„Pussy Riot“ narės kuria kalinių teisių gynimo organizaciją

Bendradarbiaus su M.Chodorkovskiu

N.Tolokonikova pridūrė, kad vietoje V.Putino Kremliaus vadovo poste norėtų matyti buvusį verslo magnatą M.Chodorkovskį.<br>AP nuotr.
N.Tolokonikova pridūrė, kad vietoje V.Putino Kremliaus vadovo poste norėtų matyti buvusį verslo magnatą M.Chodorkovskį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 27, 2013, 1:30 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:38 PM

Muzikantė Nadežda Tolokonikova pridūrė, kad vietoje V.Putino Kremliaus vadovo poste norėtų matyti buvusį verslo magnatą Michailą Chodorkovskį, irgi paleistą iš kalėjimo praeitą savaitę.

„Kalbant apie Vladimirą Putiną, mūsų nuomonė apie jį nepasikeitė, – N.Tolokonikova sakė per spaudos konferenciją su kita „Pussy Riot“ nare Marija Aliochina. – Mes tebenorime daryti tai, už ką mus įkišo į kalėjimą. Mes vis dar norėtume jį išvaryti.“

Bendradarbiaus su M.Chodorkovskiu

Rusijos merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narės M.Aliochina ir N.Tolokonikova, neseniai paleistos iš kalėjimo pritaikius amnestiją, pareiškė ketinančios bendradarbiauti žmogaus teisių gynimo srityje su buvusiu verslo magnatu Michailu Chodorkovskiu, kuris irgi buvo paleistas prezidentui V.Putinui suteikus malonę.

„Norėtųsi tikėti, kad ir jums, ir mums pavyks panaudoti savo santykių su kalėjimų sistema Rusijoje patirtį, skatinant teigiamus pokyčius žmogaus teisių laikymosi srityje mūsų šalyje. Mums būtų didelė garbė, jeigu pavyktų rasti kokių nors bendrų sąlyčio taškų teisių gynimo darbe“, – sakoma „Pussy Riot“ narių laiške M.Chodorkovskiui, su kuriuo trečiadienį susipažino naujienų agentūra „Interfax“.

„Gyvenimas, praleistas (laisvės atėmimo) kolonijoje, nepalieka pykčio, tačiau skatina mus veikti. Dabar mūsų pareiga – padaryti, kad teisė nuteistiesiems nebebūtų vien tuščias garsas“, – rašo aktyvistės.

Rūpinsis kaliniais

„Pussy Riot“ narės pareiškė artimiausiu laiku įkursiančios kalinių teisių gynimo projektą „Teisės zona“ (Zona prava).

„Jis prasidėjo dar anksčiau, kai pradėjome teisių gynimo veiklą ten, kur atlikome bausmę. Mūsų gyvenimas tapo glaudžiai susijęs su šiuo projektu“,– N.Tolokonikova sakė per spaudos konferenciją Maskvoje.

Pasak jos, vykdant šį projektą bus siekiama pokyčių Rusijos kalėjimų sistemoje.

Tuo tarpu M.Aliochina pažymėjo, kad reikia ginti didelės dalies kalinių teises.

„Kolonijose esama žmonių, kurie yra prie gyvybės ir mirties ribos“, – sakė „Pussy Riot“ narė.

Atsakydama į žurnalistų klausimus N.Tolokonikova sakė, kad jų projektas kol kas neturi jokių lėšų.

„Kalbant apie pinigus, finansuoti (šį projektą) neturime kuo“,– teigė ji.

Aktyvistė pridūrė, kad „Teisės zonai“ pinigų paaukoti gali bet kas panorėjęs.

„Šiuo metu būtina sukurti skaidžią finansavimo schemą“, – nurodė N.Tolokonikova.

Ji nurodė, kad šis projektas planuoja bendradarbiauti su iškiliu Rusijos opozicijos veikėju Aleksejumi Navalnu ir nevyriausybinės organizacijos „Rusuznik“ („Rusijos kalinys“) koordinatoriumi Sergejumi Vlasovu.

„Pussy Riot“ narės tikino, kad joms nereikalingi į laisvę išėjusio Kremliaus kritiko ir buvusio verslo magnato Michailo Chodorkovskio pinigai, tačiau sakė planuojančios su juo bendradarbiauti.

„Mes į nieką nesikreipsime, prašydamos finansinės pagalbos“, – sakė N.Tolokoniokova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?