JAV respublikonų žvaigždė prisidirbo

JAV Naujojo Džersio valstijos gubernatorius Chrisas Christie vis dažniau vadinamas ryškiausia Respublikonų partijos žvaigžde. Bet ji gali nukristi – įsiplieskus skandalui dėl tariamo jo kerštingumo, remdamasis „The New York Times“, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2014, 12:12 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:01 PM

Kai lapkritį Ch.Christie tiesiog sutraiškė savo demokratę varžovę gubernatoriaus rinkimuose, Vašingtone imta kalbėti, kad jis sėkmingai varžytųsi ir 2016 metais - dėl JAV prezidento posto.

51 metų politiką giria visi - esą jis visada kalba atvirai ir nuoširdžiai. Be to, pragmatiškasis Ch.Christie stengiasi rasti bendrą kalbą su savo politiniais oponentais.

Bet toks Ch.Christie įvaizdis gali subliūkšti, ir gana greitai. Paaiškėjo, kad jis galėjo užsakyti didžiulius transporto kamščius Fort Li, kad atkeršytų šio miesto merui, nepalaiminusiam jo perrinkimo.

Užsakė transporto kamščius

Kalbos, kad Ch.Christie pasirūpino masiniais nepatogumais Fort Li mieste, sklido jau anksčiau - vos Naujojo Džersio valstijos Kapitolijui pradėjus tyrimą.

O kai naujienų agentūra AP pasiekė, kad būtų paviešintos elektroninės ir SMS žinutės, kurias siuntė Ch.Christie pavaldūs pareigūnai, paaiškėjo, jog gandai yra teisybė.

„Laikas transporto problemoms Fort Li“, - tokią žinutę pernai rugpjūtį viena Ch.Christie patarėjų Brigdet Anne Kelly nusiuntė Davidui Wildsteinui.

Pastarasis dirba Niujorko ir Naujojo Džersio uosto ir transporto administracijoje, o šias svarbias pareigas gavo būtent Ch.Christie dėka. Tad į žinutę iškart atsakė teigiamai: „Supratau“.

Išsityčiojo iš mero

Po kelių savaičių D.Wildsteinas pradėjo operaciją - jis pasirūpino, kad būtų uždarytas svarbus Džordžo Vašingtono tiltas, jungiantis Naująjį Džersį ir Niujorko Manhatano salą.

Vairuotojai skėsčiojo rankomis, kai prie tilto nusidriekė kilometrinė eilė. Joje laukė ir mokyklų autobusai su į pamokas vėluojančiais vaikais.

Bet D.Wildsteinas tik džiūgavo: „Tie mokiniai yra Barbaros Buono rinkėjų vaikai“. Demokratė B.Buono siekė per rinkimus išstumti Ch.Christie iš valstijos gubernatoriaus pareigų.

Pastarasis, kaip skelbiama, įniršo, kai Fort Li meras, demokratas Markas Sokolichius atsisakė viešai palinkėti Ch.Christie pergalės per rinkimus. Ir jam atkeršijo didžiuliais kamščiais.

Negana to, vienas Ch.Christie patarėjų SMS žinutėje M.Sokolichių pavadino „tuo mažu serbu“, taip pasišaipydamas iš Fort Li mero kilmės.

Demokratai pažėrė kritikos

Žinoma, paviešintas susirašinėjimo turinys nerodo, kad keršto M.Sokolichiui akciją inicijavo pats Ch.Christie. Jis trečiadienio vakarą karštai paneigė ką nors žinojęs apie skandalingus veiksmus.

„Esu giliai sukrėstas, kad mane suklaidino mano štabo narė. Žmonės turės atsakyti už savo veiksmus“, - pažadėjo Ch.Christie.

Bet apžvalgininkai jau atkreipė dėmesį, kad Naujojo Džersio gubernatorius anksčiau net kelis kartus tikino, jog jo aplinkoje apie tilto uždarymą „niekas nieko nežino“.

Savo ruožtu demokratai jau užkūrė pirtį. Įtakingi šios partijos pareigūnai vienas po kito aiškina, kad Ch.Christie yra politinis chuliganas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.