Ką V.Janukovyčius pažadėjo V.Putinui Sočyje?

Leidinio „The Economist“ vieno redaktorių pranešimai apie Rusijos ir Ukrainos lyderių slaptą susitarimą kelia tarptautinį sąmyšį. Nors gandų oficialūs šaltiniai nepatvirtina, Kijeve protestai išaugo dar labiau, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Kyiv Post“, „Reuters“ ir AP informacija.

Baimindamiesi išvaikymo jėga, protestuotojai su policija bendravo draugiškai.<br>AP nuotr.
Baimindamiesi išvaikymo jėga, protestuotojai su policija bendravo draugiškai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2013, 7:07 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:20 PM

Ukrainos gyventojams lieka tik spėlioti, apie ką jų šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius kalbėjosi su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu per slaptą susitikimą Sočyje praėjusį penktadienį.

Pastarosiomis savaitėmis tai buvo ketvirtas toks prezidentų susitikimas. Todėl nenuostabu, jog ekspertai ir eiliniai Ukrainos gyventojai įtaria, kad lyderiai tarėsi apie kai ką daugiau, nei skelbiama oficialiai.

Įtarė programišių ataką

Didžiausią sąmyšį sukėlė vieno „The Economist“ redaktorių Edwardo Lucaso pranešimai socialiniame tinkle „Twitter“.

Cituodamas savo šaltinius, kuriuos apibūdino kaip gerus, E.Lucasas paskelbė, jog V.Janukovyčius susitarė su Rusija dėl Ukrainos prisijungimo prie Maskvos kuriamos Muitų sąjungos.

Anot E.Lucaso, šalių prezidentai Sočyje sudarė strateginį susitarimą dėl 5 mlrd. dolerių preliminarios paskolos Ukrainai ir dujų kainos sumažinimo perpus – iki 200 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų.

Sąlyga viena – Ukrainos įsipareigojimas įstoti į Muitų sąjungą. Visa Maskvos pagalba Ukrainai esą gali siekti 15 mlrd. dolerių.

E.Lucaso pranešimai daug kam pasirodė tokie drąsūs, kad net imta kalbėti, jog į žurnalisto „Twitter“ paskyrą įsilaužė programišiai. Tačiau britas paneigė tokius gandus.

„Į mano paskyrą nebuvo įsilaužta. Pastarąsias tris valandas buvau lėktuve. Tikiuosi, kad tai, ką išgirdau, yra netiesa.

Bet bijau, kad tiesa. Šaltiniai geri“, – „Twitter“ skelbė įtakingo leidinio atstovas.

Kaltina šalies pardavimu

Rusijos ir Ukrainos valdžios atstovai paneigė žurnalisto paskelbtą informaciją. Esą apie Muitų sąjungą Sočyje apskritai nebuvo kalbėta.

Anot V.Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo, per susitikimą daug dėmesio buvo skiriama bendradarbiavimui energetikos srityje, keistasi nuomonėmis artėjant dvišalės vyriausybinės komisijos susitikimui.

Tačiau paliktas mažas abejonės šešėlis jau nesustabdė pasipylusios komentarų krušos.

„V.Janukovyčius atidavė Ukrainą Rusijai“, – skelbė Ukrainos opoziciją remiantis tinklalapis „Ukrainska pravda“.

„Jei V.Janukovyčius prisijungs prie Muitų sąjungos, jis daug kvailesnis, nei maniau“, – kandžių komentarų „Twitter“ negailėjo JAV Kolumbijos universiteto mokslininkas, Rusijos ir buvusios Sovietų Sąjungos ekspertas Stephenas Sestanovichius.

Žmonės plūdo į protestą

Žinių apie galimą susitarimą Sočyje, kuris galėjo būti pasiektas Ukrainoje vykstant eurointegracijos šalininkų protestams, priblokšta opozicija gyventojus pakvietė išeiti į gatves protestuoti.

Jie siekė, kad į Kijevo gatves išeitų milijonas žmonių – daugiausia nuo protestų, prasidėjusių prieš tris savaites, pradžios. Jie Ukrainoje prasidėjo, kai V.Janukovyčius nutarė nepasirašyti Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga.

Įsibėgėjus protestams buvo pabrėžiama, kad prezidento politinė karjera baigta. Tačiau po pranešimų apie galimą susitarimą dėl Muitų sąjungos opozicija jau ėmė kalbėti, jog šalis gali skilti.

Vakar nuo ryto į Kijevo centrą plūdo tūkstančiai žmonių. Jie blokavo valdžios institucijas, statė barikadas, nuvertė Lenino paminklą. Bet milijonas protestuotojų, kurių tikėtasi, nesusirinko. Spėjama, kad centrinėje sostinės aikštėje buvo 500 tūkst. žmonių.

Žmones eiti į demonstracijas ragino ir įkalinta buvusi šalies premjerė Julija Tymošenko.

„Eikite į Maidaną (Kijevo Nepriklausomybės aikštę. – Red.). Persekiosime jį tol, kol jis parkris“, – „Twitter“ apie savo nesutaikomą politinį varžovą V.Janukovyčių rašė J.Tymošenko.

Protestuotojams žinią pasiuntė ir šeštadienį su vienu Ukrainos opozicijos lyderių Vitalijumi Klyčko susitikęs kadenciją baigęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.

„Tai yra V.Putino vykdoma užpuolikiška ataka prieš Ukrainą. Tai begėdiškas, beprecedentis bandymas pavogti šalį ir jos ateitį“, – kalbėjo M.Saakašvilis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.