Amerika tirta: šalį stingdo arktinis speigas

„Jeigu tik galite neiti į lauką, neikite.“ Tokį įspėjimą milijonams amerikiečių siunčia televizijos „The Weather Channel“ vyriausiasis meteorologas Michaelas Palmeris. Mat kol kas šilta tiktai viduje, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

Jan 7, 2014, 6:29 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:25 PM

Vyksite į darbą automobiliu? Patikrinkite, ar jis tvarkingas ir nesuges kelionei dar nesibaigus – tuomet grėstų mirtinas pavojus. Liksite namie? Apsirūpinkite maisto atsargomis ir būtinai patikrinkite, ar sklandžiai veikia šildymo sistema.

Patarimų, kaip apsisaugoti nuo neįprasto arktinio speigo dūrių, JAV gyventojai pastarosiomis dienomis išgirdo galybę.

Ir pavojaus varpais skambinama ne be reikalo.

Žmonės į paniką nepuolė

Tiesa, JAV šiuo metu viešintis lietuvis fotografas Mindaugas Dulinskas nebuvo linkęs sureikšminti grėsmės: „Bent jau Bostone – jokios baimės.“

„Aš jų žiemą vertinu pagal lietuvišką standartą. Tad čia buvo viena normali pūga, ir viskas. Tiesa, temperatūra buvo nukritusi iki minus 16 laipsnių“, – „Lietuvos rytui“ sakė M.Dulinskas.

„Žinoma, pasisekė tiems, kurie norėjo pačiuožinėti ant ledo ar nuo kalniuko centriniame Bostono parke, – pridūrė lietuvis. – Tiesa, kai prasidėjo pūga ir aš atvykau į Bostoną, dėl snygio autobusas vėlavo pusantros valandos.“

„Miestas yra šalia vandenyno, tai buvo vietų, kur vanduo siekė namo stogą. Bet, kaip man aiškino vietos gyventojai, Bostone tai normalu“, – pasakojo M.Dulinskas.

Pasak M.Dulinsko, nors televizijos vis pranešdavo, kad visą šalį, ypač Niujorką, užklups audra, jis nei šiame didmiestyje, nei Džersi Sityje nei audrų, nei nuneštų stogų nematė.

Paragino likti namie

Vis dėlto sinoptikai toliau tvirtina, kad dėl naujausios šalčio bangos temperatūra vietomis gali nukristi labiausiai per pastaruosius 20 metų. Ir ne tik paskirose JAV valstijose – beveik pusėje jų.

Tiesa, JAV šiaurės rytų regione ir dalyje Kanados smarkiai snigo ir spaudė didelis šaltis jau nuo šių metų pradžios.

Tačiau dabar speigo banga nusirito ir iki Vidurio Vakarų valstijų. Šaltis grasina net įpiečiau esančioms švelnaus klimato sritims – Tenesiui ir Alabamai.

Čia vakar laukta daugiau nei 30 cm sniego paklodės, o dėl žvarbaus vėjo, nešamo reto „poliarinio sūkurio“, juntamoji temperatūra vietomis gali siekti net 51 laipsnį šalčio.

Nenuostabu, kad kai kurių miestų valdžia paskelbė perspėjimus gyventojams likti namie ir pasirūpinti maisto atsargomis.

Mokyklos vakar buvo uždarytos Čikagoje, Sent Luise ir Milvokyje.

Čikagos valdžia dar buvo paskelbusi, kad pamokos mokyklose vyks. Bet pasipriešinus miesto mokytojų profsąjungai sprendimas atšauktas.

Kai kur draudžiama vairuoti

Ekspertai apskritai aiškina, kad amerikiečiams geriausia tiesiog užsidaryti namie ir net nekeliauti į darbą. Mat tokiomis sąlygomis atvira oda gali nušalti vos per penkias minutes.

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) paskelbė, kad ši šalčių banga „pavojinga gyvybei“.

„Didžiausi šalčiai beveik per du dešimtmečius pasklis JAV šiaurinėje ir centrinėje dalyse paskui šaltąjį arktinį frontą. Tinkamai neapsirengus mirti tikrai lengva“, – nurodė NWS atstovas Scottas Truettas.

Pareigūnai perspėjo žmones, kad dėl didelio šalčio gali kilti įvairių problemų – pavyzdžiui, neužsivesti automobiliai.

Be to, užšalus ir sutrūkinėjus vandentiekio vamzdžiams, kelius vietomis gali užlieti vanduo, kuris greitai virs ledu.

Į patarimus įsiklausė Indianapolio miesto valdžia – meras Gregas Ballardas uždraudė miestiečiams vairuoti, išskyrus nelaimių atvejus.

Pastarąjį kartą tokių priemonių čia buvo imtasi 1978 metais.

Be to, sutriko didžiųjų oro uostų O’Hare’o tarptautinio oro uosto Čikagoje ir Johno F.Kennedy oro uosto Niujorke darbas. Vien Čikagoje atšaukta net 1,3 tūkst. skrydžių.

Tiesa, Niujorke ir Vašingtone vakar jau buvo nebaisu. JAV sostinėje netgi buvo gana šilta – 9 laipsniai šilumos.

„Pas mus didelių šalčių kol kas nebuvo. Tiesa, numatoma labai šalta ateinanti naktis ir diena“, – „Lietuvos rytui“ teigė Niujorke gyvenantis lietuvis Stanislovas Kavaliauskas.

Miestai staiga ištuštėjo

Nenuostabu, kad daugelyje speigo suspaustų JAV miestų vakar gyvenimas beveik visiškai sustojo. Sent Luise uždaryti muziejai, prekybos centrai, kino teatrai, zoologijos sodas.

„Pardavėme beveik viską. Neliko duonos, pieno. Žmonės iššlavė nuo prekystalių bulvių traškučius, vištų sparnelius, mėsą“, – teigė ir Sent Luise veikiančios parduotuvės „Salama Supermarker“ atstovė Issa Arar.

Tiesa, nepaisant visų priemonių, kurių buvo griebtasi, aukų išvengti nepavyko.

Su atšiauriais orais siejamos mažiausiai dviejų žmonių mirtys: Filadelfijos apylinkėse žuvo vienas ekskavatorininkas nuslinkus apie 30 metrų aukščio keliams barstyti skirtos druskos krūvai.

O Niujorko valstijoje 71 metų moteris, serganti Alzheimerio liga, mirtinai sušalo pasiklydusi.

Kolorade nedidelis privatus reaktyvinis lėktuvas sekmadienį sudužo ir užsiliepsnojo tūpdamas apsnigtame oro uoste netoli Aspeno – populiaraus slidinėjimo kurorto.

Per incidentą žuvo vienas pilotų, o dar du žmonės buvo sužeisti. Tačiau kol kas neaišku, ar tą avariją lėmė nepalankūs orai.

Šalčiausios dienos JAV istorijoje

45,5 laipsnio pagal Celsijų šaltis buvo užfiksuotas ant Vašingtono kalno JAV Naujojo Hampšyro valstijoje. Čia dažnai fiksuojamas ir ypač smarkus vėjas – 1934 metais jo greitis siekė 321 kilometrą per valandą.

Mažyčiame Vanderbilto miestelyje Mičigano valstijoje gyvena vos 560 žmonių, bet čia nuolat užfiksuojamas didžiulis šaltis. 1934 metais temperatūra gyvenvietėje nukrito iki 46 laipsnių šalčio.

Niujorko valstijoje žemiausia temperatūra buvo užfiksuota 1979 metais ties Old Fordžo kaimu – 46,6 laipsnio šalčio.

Panašus šaltis buvo užfiksuotas ir dar daugiau nei dešimt kartų. Vis dėlto žvarbiausios dienos pasitaikė JAV šiaurėje. Jeloustouno nacionaliniame parke Vajomingo valstijoje 1933 metais atšalo iki 54 laipsnių šalčio.

Dar šalčiau 1954 metų sausį buvo Montanoje ties Greit Folsu. Čia termometro stulpelis nukrito iki 57 laipsnių šalčio.

Bet rekordinis – net 62 laipsnių šaltis buvo užfiksuotas 1971 metais Aliaskoje, kiek mažiau nei 300 kilometrų į šiaurę nuo Ferbankso miesto valstijos viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.