Ukrainos opozicija reikalauja pirmalaikių prezidento ir parlamento rinkimų

Ukrainos opozicija pateikė valdžiai reikalavimus, nuo kurių įvykdymo priklauso, ar bus nutrauktos protesto akcijos. Tai trečiadienį po pasitarimo pas Aukščiausiosios Tarybos pirmininką Vladimirą Rybaką žurnalistams pareiškė partijos „Batkivščina“ frakcijos parlamente lyderis Arsenijus Jaceniukas.

Ukrainos opozicija pateikė valdžiai reikalavimus, nuo kurių įvykdymo priklauso, ar bus nutrauktos protesto akcijos.<br>AP nuotr.
Ukrainos opozicija pateikė valdžiai reikalavimus, nuo kurių įvykdymo priklauso, ar bus nutrauktos protesto akcijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA, BNS ir lrytas.lt

2013-12-04 11:05, atnaujinta 2018-02-20 00:04

„Opozicijos reikalavimai nesikeičia: vyriausybės atstatydinimas, pirmalaikiai prezidento ir parlamento rinkimai, politinių kalinių paleidimas“, – sakė A.Jaceniukas.

„Mūsų reikalavimas parlamentui vienas ir aiškus – priimti sprendimą dėl vyriausybės atstatydinimo, jeigu ne parlamente, tai tegul Regionų partija kreipiasi į prezidentą. Jis, pagal Konstituciją, turi teisę pasirašyti įsaką dėl ministrų kabineto atstatydinimo“, – pabrėžė frakcijos vadovas.

„Mes tai perdavėme parlamento vadovui V.Rybakui, kad jis perduotų tai Viktorui Janukovyčiui“, – pridūrė A.Jaceniukas.

Reikalauja neeskaluoti krizės

Ukrainos premjeras Mykola Azarovas trečiadienį paragino opoziciją liautis didinti įtampą didžiausioje per dešimtmetį šalį ištikusioje politinėje krizėje, surengęs pirmąjį ministrų kabineto posėdį nuo masinių protestų pradžios.

„Šiandien kreipiuosi į visas politines jėgas, kviesdamas baigti politinio režimo eskalavimą“, - pareiškė jis.

M.Azarovas pažymėjo esantis pasiruošęs dialogui, žadėdamas, kad bet kokie taikūs protestai, įskaitant piketus prie valstybinių institucijų pastatų, nebus trikdomi pareigūnų.

Tačiau premjeras perspėjo, kad už veiklą, prieštaraujančią įstatymams, bus traukiama atsakomybėn.

„Priežastys gatvės protestams išsemtos“, - pridūrė jis.

„Noriu pasakyti žmonėms: jūsų lyderiai stumia jus į nusikaltimą. Jie mėgins dangstytis deputatų neliečiamybe. Na, o jums nėra už ko pasislėpt“, - sakė M.Azarovas, pridūręs, kad vyriausybė kontroliuoja padėtį šalyje.

„Vykdomoji valdžia dirba nepertraukiamai, kontroliuoja padėtį valstybėje“, - tikino jis.

Prezidentas Viktoras Janukovyčius praeitą savaitę nepasirašė politinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties su Europos Sąjunga (ES), išprovokuodamas didžiausias demonstracijas šalyje nuo prodemokratinės Oranžinės revoliucijos 2004 metais.

Antradienį M.Azarovo vyriausybė atlaikė balsavimą Aukščiausioje Radoje dėl nepasitikėjimo vyriausybe, kai opozicijos pasiūlymą surengti interpeliaciją palaikė tik 186 deputatai, nors reikėjo užsitikrinti mažiausiai 226 balsus.

Buvo mažai tikėtina, kad tas pasiūlymas bus priimtas, nes V.Janukovyčiaus Regionų partija turi daugumą 450 vietų parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.