JAV kaustantis šaltis – pasaulinio atšilimo įrodymas

Per Amerikos šiaurės rytus toliau slenka arktiniu šalyje vadinamo šalčio banga. Sinoptikai kartoja įspėjimus: išeiti į lauką pavojinga. Geriau likti namuose – temperatūra kai kuriose Šiaurės Amerikos vietose jau žemesnė net negu Marse. Bet, skirtingai nei išdidžiai skelbia kai kurios garsenybės, toks speigas nereiškia, kad Žemė nešyla, rašo „The Huffington Post“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2014, 10:41 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:12 PM

JAV meteorologai yra oficialiai įspėję maždaug pusę šalies gyventojų: nuo Montanos iki Merilando šiuo metu pavojinga ilgiau likti lauke. Pučia stiprus vėjas, o temperatūra ypač žema: žmonėms pasakyta, kad lauke jų oda gali sustingti.

Kanados Ontarijo provincijoje laukiama atšalimo iki minus 40 laipsnių pagal Celsijų. Tiek Kanadoje, tiek JAV atšaukta beveik 4 tūkstančiai skrydžių.

Šalto oro frontas antradienį plūsta nuo JAV Vidurio Vakarų į Rytus. Tiek Niujorke, tiek Vašingtone laukiama maždaug 26 laipsnių šalčio. Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo jau paskelbė, kad bus uždaryta dalis didžiųjų greitkelių.

Visgi JAV ne tik nerimaujama dėl pavojaus žmonių gyvybei – yra ir džiūgaujančių. Jie – žmonijos sukeltos klimato kaitos neigėjai.

Nepaisant to, kad 97 proc. mokslininkų sutinka, jog pasaulinis atšilimas vyksta būtent dėl žmonijos kaltės, tokios asmenybės kaip milijardierius Donaldas Trumpas dabar tikina, kad šiuo metu stebimas atšalimas JAV yra tobulas įrodymas, kad planeta nešyla.

Taigi ar tokia ekstremali žiema Amerikoje įrodo, kad mūsų planeta tokia pat šalta, kokia buvo jau ilgai? Tikrai ne.

Juk žiemą visada šalta. Ir taip, kartais labai šalta. Ir nepaisant to, kad kai kuriose vietovėse Kanadoje šalčiau nei Marse, toliau tirpsta – kaip niekada greitai – Arkties ledynai, o atmosferoje toliau didėja anglies dvideginio ir kitų vadinamųjų šiltnamio dujų koncentracija.

Atvirkščiai, pasaulinis atšilimas reiškia, kad tokie staigūs žiemiški atšalimai tampa vis ekstremalesni.

Šylant planetai ir tirpstant Arkties ledynams, ne tik žemėja temperatūra šiaurės poliaratyje – silpsta ir poliarinės sraujymės, skiriančios labai šaltą poliarinį orą nuo šilto subtropinio oro.

Šios sraujymės paprastai sulaiko šaltą orą Arktyje, bet joms sulėtėjus šaltis kartais prasprūsta į pietus. Būtent taip atsitiko ir šį kartą: tik šalto oro kiekis kur kas didesnis nei ankstesniais kartais. Be to, šaltis nukeliavo toliau į pietus.

Galiausiai klimato kaita negali būti paneigta vieninteliu su orais susijusiu įvykiu. Ilgalaikiai tyrimai parodė, kad klimatas šyla, o Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija yra pareiškusi, kad „itin tikėtina“, jog dėl to kalta žmonija.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.