Kroatijoje vyksta referendumas dėl gėjų santuokų uždraudimo

Kroatai sekmadienį balsuoja referendume, kuriuo gali būti uždraustos tos pačios lyties asmenų

Kroatijoje vyksta referendumas dėl gėjų santuokų uždraudimo.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kroatijoje vyksta referendumas dėl gėjų santuokų uždraudimo.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 1, 2013, 12:32 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:27 AM

Gėjų santuokų klausimas skaldo visuomenę naujausioje Europos Sąjungos (ES) narėje. Diskriminacija ar šeimos vertybių apsauga, žmogaus teisės ar gėjų aktyvistų savanaudiškumas, pasaulietinė valstybė ar teokratija – pastarosiomis savaitėmis Kroatijoje virė aistros, balsavimo oponentams ir šalininkams emocingai diskutuojant dėl gėjų santuokų.

Referendumas dėl to, ar priimti konstitucijos pataisą, kuria santuoka būtų apibrėžta kaip „sąjunga tarp moters ir vyro“, yra Katalikų Bažnyčios remiamos iniciatyvos rezultatas. Šiuo metu Kroatijos, kuri į ES įstojo liepą, konstitucijoje santuoka nėra apibrėžiama.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 6 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs 12 valandų, o pirmieji daliniai rezultatai turėtų paaiškėti vėlai sekmadienį.

Centro kairiųjų vyriausybės paskelbimas apie įstatymo projektą, pagal kurį gėjų poros galėtų užsiregistruoti kaip „gyvenimo partneriai“, daugeliui šalies konservatorių sukėlė nuogąstavimų, kad gėjams bus leidžiama tuoktis.

Gegužę konservatyvi grupė “Šeimos vardu“, kurią remia Bažnyčia, surinko beveik 700 tūkst. parašų už tai, kad būtų surengtas referendumas dėl santuokos apibrėžimo.

„Mes tikime, jog santuoka, vaikai ir šeima yra tokie svarbūs klausimai, kad dėl jų turi nuspręsti visa visuomenė“, - sakė iniciatyvos lyderė Željka Markič (Želka Markič).

Tačiau vyriausybė, žmogaus teisių aktyvistai ir garsūs visuomenės veikėjai prieštaravo referendumui ir ragino žmones balsuoti „Ne“.

„Kroatijai nebūtų gerai pasirodyti netolerantiška šalimi“, - žurnalistams sakė prezidentas Ivo Josipovičius (Ivas Josipovičius).

Naujausia apklausa rodė, kad 68 proc. kroatų sekmadienį planuoja balsuoti „Taip“, o 27 proc. - „Ne“.

„Mes esame katalikiška šalis ir šeima yra labai svarbi šiandienos pasaulyje. Kodėl naikinti tai, kas egzistuoja šimtmečius?“, - sakė 62 metų pensininkė Jasna Badovinač, atidavusi balsą „Taip“ vienoje sostinės Zagrebo rinkimų apylinkėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.