Pasaulis pagerbia N.Mandelą ir švenčia jo gyvenimą (atnaujinta)

Gedi dainuodami

Pasaulis prisimena N.Mandelą.<br>AP nuotr.
Pasaulis prisimena N.Mandelą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 7, 2013, 12:07 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:44 PM

Prezidentai, vyriausybės vadovai ir karališkųjų šeimų nariai iš visų pasaulio kampelių bus tarp siekiančiųjų atiduoti paskutinę pagalbą šiuolaikinės PAR tėvui, ramiai užgesusiam ketvirtadienio vakarą draugų ir šeimos narių apsuptyje. N.Mandela mirė būdamas 95 metų, ilgai kovojęs su plaučių infekcija. 

Rengiamų laidotuvių mastas ir pasaulinis dėmesys bei emocijos skatina apžvalgininkus ieškoti precedentų, tokių kaip atsisveikinimai su Mahatma Gandhi ir Winstonu Churchilliu prieš kelis dešimtmečius. 

N.Mandelos palaikai nuo trečiadienio bus tris dienas laikomi viešai pašarvoti, o gruodžio 15 dieną jis bus palaidotas savo vaikystės miestelyje Kunu. 

Vyriausybė šeštadienį paskelbė, kad N.Mandelos karstas nuo trečiadienio kiekvieną rytą bus vežamas Pretorijos gatvėmis, suteikiant milijonams pietų afrikiečių, gedinčių dėl pirmojo jų šaliai vadovavusio juodaodžio mirties, galimybę paskutinį kartą atsisveikinti. 

Laidotuvių organizatoriams kyla didžiulių logistikos iššūkių, kariuomenė šeštadienį atšaukė iš atostogų visus savo karius ir rezervistus, kuriems bus patikėta užtikrinti tvarką miniose. 

Daugybė gedinčių žmonių, nešančių žvakeles, gėles ir pagarbos pareiškimus, kiekvieną dieną renkasi prie N.Mandelos namų Johanesburge, taip pat Soveto priemiestyje, kuriame anksčiau gyveno tik juodaodžiai. 

Gedi dainuodami

Atminimo ceremonijos prasidės sekmadienį – šalies žmonės raginami eiti į bažnyčias, mečetes, sinagogas ir kitokias maldos vietas pareikšti savo pagarbos. 

Prezidentas Jacobas Zuma dalyvaus pamaldose Brajenstono metodistų bažnyčioje Johanesburge. 

J.Zuma paragino pietų afrikiečius masiškai dalyvauti ir išreikšti savo gedulą dainomis. 

„Gedėdami dainuokime visu balsu, šokime ir darykime viską, ką norime, pagerbdami šio iškilaus revoliucionieriaus gyvenimą“, – pareiškė prezidentas. 

Numatoma, kad antradienį apie 80 tūkst. žmonių dalyvaus gedulingose pamaldose Soveto stadione, kuriame vyko 2010 metų pasaulio futbolo čempionato finalinės rungtynės. Per jas taip pat įvyko paskutinis didelis viešas N.Mandelos pasirodymas. 

JAV prezidentas Barackas Obama ir jo žmona Michelle į PAR išvyks kartu su ankstesne šalies pirmąja pora George'u W.Bushu ir Laura Bush. 

Ceremonijose taip pat dalyvaus buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, per kurio kadenciją N.Mandela tapo pirmuoju juodaodžiu PAR prezidentu. 

Savo kalboje, pasakytoje tuojau po to, kai buvo paskelbta žinia apie itin gerbiamo veikėjo mirtį, B.Obama reiškė gedulą, sakydamas, jog N.Mandela buvo „nepaprastai geras“ žmogus, „kuris paėmė istoriją į savo rankas ir išlenkė moralinės

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.