Pirmasis N.Mandelos darbdavys - teisininkas, kurio šaknys Lietuvoje

„Lazeris Sidelskis buvo pirmas baltaodis, kuris su manimi elgėsi pagarbiai.“ Tokius žodžius citavo pirmojo demokratiškai išrinkto Pietų Afrikos Respublikos prezidento Nelsono Mandelos biografas Anthonis Simsonas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-06 00:29, atnaujinta 2018-02-19 23:12

L.Sidelskio šaknys Lietuvoje – jis gimė emigrantų iš Kelmės šeimoje Johanesburge. Tokią informaciją galima sužinoti iš šiais metais Lietuvoje išleistos knygos „Musninkų štetlas. Zilberių šeimos ir jų palikuonių istorija“. (Štetlas jidiš kalba - miestelis su gausia žydų bendruomene.)

Teisininko išsilavinimą turintis L.Sidelskis 1941 metais su Benniu Eidelmanu ir Billu Witkinu Johanesburge įkūrė firmą „Witkin, Sidelsky & Eidelman”. XX a. penktojo dešimtmečio pradžioje, kai juodaodžiai praktikantai varstė teisės firmų duris ieškodami darbo, L.Sidelskiui pakako įžvalgumo priimti stažuotoju jaunuolį N.Mandelą. Lazas sutiko nė nenumanydamas, kad vieną dieną N. Mandela taps garsiausiu Pietų Afrikos kaliniu, vėliau – ir pirmuoju juodaodžiu Pietų Afrikos prezidentu.

N.Mandelos biografinėje knygoje L.Sidelskis buvo apibūdinamas kaip „linksmas, gyvas, jaunas žydų advokatas, kuris nepritarė to meto politikai, buvo prieš juodaodžių diskriminaciją“. Jį šokiravo, kaip didelės teisės kompanijos iščiulpia iš juodaodžių klientų visus syvus.

„L.Sidelskis buvo įžvalgus žmogus ir priėmė mane į darbą, - teigė N.Mandela. - Jis elgėsi su manimi kaip su broliu ar kitu sau lygiu žmogumi. Jis mane gynė ir buvo mano mokytojas.“

N.Mandela savo autobiografinėje knygoje „Ilgas kelias į Laisvę“ rašė, kad L.Sidelskis siekė perteikti ne tik teisės subtilybes, bet ir jos filosofiją. Teisė jam tebuvo visuomenės tobulinimo priemonė.

„Jis nuolat man patarinėdavo vengti politikos“, - pasakojo N.Mandela.

L.Sidelskis gimė Johanesburge 1911-ųjų spalio 7-ąją emigrantų iš Kelmės šeimoje, užaugo Uitspaningo ūkyje prie Ermelo. Lankė Ermelo berniukų mokyklą, vėliau įgijo teisės mokslų bakalauro laipsnį Vitvatersrando universitete.

Kad galėtų susimokėti už bendrabučio nuomą ir mokslus universitete, jaunasis L.Sidelskis grojo džiazo ansamblyje „Skoenie ir jo jankiai iš Konektikuto“. Jis griežė smuiku ir per vakarą užsidirbdavo 10 šilingų.

65 metus L.Sidelskis buvo teisininkų draugijos narys, užėmė oficialius postus dar keliose organizacijose. 1953-iaisiais į Didžiosios Britanijos sostą įžengusi karalienė Elizabeth apdovanojo L.Sidelskį Karalienės medaliu.

L.Sidelskis mirė 2002-aisiais eidamas 91-uosius metus. Jo žmonos Goldie giminės šaknys – Musninkuose (Širvintų r.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.