Lenkijoje - siūlymas grąžinti mirties bausmę kelių ereliams

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Naujų metų pradžioje Lenkiją sukrėtė dvi girtų vairuotojų sukeltos kraupios avarijos.<br>R.Butrimo nuotr.
Naujų metų pradžioje Lenkiją sukrėtė dvi girtų vairuotojų sukeltos kraupios avarijos.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jan 8, 2014, 9:55 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:17 PM

Naujų metų pradžioje Lenkiją sukrėtė dvi girtų vairuotojų sukeltos kraupios avarijos. Vietos Seime pasigirdo raginimai kelių ereliams grąžinti mirties bausmę.

Tokią idėją išsakė didžiausios opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdybos narys Adamas Hofmanas. Seimūnas pareiškė, kad kraupių avarijų kaltininkai, sukėlę grupinę nekaltų žmonių, o ypač vaikų mirtį, turėtų būti baudžiami mirties bausme.

Toks pasiūlymas šokiravo tik dalį apžvalgininkų bei politinių oponentų. Mat, nors Lenkijoje mirties bausmė buvo panaikinta prieš penkiolika metų, jos grąžinimui pritaria dauguma visuomenės.

Sociologinių tyrimų firmos „CBOS“ apklausa liudija, kad už mirties bausmę pasisako 61, o jai prieštarauja 34 procentai lenkų. Per penkiolika metų mirties bausmės priešininkų padaugėjo dešimt procentų, tačiau tokios nuobaudos grąžinimo šalininkai tebedominuoja.

Dėl kritiško tautiečių požiūrio į mirties bausmės panaikinimą, tokią nuobaudą grąžinti opozicinės partijos ragina ne pirmą kartą. TTP valdybos nario A.Hofmano pareiškimą apžvalgininkai visgi vertina, kaip populistinį siekį įtikti rinkėjams prieš šiemet vyksiančius rinkimus į Europarlamentą bei savivaldybes.

Priešrinkiminėmis pažadų lenktynėmis yra vadinami ir kitų partijų siūlymai – konfiskuoti iš girtų vairuotojų mašinas, atimti visam gyvenimui teises, bausti į vairuotojų girtumą nereaguojančius pakeleivius. Į populistinių bausmių siūlymo lenktynes netikėtai įsijungė ir valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) vadovas, premjeras Donaldas Tuskas.

Premjeras pasiūlė, kad nuo 2015 metų visuose automobiliuose būtų įrengti alkotesteriai, o už važiavimą išgėrus grėstų piniginė bauda iki 100 tūkst. zlotų. Ekspertai pareiškė, kad į alkotesterį papūsti gali blaivus vairuotojo draugas, ir paragino ne keisti įstatymus, bet principingiau taikyti jau esamus, kurie yra vieni griežčiausių ES.

Žiniasklaida demaskavo, kad keistu būdu net 98 procentai avarijas padariusių girtų vairuotojų išsisuka lygtinėmis baudomis, o tokiais gudruoliais yra patys politikai bei jų giminaičiai.

Diskusijas dėl mirties bausmės girtiems vairuotojams išaukė dvi sausio pradžioje įvykusios žiaurios ir beprasmės avarijos. Sausio pirmą dieną netoli Ščecino esančiame Pamario Kamenio miestelyje nuo narkotikų bei alkoholio apsvaigęs 26 metų Mateuszas S. užlėkė ant šaligatvio ir užmušė šešis žmones.

Gyvi liko tik du vaikai, vienas iš kurių prarado abu savo tėvus, o kitas tėvus ir broliuką. Abi šeimos susitiko kapinėse, kur nunešė gėlių ant artimųjų kapų. Eidamos kartu papietauti, šios dvi šeimos prie geležinkelio pervažos sutiko bendrą draugą, su kuriuo sveikinantis ir užlėkė visus traiškanti mašina.

Avarija visuomenę šokiravo ir todėl, kad įvyko vidurdienyje, kelio ruože šalia geležinkelio pervažos, kur eismas ribojamas iki 30 km per valandą. Todėl tiek liudininkams, tiek policininkams kilo įtarimų, kad vairuotojas avariją sukėlė tyčia, norėdamas atkeršyti kartu su juo važiavusiai merginai, kuri pareiškė jį paliekanti.

Pamario Kamenio gyventojų pyktis nukrypo į minėtą merginą, kuri žinojo, kad Mateuszas S. yra visiškai girtas, bet nesutrukdė šiam sėsti už vairo. Mergina dabar tvirtina, kad verkdama reikalavo vairuotoją sustoti, tačiau šis neklausė ir lėkė kaip išprotėjęs.

Ne mažiau baisi ir absurdiška avarija šį pirmadienį sukrėtė Lodzės miestą. Tragediją sukėlė girtas 34 metų tramvajaus vairuotojas, prisnūdęs už vairo ir įvažiavęs į sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui.

Tramvajus atsitrenkė į „Opel“ automobilį, kuris užlėkė ant keturių žmonių, ėjusių pėsčiųjų perėja. Dvi pensininkės žuvo vietoje, o viena yra kritinėje būsenoje, neatsigaunanti iš komos. Smarkius sužeidimus patyrė ir lengvojo automobilio vairuotoja.

Po avarijos tramvajaus vairuotojo kraujyje buvo nustatyta 1,2 promilės alkoholio. Vienoje parduotuvėje esančios vaizdo kameros užfiksavo, kad darbo metu vairuotojas nusipirko tris butelius degtinės ir keturias skardines alaus.

Po avarijos paaiškėjo, kad vairuotojo kabinoje esančios dvi alaus skardinės bei vienas degtinės butelis yra tušti. Minėto tramvajaus keleiviai patys sulaikė vairuotoją, ir paliudijo, kad šis apsnūdęs net nesuprato, kad sankryžoje atsitrenkė į mašiną, ir važiavo toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.