Audra talžė Europą, „Xaver“ vėtomas lėktuvas nesėkmingai leidosi oro uoste

Galinga žiemos audra „Xaver“ ketvirtadienio vakarą talžė Šiaurės Europos šalis. Kol kas nežinoma, kiek aukų pasiglemžė stichija. Pranešama, kad žuvo žmogus, dar keturi žmonės - dingę be žinios. Šiaurės Europoje sutriko eismas ir gresia per kelis dešimtmečius didžiausias jūros potvynis.

Audra Šiaurės Europoje.<br>AP nuotr.
Audra Šiaurės Europoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2013, 6:45 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:14 PM

Lėktuvas kybojo ore

Audra Didžiojoje Britanijoje jau privertė pajusti savo jėgą. Į Birmingemo oro uostą leidęsis oro linijų kompanijos „Emirates“ lėktuvas dėl smarkaus vėjo kurį laiką buvo priverstas kyboti ore.

Oro uoste buvęs žmogus nufilmavo siaubą keliantį vaizdą, kaip vėjo į visas puses mėtomas lėktuvas bandė pataikyti ant nusileidimo tako.

Pilotui nepavykus saugiai nuleisti lėktuvo, nutarta vėl pakilti į orą ir leistis pakartotinai, tačiau ir vėl nesėkmingai.

Vis dėlto lėktuvas buvo priverstas ieškotis ramesnio oro uosto. Pasak pranešimų, lėktuvas saugiai nusileido Londono Gatwicko oro uoste.

Pranešama apie potvynį

Nyderlanduose, Vokietijoje ir Škotijoje buvo atidėta arba atšaukta dešimtys skrydžių. Keliose šalyse laikinai sustabdytas traukinių eismas. Taip pat uždarytas vienas ilgiausių Europos tiltų, kuris jungia Švediją ir Daniją. Dešimtys tūkstančių namų liko be elektros.

Škotijoje vėjo greitis pasiekė 228 kilometrus per valandą. Netoli Edinburgo vėjas apvertė sunkvežimį. Vairuotojas žuvo. Mažiausiai du žmones sužeidė virstantys medžiai.

Policija patvirtino, kad centrinėje Anglijoje nuvirtus medžiui vienas žmogus žuvo. Pietinėje Švedijos pakrantėje vėjas už borto išmetė du jūreivius. Gelbėtojams nepavyko jų rasti.

Prognozuojama, kad vėliau ketvirtadienį per jūros potvynį dėl audros vanduo pakils ypač aukštai. Buvo pakeltas Londoną nuo jūros potvynių saugantis Temzės barjeras.

Anglijos rytuose evakuojami žmonės. Teigiama, kad prognozuojamas jūros potvynis gali būti didžiausias per 60 metų. Nyderlanduose potvynių barjeras buvo pakeltas pirmą kartą per šešerius metus.

Nyderlandų valdžia paskelbė aukščiausio lygio potvynio pavojų šalies šiaurėje ir šiaurės vakaruose. Vokietijos Hamburgo uostamiestyje gelbėtojai ruošiasi intensyviam darbui.

Nyderlandų oro bendrovė KLM atšaukė 84 skrydžius iš Amsterdamo Šipholo oro uosto. Apie 20 skrydžių atšaukta Hamburgo oro uoste. Taip pat atšaukti skrydžiai iš Glazgo, Edinburgo ir Aberdyno oro uostų Škotijoje.

Dėl audros sutriko ir traukinių eismas. Škotijoje traukinių eismas laikinai nutrauktas. Sutriko geležinkelių eismas ir Anglijos šiaurėje. Švedijoje ir Danijoje taip pat sustabdytas traukinių eismas, o Vokietijos geležinkeliai perspėja apie galimus eismo trukdžius šalies šiaurėje. Atšaukti keltai į Vokietiją iš Švedijos ir Danijos.

Didžiosios Britanijos premjeras susitiko su Vyriausybės reagavimo į nepaprastąsias situacijas komitetu COBRA. Jie aptars, kaip reaguoti į ekstremalias sąlygas.

Smogs ir Lietuvai

„Xaver“ susiformavo ties Islandija ir ketvirtadienį slenka Šiaurės jūra, paliesdamas Škotiją, Beneliukso šalis. Vakare pasieks Vokietiją, o naktį atkeliaus į Baltijos regioną.

„Jis greitai besiformuojantis, didžiausią savo mastą įgauna keliaudamas per Šiaurės ir Baltijos jūras“, - sako A.Nagelytė.

Stipriausiai „Xaver“ smogs pietinėms Šiaurės jūros pakrantėms ir Baltijos pakrantėms – Vokietijai, Danijai, Beneliuksui ir Lenkijos šiaurei.

Lietuvos krantus „Xavier“ pasieks jau pradėjęs silpnėti. Tačiau A.Nagelytė pataria gyventojams būti atsargiems, nestatyti automobilių po medžiais ar šalia stendų, kurie gali užgriūti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.