V.Janukovyčius gavo planą, kaip išspręsti krizę

Paleisti sulaikytus

Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2013, 3:58 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:40 PM

Susitikę su dabartiniu prezidentu ketvirtadienį buvę prezidentai Leonidas Kravčiukas, Leonidas Kučma ir Viktoras Juščenka išreiškė nuomonę, kad aukščiau minėti veiksmai galėtų būti pagrindu aptarimui plataus masto „apskritojo stalo“ derybose, kuriose dalyvautų opozicija ir visuomenė.

V.Janukovyčius antradienį apsilankė „apskritojo stalo“ derybose, kuriose dalyvavo šie trys buvę prezidentai, bet jose nebuvo opozicijos atstovų.

Kaip nurodoma BBC tinklalapyje, opozicijos lyderiai nedalyvavo, nes, kaip jie patys sakė, jų niekas nepakvietė, be to jų pateiktų išankstinių sąlygų dėl dalyvavimo derybose valdžia neišpildė.

Pirmiausia, opozicija reikalavo atstatydinti Mykolos Azarovo vyriausybę, nubausti milicijos vadovus už demonstracijos Maidane išvaikymą lapkričio 30 dieną, paleisti tada sulaikytus demonstrantus; tik tuomet būtų galimos derybos.

„Apskritas stalas labai blogai telpa kvadratinėje kalėjimo kameroje“, – pareiškė vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas.

Ukrainos sostinės gatvėse priešprieša prasidėjo tada, kai M.Azarovo vyriausybė sustabdė pasirengimą Asociacijos sutarties su ES pasirašymui. Lapkričio 29 dieną Vilniuje, kaip buvo numatyta, šis dokumentas nebuvo pasirašytas.

Pirmasis Ukrainos prezidentas L.Kravčiukas pažymėjo, kad toks dialogas prie „apskritojo stalo“ nėra įmanomas, kol areštuoti tik protestuotojai, o iš teisėsaugininkų niekas nenubaustas.

Jis pasiūlė paleisti sulaikytuosius iki galutinių teismo sprendimų, taip pat imtis priemonių prieš teisėsaugininkus, viršijusius savo įgaliojimus.

„Jėgos struktūros turi žinoti – mušti draudžiama“, – pabrėžė L.Kravčiukas.

V.Janukovyčius pažymėjo, kad kai kuriuos sulaikytuosius galima būtų paleisti jau antradienį, bet, kada bus nubausti teisėsaugininkai, jis nepasakė.

L.Kravčiukas dar sakė, kad, atsižvelgus į ekonominę Asociacijos su ES sutarties pasirašymo riziką, jis kartu su V.Juščenka siūląs pirmiau pasirašyti politinę Asociacijos sutarties dalį.

„Mūsų nuomone, reikėtų padalinti šitą problemą į dvi dalis: politinę ir ekonominę. Politinę dalį pasirašom, o ekonominę sprendžiam asociacijos plotmėje“, - sakė L.Kravčiukas.

V.Juščenka pasiūlė V.Janukovyčiui tokį variantą aptarti susitikus su ES atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?