos remia opoziciją. Ji planuoja laimėti šalies vadovo rinkimus 2015 m. ir tuomet pasirašyti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

Trys opozicinės partijos rinkimuose dalyvaus atskirai, tačiau antrajame rinkimų ture rems į jį patekusį opozicijos atstovą.

Beveik visa spaudos konferencija Vilniuje vyko ukrainiečių kalba. Opozicijos lyderiai Vilniuje jautėsi kaip namie - jų klausėsi dešimtys Ukrainos žurnalistų.

Opozicijos atstovai Ukrainos prezidentą vadino šalies išdaviku, kuris pardavė šalį Vladimirui Putinui dėl pigesnių dujų ir šanso vėl laimėti prezidento rinkimus. Dabartinę valdžią opozicija vadina režimu, kuris persekioja kitaip mąstančius.

Opozicionieriai neatmetė galimybės, kad Ukraina greitai įstos į Rusijos sukurtą Muitų sąjunga. Jie ją prilygino žlugusiai Sovietų sąjungai. 

Ukrainiečiai užsiminė apie galimybę šalyje surengti naują revoliuciją ir nuversti dabartinę valdžią "neparlamentiniais būdais". 

Vieninteliu laimėtoju šioje situacijoje Ukrainos opozicija laiko Rusijos prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.