Paleista „Pussy Riot“ narė: „Rusija sukurta pagal kalėjimo modelį“

Pirmadienį į laisvę išleista „Pussy Riot“ narė Marija Aliochina ne vienintelė gavusi tokią malonę. Kita grupės narė Nadežda Tolokonnikova taip pat buvo paleista į laisvę pirmadienį.

N.Tolokonnikova pirmadienį taip pat išėjo į laisvę.<br>AP nuotr.
N.Tolokonnikova pirmadienį taip pat išėjo į laisvę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 23, 2013, 12:01 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:29 PM

„Tapau labiau suaugusi ir pažinau valstybę iš vidaus, pamačiusi totalitarinę mašiną, – pareiškė ji. – Dėl to reikia dabar pat keisti padėtį kolonijose, kad kartu pasikeistų Rusija. Kolonija ir kalėjimas – tai šalies veidas.“

„Išėjusi iš kalėjimo esu nusiteikusi darbingai. Nuo mano paleidimo viskas tik prasideda, nes riba tarp laisvės ir nelaisvės Rusijoje, autoritarinėje valstybėje, labai siaura. Paleidimas – tai man tenkanti atsakomybės našta, įskaitant prieš tas, kurios liko už (kolonijos) tvoros čia, Mordovijoje“, – N.Tolokonikova pirmadienį sakė žurnalistams Krasnojarsko mieste.

Ji pridūrė, kad planuoja susitikti su kita pirmadienį paleista „Pussy Riot“ nare Marija Aliochina ir aptarti su ja vieną žmogaus teisių gynimo projektą.

„Artimiausiu metu ketinu susitikti su Aliochina. Turime projektą, kurį būtina aptarti. Tai žmogaus teisių organizacijos, teikiančios pagalbą kaliniams Rusijoje, projektas. Planuoju, kad dirbsime kartu ir pasitelksime patirtį, kurią sukaupėme per pastaruosius beveik dvejus metus. To laiko nelaikau prarastu. Aš įgijau unikalios patirties. Dėl to užsiimti konkrečia teisių gynimo veikla bus gerokai paprasčiau negu anksčiau“, – sakė N.Tolokonikova.

„Pussy Riot“ narė teigė, kad patirti išgyvenimai jos neįbaugino.

„Aš nieko nebijau. Nežinau, kuo būtų galima įbauginti žmogų, atsėdėjusį dvejus metus“, – sakė ji.

N.Tolokonikova pasakojo, kad būdama kolonijoje labiausiai ilgėjosi savo dukros, draugų ir bendražygių, pabrėždama, kad jie jos neapleido ir visada ją palaikė.

Anksčiau pirmadienį iš pataisos kolonijos paleista M.Aliochina irgi sakė planuojanti rūpintis kalinių teisėmis kartu su N.Tolokonikova.

„Planuoju susitikti su Nadežda Tolokonikova, – ji sakė kalbėdamasi su žurnalistais Žemutiniame Naugarde. – Manau, kad suvienysime pastangas teisių gynimo veikloje.“

Pirmadienį į laisvę išleista „Pussy Riot“ narė Marija Aliochina ne vienintelė gavusi tokią malonę. Kita grupės narė Nadežda Tolokonnikova taip pat buvo paleista į laisvę pirmadienį.

Tokią žinią savo tinklaraštyje „Twitter“ paskelbė jos vyras, pasitikęs ją prie vartų.

„Nadia laisva!“ – parašė Piotras Verzilovas, žmonai išėjus iš kalėjimo ligoninės Sibiro mieste Krasnojarske.

Į šią ligoninę N.Tolokonnikova buvo pervežta iš kalėjimo Mordovijoje, nusilpusi po ten paskelbto bado streiko.

Žinią patvirtino ir N.Tolokonnikovos advokatė Irina Chrunova.

Anksčiau pirmadienį į laisvę išėjo ir kita šios pankrokogrupės narė Marija Aliochina. Abi jos buvo paleistos pagal Kremliaus pasiūlytą amnestiją, dėl protesto Maskvos katedroje už grotų praleidusios metus ir 10 mėnesių.

M.Aliochina jai suteiktą amnestiją pavadino „viešųjų ryšių triuku“. Jei būtų galėjusi pasirinkti, ji esą amnestijos būtų atsisakiusi, praneša agentūra „Reuters“.

Komentuodama amnestijos įstatymą, kurį inicijavo prezidentas Vladimiras Putinas, M.Aliochina Rusijos stočiai „Dožd“ sakė: „Aš nemanau, kad tai yra humanitarinis aktas. Aš manau, kad tai viešųjų ryšių triukas“.

25 metų M.Aliochinai kalėjimo vartai Nižnij Novgorode atsivėrė pirmadienį 7.00 val. Lietuvos laiku. Kalėjimo atstovė sakė nežinanti, ką M.Aliochina ketina daryti.

Anot liudininkų, atlikėja išeidama iš kalėjimo buvo gerai nusiteikusi. Ji pirmiausiai susitiko su žmogaus teisių organizacijos „Komitetas prieš kankinimus“ advokatais. Susitikime buvo kalbama apie skundus, kuriuos M.Aliochina pateikė kalėjime, agentūrai „Interfax“ sakė organizacijos vadovas Igoris Kaliapinas.

M.Aliochina kartu su kolege Nadežda Tolokonikova praėjusių metų rugpjūtį dėl „chuliganizmo“ buvo nuteistos dvejų metų laisvės atėmimo bausmėmis. Jos nubaustos už protesto akciją prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną Kristaus Išganytojo katedroje Maskvoje.

N.Tolokonikova bausmę atliko Sibire. Abi moterys augina mažamečius vaikus. Jų bausmė laikas turėjo baigtis kitų metų kovą. Kelią į laisvę merginoms atvėrė ketvirtadienį V. Putino pasirašytas amnestijos įstatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.