Tailando karalius ramina protestuotojus

Tailande itin gerbiamas

Tailando žmonės labai myli ir gerbia savo karalių.<br>AP nuotr.
Tailando žmonės labai myli ir gerbia savo karalių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2013, 9:39 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:36 PM

Tačiau padėtis karalystėje tebėra labai įtempta po kelias dienas trukusių susirėmimų gatvėse, demonstrantams siekiant nuversti premjerę Yingluck Shinawatrą ir apriboti jos brolio – anksčiau nuversto premjero Thaksino Shinawatros – politinę įtaką .

Demonstrantai ir policija Bankoke nuo trečiadienio laikėsi laikinų paliaubų, artėjant karaliaus, kurį daugelis tailandiečių laiko prilygstančiu dievybei, gimtadienio iškilmėms.

Per oficialią ceremoniją, kurioje dalyvavo garbingi svečiai, įskaitant į keblią padėtį patekusią premjerę, jos politinius varžovus ir kariuomenės vadovus, monarchas sakė, kad jo šalis „ilgą laiką buvo taiki, nes visi dirbo kartu“.

„Kiekvienas tailandietis turėtų tai žinoti ir atlikti savo vaidmenį šalies labui – dėl šalies stabilumo ir saugumo“, – Bhumibolas Adulyadejas sakė savo kalboje, kuri buvo transliuojama visų Tailando televizijų.

Gatvės prie karaliaus rūmų pajūryje nusidažė geltona spalva, kai tūkstančiai žmonių, dėvinčių monarchiją simbolizuojančios spalvos drabužius, ketvirtadienį išėjo į gatves švęsti Huahino mieste centrinėje šalies dalyje, kur Bhumibolas Adulyadejas gyveno nuo rugpjūčio, kai buvo išrašytas iš ligoninės po ilgo gydymosi.

Iš džiaugsmo verkiantys rojalistai skandavo „Tegyvuoja karalius!“ ir mojavo Tailando vėliavomis, karališkajam kortežui trumpam išvažiavus į gatves, o vėliau grįžus į rūmus.

Sosto įpėdinis princas Maha Vajiralongkornas ir Yingluck Shinawatra savo kalbose gyrė monarchą per gimtadienio iškilmes, kurios pirmąkart vyko Huahine.

Demonstrantai, kurie iš anksto išvalė pagrindinę protestų vietą Bankoko senamiestyje, ruošdamiesi karaliaus gimtadienio iškilmėms, pažadėjo ketvirtadienį nesiimti jokių veiksmų, demonstruodami pagarbą, tačiau atnaujinti demonstracijas penktadienį.

Bhumibolas Adulyadejas, kuris yra ilgiausiai pasaulyje valdantis monarchas, sveikata pastaruoju metu šlubavo. Rugpjūtį jis paliko Bankoko ligoninę, kurioje praleido kelerius metus, ir persikėlė gyventi į savo rūmus pajūrio miestelyje Huahin kartu su karaliene Sirikit.

Bet kokie politiniai veiksmai arba smurtas per jo gimtadienį būtų laikomi itin didelės nepagarbos ženklu.

Tačiau Tailandą nuolat įvykdavo neramumų, kai kada nusinešdavusių žmonių gyvybių, kai premjeras Thaksinas Shinawatra buvo nuverstas rojalistų generolų per perversmą, surengtą prieš septynerius metus.

Per savaitgalį vykusius neramumus policija vaikė žmones ir protestuotojus, kurie mėgino užimti pagrindinių ministerijų pastatus, guminėmis kulkomis, ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.

Per šiuo neramumus penki žmonės žuvo, o dar per 200 buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.