Naujoji Latvijos premjerė žavi ramybe ir lyginama su A.Merkel

Kai paaiškėjo, kad naująja Latvijos premjere taps 62 metų Laimduota Straujuma, šios šalies socialiniai tinklai reagavo audringai. Vienus žavėjo ši „geraširdė tetulė“, kiti dvejojo dėl patirties stokos.

Su A.Merkel dėl išorinio panašumo lyginama Latvijos premjerė L.Straujuma (dešinėje) dar ne itin žinoma ir latviams.
Su A.Merkel dėl išorinio panašumo lyginama Latvijos premjerė L.Straujuma (dešinėje) dar ne itin žinoma ir latviams.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Ancytis (specialiai LR, Ryga)

2014-01-08 06:53, atnaujinta 2018-02-17 20:12

Vienas populiariausių fotomontažų, šiomis dienomis klajojančių po Latvijos internetinę erdvę, – dviejų šalių esamos ir būsimos lyderių nuotraukos. Abiejose nuotraukose iš pirmo žvilgsnio itin panašios moterys: Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir L.Straujuma.

Panašūs veido bruožai, šukuosena, apranga, o žvilgsnis – lyg rūpestingos mamos.

Vokietijos kanclere neseniai perrinktą A.Merkel vokiečiai išties dažnai švelniai taip ir vadina – mama.

O ar tokia taps L.Straujuma latviams?

Šiltas bendravimo būdas

Ramūs, kone hipnotizuojantys, bet savo rankose galią sutelkti gebantys politikai – retenybė. Tokia yra A.Merkel, kuri iš, regis, niekam nežinomos paprastos politikės, tūnojusios šešėlyje, tapo viena galingiausių pasaulio moterų. Ramiu balsu pasiekianti savo tikslą.

Panaši yra ir L.Straujuma. Žavesio jai netrūksta, bet labiausiai būsimoji Latvijos premjerė, dėl kurios kandidatūros jau sutarė pagrindinės Latvijos valdančiosios partijos, stebina savo šiltumu.

Tarsi geraširdė teta ji kalba šiltai.

„Niekas iš jos pavaldinių nėra girdėjęs, kad ji būtų pakėlusi balsą arba rodžiusi savo valdžią konfliktinėse situacijose. Bet net ir tais atvejais, kai kyla problemų, ji jas išsprendžia savo globėjišku vadovavimu“, – sakė buvęs L.Straujumos kolega Martinas Cimermanis.

Ne tvirtos rankos žmogus

Latvijos žurnalistai sutartinai pripažįsta, kad iki šiol jos nepavykdavo išprovokuoti.

Visuomet sunku klausti kokio aštresnio klausimo, net jeigu tai ruošeisi padaryti prieš interviu – ramiu tonu šnekanti politikė užgesina ryžtą, o ir pati kol kas neleido abejoti jos sprendimais.

Mat kad ir ko imdavosi L.Straujuma, visuomet kruopščiai analizuodavo ir pasverdavo galimą riziką ir naudą. Tiesa, vadovaujant ne ministerijai, o visai Latvijos vyriausybei, tai gali tapti ir trūkumu.

„Ji tikrai nėra ir nebus tvirtos rankos žmogus, – sakė Latvijos žemės ūkio bendradarbiavimo tarybos vadovas, buvęs L.Straujumos kolega Arnis Krauzė. O susimąstęs pripažino: – Bet galbūt stiprios rankos iki rudenį vyksiančių rinkimų Latvijai visai nereikia.“

Užbūrė ir žurnalistus

Žinoma, nuo išaugusio visuomenės ir ypač žiniasklaidos dėmesio L.Straujuma nepasislėps. Tad kukliai savo pirmojoje spaudos konferencijoje būsimoji šalies premjerė pasirodė kaip visada pasiruošusi. Ne tik atsakyti į klausimus, bet ir užburti.

Kaip vertinate jūsų lyginimą su A.Merkel?

„Jaučiuosi labai pamaloninta“, – atsakė L.Straujuma.

Iš bet kurio kito politiko tokie žodžiai skambėtų įprastai, nuvalkiotai, neįtikinamai. Bet ši moteris žodžius, regis, ištarė su tokiu nuoširdumu, kad kažko norėjęs klausti žurnalistas pamiršo savo klausimą.

Vis dėlto toks medaus mėnuo gali trukti neilgai – mat po itin palankiai Latvijoje ir užsienyje vertinto Valdžio Dombrovskio valdymo latvių lūkesčiai nemaži, o kartelė iškelta aukštai. Šaliai, kuri tik kapanojasi iš ekonominės krizės gniaužtų, kurioje šiemet įvestas euras, reikia profesionalių, tvirtų lyderių. Ar L.Straujuma tokia?

Žemės ūkio specialistė

Kol kas, be liaupsių, netrūksta ir atsargių vertinimų. Ypač dėl būsimosios premjerės politinės patirties – ji į politikos vandenis nėrė tik 2011 metais. O iki praėjusio sekmadienio, kai norėjo būti formaliai iškelta kaip valdančiosios „Vienybės“ kandidatė, nepriklausė jokiai partijai.

Dirbdama žemės ūkio ministre matė, kokie mūšiai gali virti politikoje.

Tais pačiais 2011-aisiais tuometis Latvijos prezidentas Valdis Zatleras paleido „oligarchų Saeimą“ – taip šalies parlamentas vadintas dėl didelės Latvijos oligarcho Aivaro Lembergo įtakos. V.Zatlerui buvo savotiškai atkeršyta, jo Saeimoje neperrenkant prezidentu.

L.Straujumai tokie politiniai žaidimai, regis, svetimi. Ji – tipiška valstybės tarnautoja, daugiausia laiko praleidusi institucijose, atsakingose už žemės ūkį bei regionų plėtrą.

Čia ji pagarsėjo kaip gera derybininkė, spaudusi ES, kad Latvijos žemdirbiams būtų sudarytos palankesnės sąlygos.

Pati L.Straujuma sako, jog supranta ją užgulusią atsakomybę – tiek prieš valdančiųjų partiją, kuri ruošiasi rinkimams, tiek prieš šalies gyventojus.

Bet, pasak būsimosios premjerės, nereikia skubėti – vienas žingsnelis iš karto, ne du. Tad ar norės būti premjere, jei valdančioji koalicija išliks ir po rinkimų, pasak pačios L.Straujumos, dar anksti kalbėti.

Kokie tikrieji ketinimai?

„Man yra svarbiausi kiti devyni mėnesiai“, – globėjišku mamos tonu pareiškė L.Straujuma. Jos prioritetai – paprasti ir kone kaip rinkimų: efektyvus ES lėšų paskirstymas ir švietimo paslaugų gerinimas. Svarbiausia – stabilumas.

Tiesa, ar visuomenei kol kas menkai žinoma politikė taps juoduoju politikos arkliuku, ar labiau patyrusių politikų Trojos arkliu, pasak politologės Ivetos Kažokos, dar sunku spręsti. Juo labiau kad pasirodė dvejonių dėl „Vienybei“ dabar priklausančios politikės savarankiškumo.

Mat prie valdančiosios centro dešiniųjų koalicijos prisijungė Žaliųjų ir valstiečių sąjunga, anksčiau buvusi opozicijoje. Nejaugi tik dėl pritarimo L.Straujumos pažiūroms?

Su A.Lembergu siejama politinė jėga iki šiol priešinosi valdančiųjų pastangoms silpninti oligarchų įtaką šalyje, o dabar esminių nesutarimų kaip ir neliko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.