Šokiruojančiame įraše – iš suomių šeimos atimamų dvynukų klyksmai

Skandinavijos šalių socialinė politika eilinį kartą šokiravo daug mačiusį pasaulį. „Youtube“ paskelbtas vaizdo įrašas, kaip vaikų rūpybos institucijų prašymu policija iš suomių šeimos atima dvynukus berniukus. Visą laiką, kol trunka įrašas, nesiliauja veriantys vaikų klyksmai. Savo darbą dirbančių pareigūnų širdies, suprantama, jie nesuminkština. Vaikai, šiltuose namuose vilkintys trumparankoviais marškinėliais, žiemą išnešami į lauką „taip, kaip stovi“, nepasirūpinant net juos aprengti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2014, 11:53 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:12 PM

Su nedideliais šviesiaplaukiais berniukais sunkiai susitvarko net augaloti vyrai. Policininkų nešami vaikai ne tik veriančiai klykia, bet ir spardosi, draskosi, priešinasi, rankomis kabindamiesi į sienas, į durų staktą įsiremdami kojomis.

Ši drama įvyko sausio 4 dieną Oulu mieste. Kurhelų šeimoje, iš kurios taip drastiškai atimti dvynukai, auga ir daugiau vaikų, tačiau šie atimti nebuvo.

Kaip rašo stara.fi, šeima vaikų teisių gynėjų nemalonę užsitraukė birželį, kažkam paskundus, kad tėvas smurtauja – vaikus muša, spardo ir mėto į sienas. Kaltinimai buvo nagrinėjami du kartus, tačiau teisėsaugininkai nerado, prie ko prikibti – buvo pripažinta, kad tai netiesa.

Kol vyko tyrimas, dvyniai buvo apgyvendinti pas globėjus. Tačiau, nors teismas pripažino, kad toliau jiems gyventi atskirai nuo tėvų nebėra prasmės, buvo delsiama vaikus grąžinti tėvams. Berniukai neiškentę pabėgo nuo globėjų ir grįžo pas šeimą.

Būtent tada ir įvyko įraše nufilmuotoji drama - rūpestingieji valdininkai, pasitelkę policiją, sutvarkė, kad viskas būtų pagal taisykles, ir vėl išvežė vaikus.

Vaikai teigia pabėgę, nes buvo nuspręsta jiems nebeleisti lankytis savo šeimoje, kadangi tai juos „dar labiau žeidžia“.

Pagal Suomijos įstatymus, jėga atimti iš šeimos vaikus, neturint teismo sprendimo, galima tik tuo atveju, jeigu gresia tiesioginis pavojus jų gyvybei ir sveikatai. Koks konkretus pavojus grėsė dvynukams, nors negrėsė kitiems namuose paliktiems vaikams, žurnalistams iš vaikų teisių sergėtojų sužinoti nepavyko.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.