D.Medvedevas pasakė, ko norėtų iš Ukrainos (papildyta)

Apkaltino NATO

AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 4, 2013, 2:07 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:56 PM

Kaip praneša naujienų agentūra „Interfax“, D.Medvedevas sakė Ukrainos premjero pavaduotojui Jurijui Boiko, kad padėtis Ukrainoje yra šalies vidaus reikalas, tačiau pridūrė: „Labai svarbu, kad būtų stabilumas ir tvarka.“

Apkaltino NATO

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį apkaltino NATO kišantis į Ukrainos reikalus ir sakė, kad nesupranta, kodėl Aljansas jaučia turintis teisę tai daryti.

„Nesuprantu, kodėl NATO priima tokius pareiškimus“, - sakė S.Lavrovas apie Aljanso antradienio deklaraciją, kuria raginama Ukrainoje pradėti dialogą tarp vyriausybės ir protestuotojų, pykstančių dėl valdžios sprendimo atsisakyti Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

S.Lavrovas sakė taip pat nesuprantantis, kaip NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas anksčiau išvis galėjo atsakyti į klausimą apie galimą Rusijos karinį įsikišimą Ukrainoje.

„Negaliu suprasti, kodėl tokie klausimai užduodami“, - sakė S.Lavrovas spaudos konferencijoje po NATO ir Rusijos tarybos susitikimo, kuriame taip pat dalyvavo JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

„Tai padeda kurti iškreiptą paveikslą ir pasiunčia klaidingą signalą, kuris gali nulemti klaidingą supratimą“, - sakė jis per vertėją.

Tai, ar Ukraina sieks glaudesnių ryšių su ES, yra „vidaus reikalas“, sakė jis ir pridūrė, kad lygiai taip pat nesupranta „agresyvių opozicijos veiksmų masto“.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius Asociacijos sutarties atsisakė prieš pat ES viršūnių susitikimą praėjusio mėnesio pabaigoje, kuriame ji turėjo būti pasirašyta. Tai jis padarė Rusijai leidus suprasti, kad buvusi sovietinė Ukraina brangiai sumokės už pasitraukimą iš Maskvos įtakos sferos.

V.Janukovyčiaus sprendimas išprovokavo didžiulius protestus Kijeve ir nusivylimą Briuselyje, kuris tą sutartį laikė dideliu pasiekimu priartinant Rytų Europą prie ES.

Savo antradienio deklaracijoje NATO pasmerkė „pernelyg didelės jėgos naudojimą prieš taikius demonstrantus Ukrainoje“.

„Raginame vyriausybę ir opoziciją pradėti dialogą ir ... reformų procesą“, - priduriama deklaracijoje. Ukraina yra NATO – karinio aljanso, įsteigto Šaltojo karo metais, siekiant atsverti Sovietų Sąjungą, - partnerė, bet Maskva pavydžiai gina savo įtaką buvusiose sovietinėse respublikose.

Atskirai Ukrainos premjeras Mykola Azarovas, kurio vyriausybė siekia derybų ir su Briuseliu, ir su Maskva, trečiadienį perspėjo opoziciją liautis eskalavus šalyje didžiausią per dešimtmetį politinę krizę.

„Kreipiuosi į visas politines jėgas, kviesdamas baigti politinio režimo eskalavimą“, - sakė M.Azarovas, kuris teigė, kad protestais manipuliuojama siekiant politinių tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.