Smurto aptemdytus Bangladešo rinkimus laimėjo valdantieji

Bangladešo valdančioji

Balsavimo dienai trūko šventiškos nuotaikos, paprastai būdingos Bangladešo rinkimams.<br>AP nuotr.
Balsavimo dienai trūko šventiškos nuotaikos, paprastai būdingos Bangladešo rinkimams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 6, 2014, 8:06 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:19 PM

Sekmadienio rinkimuose, per kuriuos buvo varžomasi dėl mažiau nei pusės iš 300 vietų parlamente, nelabai aktyvūs rinkėjai balsavo sustiprinto saugumo sąlygomis.

Balsavimo dienai trūko šventiškos nuotaikos, paprastai būdingos Bangladešo rinkimams. Tarptautiniai stebėtojai sekmadienio balsavimą vadina turinčiu trūkumų.

Nedidelis rinkėjų aktyvumas gali padidinti spaudimą premjerei Sheikh Hasinai ieškoti ompromiso su opozicine Bangladešo nacionalistų partija (BNP) dėl naujų rinkimų organizavimo.

Per pastarąjį 22 metų laikotarpį, išskyrus dvejus metus, premjero poste dirbo arba Sheikh Hasina, arba BNP lyderė Begum Khaleda Zia, kurios yra nesutaikomos priešininkės.

Lyga „Awami“ laimėjo 105 vietas iš tų, dėl kurių buvo varžomasi, ir dar turi 127 vietas, dėl kurių nesulaukė konkurencijos, tad bendrai gavo daugiau kaip dviejų trečdalių daugumą. Sheikh Hasina turi šį mėnesį suformuoti naują vyriausybę.

Koks buvo rinkėjų aktyvumas, kol kas nepaskelbta, tačiau rinkimų pareigūnai pripažino, kad tikisi mažo skaičiaus.

Dakos rinkimų apylinkėse sekmadienį matėsi mažai rinkėjų. Vienoje apylinkėje Lalbagho rajone balsavo 626 iš 2 274 rinkėjų - 28 procentai. Kitoje rinkimų apylinkėje netoliese balsavo 21 proc. rinkėjų vyrų.

„Nedelsiama šio niūraus rinkėjų aktyvumo pasekmė bus didesnis spaudimas Hasinos vyriausybei surengti derybas su opozicija“, - sakė ekonomistas ir buvusios „laikinosios“ vyriausybės, kuri turėjo prižiūrėti rinkimus, patarėjas Hossainas Zillur Rahmanas.

„Tai didžiausias Bangladešo žmonių protesto ženklas, kuris mums sako, kad jie nepatenkinti tuo, kaip šioje šalyje buvo surengti rinkimai“, - sakė jis.

Aklavietė, kurioje yra abi pagrindinės partijos ir kurios pabaigos nematyti, pakirto rinkimų patikimumą ir kursto nerimą dėl ekonomikos stagnacijos bei tolesnio smurto šioje skurdžioje Pietų Azijos valstybėje, kurioje gyvena 160 mln. žmonių.

„Tai savižudiški rinkimai, nes jie šaliai neatneš jokios taikos“, - prie vienos rinkimų apylinkės Dakoje sakė vairuotojas ir BNP šalininkas Abul Kashemas.

Rinkimų dieną per atskirus incidentus šalyje žuvo 18 žmonių, pranešė žiniasklaida. Balsavimas buvo sustabdytas maždaug 400-uose rinkimų apylinkių.

Prieš rinkimus buvo nužudyta daugiau kaip 100 žmonių, daugiausia – kaimo vietovėse. Daug rinkėjų nėjo balsuoti baimindamiesi smurto.

Policija pranešė, kad per šešis incidentus buvo priversta šaudyti į opozicijos aktyvistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.