Įvykiams prie Vilniaus televizijos bokšto BBC skyrė specialią laidą

Pirmadienį vienas įtakingiausių pasaulyje transliuotojų BBC skyrė laidą Lietuvai – liudininkės lūpomis nušvietė 1991 m. sausio 13-osios įvykius. 9 minučių radijo laida buvo transliuojama visam pasauliui per „World Service radio“ programą. Lietuvoje laida „Witness“ („Liudininkas“) buvo girdima 10 val. 50 min. Jungtinėje Karalystėje tuomet buvo 8 val. 50 min. – tinkamiausias laikas klausytis radijui, kai daugelis žmonių važiuoja į darbą. Kodėl BBC pasirinko lietuvę Nidą Degutienę, kuri, anuomet būdama studentė, su draugais gynė Televizijos bokštą.

Lietuvoje laida „Witness“ („Liudininkas“) buvo girdima 10 val. 50 min.<br>BBC nuotr.
Lietuvoje laida „Witness“ („Liudininkas“) buvo girdima 10 val. 50 min.<br>BBC nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-13 15:20, atnaujinta 2018-02-17 14:58

Pasak liudininkės, viskas prasidėjo gana smagiai – jai, studentei, kur kas įdomiau buvo dainuoti patriotines dainas, nei sėdėti bendrabučio kambaryje ir ruoštis egzaminams. Vakarop smagu jau nebuvo – tankai pradėjo važinėti Vilniaus gatvėmis. Nida su draugais nusprendė vykti prie Televizijos bokšto.

„Prisimenu labai tamsias gatves. Reikėjo pastatyti automobilį, mes sustojome. Išlipusi išgirdau baisų garsą – tokį sukelia tankas, važiuojantis per asfaltą“, – pasakojo Nida. Pirmą kartą gyvenime girdimas garsas jai paliko neišdildomą įspūdį.

O tada ji išgirdo, kaip tankai pradeda šaudyti. Pasak Nidos, niekas netikėjo, kad tankai važius į beginklius žmones ar kad bus šaudoma tikrais šoviniais.

Kilus sumaiščiai, iš Nidos akiračio dingo draugai. Nepažįstami žmonės įstūmė ją į namą, kad ji liktų gyva ir sveika. Mergina sėdėjo ant laiptų ir verkė, nežinojo, kas nutiko jos draugams. Išėjusi iš namo, ji brovėsi per minią, ieškojo savo draugų. Galiausiai visiems pavyko susitikti.

Ryte Nida sužinojo, kiek tąnakt žuvo žmonių. Tarp jų buvo ir vienas pažįstamas – studentas iš to paties bendrabučio.

Laidos metu radijo eteryje buvo leidžiami autentiški garso įrašai iš Sausio 13-osios nakties įvykių, taip pat skambėjo emocingas įvykių sūkuryje buvusio BBC korespondento Kevino Conely pasakojimo įrašas.

Laidos galite pasiklausyti čia.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.