Italė, iš kurios įsčių prievarta išimtas kūdikis, prakalbo apie kančias

35 metų Italijos pilietė sako „kenčianti kaip gyvulys“ ir negalinti suprasti, kodėl jos duktė turi būti įvaikinta Jungtinėje Karalystėje, rašo britų leidiniai „Daily Mail“ ir „The Guardian“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2013, 12:21 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:02 AM

Dėl moters istorijos, nutikusios daugiau nei prieš metus, kilo tarptautinis skandalas.

Į Stanstedo oro uostą dalyvauti vienos oro bendrovės skrydžių palydovų mokymuose atvykusiai italei 2012 metų rugpjūtį prievarta buvo atliktas cezario pjūvis ir vaikas atiduotas globoti vietos tarnyboms.

Taip nuspręsta pasielgti po to, kai moteris svečioje šalyje patyrė panikos priepuolį. Manoma, jog šis maniakinę depresiją kenčiančią nėščiąją ištiko dėl to, kad ji pamiršo išgerti vaistus.

Incidento metu italė paskambino britų pareigūnams ir pasakė viešbutyje nerandanti savo vaikų pasų. Moteris buvo išvežta į psichiatrinę ligoninę, nors jos motina prieš tai britams telefonu paaiškino dukters sutrikimus.

Šią savaitę trijų vaikų motina, kurios tapatybė neatskleidžiama dėl teisinių priežasčių, prakalbo apie savo kančias ir pasidalijo prisiminimais.

2012-ųjų vasarą, po penkių Jungtinės Karalystės psichiatrinėje ligoninėje praleistų savaičių, italei prievarta atliktas cezario pjūvis. Ji tikina nebuvusi įspėta apie medikų planus ir visą laiką kartojusi, kad nori grįžti namo į Italiją gimdyti natūraliai.

Moteris nesusikalbėti su medikais ir socialiniais darbuotojais negalėjusi, nes jos anglų kalba gera.

„Gimdymo dieną galvojau, kad mane tiesiog perveža iš vienos palatos į kitą – sakiau jiems, kad noriu grįžti į Italiją. Tada man buvo padaryta narkozė. Kai atsibudau, jos (dukters – Red.) su manimi nebebuvo. Ją iš manęs paėmė“, -- prisiminimais dalijosi moteris.

Ji tikina nedavusi nei raštiško, nei žodinio sutikimo, kad jos duktė gali būti atiduota globai.

Tačiau 2013-ųjų vasarį mergaitė britų teismo sprendimu atiduota įvaikinti, nors medikai įspėjo, kad vaikas neturi būti atskirtas nuo motinos.

Sprendimas priimtas teisėjui pripažinus, kad moters būklė gera, ji geria vaistus ir turi darbą. Tačiau jis pabrėžė tai, kad italės būklė vėl gali pablogėti.

Trijų vaikų motina dabar skundžiasi, kad britų pareigūnai ne tik ignoravo maldavimus grąžinti vaiką, bet ir uždraudė dukterį lankyti penkis mėnesius.

„Noriu susigrąžinti dukterį – kenčiu kaip gyvulys“, -- jausmais dalijosi dukters, kuriai dabar 15 mėnesių, netekusi motina.

Centrinėje Italijoje gyvenanti moteris pradėjo teisines procedūras, kuriomis siekia susigrąžinti vaiką iš Esekso grafystės institucijų. Ji pasisamdė teisininkus Romoje, kurie specializuojasi tarptautiniuose šeimų reikaluose.

Byla kelia klausimų ne tik dėl Jungtinės Karalystės teismų slaptų nutarimų. Mat leidimas prievarta atlikti moteriai cezario pjūvį duotas itin slaptame Gynimo teisme (angl. - Court of Protection).

Atsakymų reikalaujama ir iš Esekso socialinių tarnybų atstovų.

Advokatai moters patirtą elgesį Esekse lygina su nacių Vokietija arba Šiaurės Korėja. O ji pati klausia, kodėl vaiko globa negali būti atiduota jei ne jai, tai artimiesiems?

„Biologinis tėvas ir amerikietė giminaitė – abu norėtų mergaite rūpintis. Tačiau anglų socialinės tarnybos mane ignoravo. Kodėl? Kodėl niekas man nepadėjo?“, -- klausė italė.

Vyresniąsias moters dukteris, kurioms 11-lika ir 4-eri, augina jų močiutė iš motinos pusės.

Vienas moters advokatų Stefano Oliva sako, kad amerikietė teta norėjo įsivaikinti abi mergaites ir pasiimti jas į Los Andželą.

„Netrukus sužinojome, kad yra ir trečias vaikas. Amerikietė teta norėjo įsivaikinti ir ją, tad pradėjome procedūras dėl visų mergaičių“, -- kalbėjo S.Oliva.

Tačiau britų socialinės tarnybos atmetė procedūrą dėl jauniausios italės dukters įvaikinimo.

Parengė Jurgita Žilinskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.