Per neramumus Centrinės Afrikos Respublikoje žuvo apie 60 žmonių

Per naujus susirėmimus Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) sostinėje Bangyje žuvo apie 60 arba daugiau žmonių, skelbia BBC.

Neramumai CAR.<br>AP nuotr.
Neramumai CAR.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-12-05 18:01, atnaujinta 2018-02-19 23:16

Pranešama, kad sostinę užpuolė Francois Bozize, kuris kovo mėnesį buvo nuverstas iš prezidento posto, rėmėjai. Kai kuriais duomenimis, žuvo apie 80 žmonių. Mūšis prasidėjo ketvirtadienį ryte, o vėliau padėtis aprimo.

Po F.Bozize nuvertimo šalyje prasidėjo sumaištis. Prezidentu pasiskelbė sukilėlių vadas Michelis Djotodia, kuris tapo pirmuoju musulmonu CAR vadovu. Dauguma šalies gyventojų yra krikščionys. M. Djotodia panaikino savo sukilėlių grupuotę „Seleka“ ir dalį kovotojų integravo į kariuomenę, bet naujasis šalies lyderis nebesuvaldo savo karvedžių koalicijos ir net sostinėje dažnai nėra aišku, kas vadovauja šaliai. JT specialusis atstovas teigia, kad jei nebus sustabdyti neramumai, Bangyje gali prasidėti masinės žudynės.

Pritarė karių intervencijai

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį vieningai pritarė Afrikos ir Prancūzijos karių intervencijai į kruviname chaose paskendusią Centrinę Afrikos Respubliką.

Prancūzijos paruošta rezoliucija suteikia JT mandatą pasiųsti maždaug 4 tūkst. 800 Afrikos ir Prancūzijos karių į šią nuskurdusią šalį, kurioje nesantaika tarp musulmonų ir krikščionių bendruomenių grėsmingai stiprėja.

Prancūzijos pasiuntinys JT Gerardas Araud (Žeraras Aro) po balsavimo sakė, kad Centrinei Afrikos Respublikai gresia „masiniai žiaurumai“ ir 15-os narių Tarybos pareiga yra imtis veiksmų.

Rezoliucija suteikia 12 mėnesių mandatą Afrikos vadovaujamai Tarptautinei paramos misijai Centrinėje Afrikos Respublikoje (MISCA).

Prancūzų pajėgos gali naudotis „visomis būtinomis priemonėmis“ Afrikos kontingentui paremti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.