Pirmoji Taivane atvesta didžiųjų pandų jauniklė žavi žiniasklaidą

Pirmoji Taivane atvesta

Juan Zai, kuri vos atvesta svėrė tik 180 gramų, dabar pasunkėjo iki maždaug 14 kilogramų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Juan Zai, kuri vos atvesta svėrė tik 180 gramų, dabar pasunkėjo iki maždaug 14 kilogramų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 4, 2014, 4:50 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:04 PM

Per 30 minučių trukusį susitikimą su žurnalistais Juan Zai beveik visą laiką vikriai laipiojo aukštyn ir žemyn savo aptvare, o jos motina Juan Juan tingiai tupėjo nuošalyje, šlamšdama bambukus.

„Juan Zai auga vis didesnė. Ji labai ištverminga ir stiprėja. Atlikus patikrinimą, ji galės susitikti su visuomene po dviejų dienų“, – sakė Taibėjaus zoologijos sodo atstovas Chao Ming- chieh (Čao Minčijė).

Juan Zai, kuri vos atvesta svėrė tik 180 gramų, dabar pasunkėjo iki maždaug 14 kilogramų. Pirmadienį, numatytą jos viešo pristatymo dieną, jauniklei sukaks šeši mėnesiai.

Jau per 7 000 žmonių rezervavo vietas, kad galėtų 10 minučių stebėti Juan Zai, tuo tarpu kiti turės laukti eilėse, kad galėtų pamatyti mažylę, nurodė Chao Ming-chieh.

Zoologijos sodas, numatantis žmonių antplūdį Naujųjų metų pagal mėnulio kalendorių laikotarpiu, kuris prasidės sausio 31-ąją, nusprendė padidinti per dieną į pandų paviljoną įleidžiamų lankytojų skaičių nuo 19,2 tūkst. iki 24 tūkstančių.

Pirmoji Taivane pasaulį išvydusi didžiosios pandos jauniklė buvo atvesta liepos 7-ąją po kelių dirbtinio apvaisinimo sesijų, kai jos tėvai Juan Juan ir Tuan Tuanas nesugebėjo susilaukti palikuonių natūraliu būdu.

Kai buvo atvesta Juan Zai, kurios vardas reiškia „Juan Juan vaikas“, Taivane nuvilnijo didelio džiaugsmo banga, – vietos žiniasklaida kasdien skelbė pranešimus apie mažylės sveikatą ir jos nuotraukas.

Zoologijos sodo darbuotojams ką tik atvestą Juan Zai teko kelioms dienoms atskirti nuo motinos. Mažylė, kuriai buvo lengvai sužeista koja, buvo auginama inkubatoriuje, stebima apskritą parą.

Motina ir dukra pirmąkart vėl susitiko rugpjūčio 13-ąją: tuomet Juan Juan nulaižė ir pamylavo jauniklę, o galiausiai užmigo kartu su ja savo narve.

Tuan Tuaną ir Juan Juan, kurių vardai kinų kalba reiškia „susivienijimas“, Kinija padovanojo Taivanui 2008 metų gruodį. Abu gyvūnai tapo Taibėjaus zoologijos sodo žvaigždėmis, taip pat sparčiai gerėjančių santykių tarp Taivano ir jo buvusios aršios varžovės Kinijos simboliu.

Laisvėje dabar gyvena mažiau nei 1 600 didžiųjų pandų – daugiausiai Kinijos pietvakarinėje Sičuano provincijoje. Dar apie 300 šių gyvūnų laikomos zoologijos soduose ir veisimo centruose visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu