Žiemos kraštutinumai: šalčius Amerikai nusiuntėme ne mes

Orus, užplūdusius jų žemyną, JAV ir Kanados gyventojai lygina ne tik su Arktimi, bet ir su Marsu. Rekordiniai šalčiai, termometro stulpeliui nukrintant žemiau 40 laipsnių, dėl stipraus vėjo ir sniego jaučiami kaip dar labiau svilinantys – JAV meteorologai perspėja apie šalčio pojūtį, siekiantį 51 laipsnį žemiau nulio, ir ragina gyventojus iš namų nekelti kojos. Tuo tarpu Lietuva kartu su visa Europa viduržiemį mėgaujasi pavasariškais orais su teigiamomis temperatūromis, nevengdami pabambėti dėl besniegių švenčių, bet pasidžiaugdami šen bei ten besiskleidžiančiomis žibutėmis ar skaičiuodami neišskridusių paukščių rūšis.

Niujorke ne tik šalta, bet ir slidu.<br>„Reuters“ nuotr.
Niujorke ne tik šalta, bet ir slidu.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jan 6, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:08 PM

Klimatologas Donatas Valiukas tvirtina, kad tokie ekstremumai, kai viename pasaulio gale labai šalta, o kitame labai šilta, yra pati aiškiausia globalinio klimato atšilimo pasekmė. Kraštutinumai stebimi ne tik Šiaurės pusrutulyje, kur dabar žiema. Vasaros sezonu gyvenančiame Pietų pusrutulyje Australija leipsta nuo nepakeliamų karščių.

BBC praneša, kad per pastarąsias dienas atšiaurūs orai JAV ir Kanadoje jau nusinešė 16 žmonių gyvybių. Per savaitgalį atšaukta daugiau kaip 3,7 tūkst, skrydžių. Čikagoje ir daugelyje kitų JAV miestų pirmadienį neveikia mokyklos. Tūkstančiai žmonių Kanados Niufaundlando saloje likę be elektros, Toronte šaltis spaudžia iki 29, Kvebeke - iki 38 laipsnių.

Pasak D.Valiuko, vienareikšmiškai teigti, kad mes šildomės šąlančios Šiaurės Amerikos sąskaita, nereikėtų – tiesioginio ryšio tarp šilumos Europoje ir šalčių Amerikoje nėra. Mūsiškiai žiemos šalčiai paprastai atkeliaudavo iš arktinių platumų ir Sibiro, tačiau šiemet juos sulaiko šiltos iš Atlanto ateinančios orų masės. Atlantas mums ir siunčia rudeniui būdingus orus. Tuo tarpu amerikiečius šalčiu „aprūpina“ Arktis. Iš ten, o ne iš Sibiro ar juolab Marso atkeliavo ir šiemetinė svilinanti banga.

Šalčiai, nors ir vadinami anomaliais, Amerikoje nėra toks jau retas reiškinys. JAV meteorologai juos vadina didžiausiais per pastarąjį dvidešimtmetį, bet primena 1994 m. žiemą, kuri taip pat buvo ekstremaliai šalta. „Tai pasitaiko ne kasmet ir ne kas dešimt metų, bet iš tikrųjų pasitaiko“, - sako klimatologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.