Grėsmė Maidanui – telkiamos „Berkut“ pajėgos, kyla šturmo baimė

Ukrainos visuomeninės organizacijos „Spilna Sprava“ lyderis Aleksandras Daniliukas pranešė, kad Kijevo centre telkiamos didelės policijos pajėgos. Jis spėja, kad bus bandoma išvaikyti Euromaidaną. Apie tai A.Daniliukas paskelbė savo „Facebook“ paskyroje, praneša newsru.ua.

Gauta informacija, kad jėgos struktūros planuoją šią naktį šturmuoti Maidaną.<br>„Reuters“ nuotr.
Gauta informacija, kad jėgos struktūros planuoją šią naktį šturmuoti Maidaną.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:14 PM

„Dėmesio! Platinkite! Į Kijevo centrą telkiama daugybė (tūkstančiai) „Berkut“ ir vidaus pajėgų karių. Bandys vaikyti“, - rašo A.Daniliukas.

„Kas planuoja šiandien naktį budėti – susirinkimas 20 val. informacinėje „Spilna Sprava“ palapinėje (Kreščiatikas, priešais Proreznaja)“, - skelbia aktyvistas.

Kita Ukrainos žiniasklaida nepraneša apie Kijevo centre telkiamas „Berkut“ pajėgas, tačiau informuoja, kad Kijevo apskrities administracinis teismas uždraudė protesto akcijas Kijevo centre iki 2014 m. kovo 8 d.

Kaip rašo korrespondent.net, iki nurodyto termino Michailovskaja, Nepriklausomybės aikštėse, Ševčenkos parke, Kreščiatike, kitose Kijevo centro vietose ir aplinkinėse gatvėse bus draudžiama naudoti garsiakalbius, automobilinę techniką, plakatus, statyti palapines, scenas ir pastoges.

Tuo tarpu Ukrainos teisingumo ministrė Jelena Lukaš ministrų kabineto spaudos konferencijoje pareiškė, kad Ukrainoje vykstančios prieš valdžią nukreiptos ir už eurointegraciją pasisakančios protesto akcijos „turi aiškiai išreikštą prievartinį pobūdį“.

Pasak jos, taikios akcijos turi siekti taikių tikslų, o vykstančiuose mitinguose skamba kvietimai blokuoti kelius, užimti administracinius pastatus ir nuversti dabartinę valdžią.

J.Lukaš nuomone, tai rodo, kad šių akcijų negalima vertinti kaip taikių, ir kad teisėsaugininkai turi veikti atitinkamai.

Protestai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje prasidėjo lapkričio 21 d. ir tęsiasi iki šiol.

Tvirtina gavęs šturmo planą

Parlamentaras, buvęs gynybos ministras Anatolijus Gricenka tvirtina gavęs taikios demonstracijos išvaikymo Kijevo Nepriklausomybės aikštėje planą. Esą, jėgos struktūros planuoją šią naktį šturmuoti Maidaną, rašo liga.net.

„Gavau pranešimą apie Maidano šturmo planą: 1) Šturmas planuojamas šią naktį. 2) Bus pasitelkti specialieji padaliniai „Alfa“ (dirbs Maidano viduje), „Berkut“ ir Vidaus pajėgų kariai – Maidano išorėje. 3) Specialieji padaliniai pirmiausiai dirbs Kijevo miesto administracijos pastato išorėje (kad neutralizuotų savigynos lyderius). 4) Pastatuose dings ryšys ir šviesa. 5) Mažomis grupėmis kariai brausis iš metro išėjimų. 6) Su komunalininkų „Kamazais“ ir kitomis mašinomis su smėliu bus blokuojamos gatvės nuo kijeviečių, kurie skubės į pagalbą. 7) Ypatingas dėmesys bus skiriamas metro stočiai „Teatralnaja“. 8) Operaciją planuojama atlikti žaibiškai; kad neatvyktų Kijevo gyventojai, gatvės bus blokuojamos technika“, - praneša A.Gricenka. Jis sakosi šiuo metu tikrinantis ir tikslinantis šią informaciją.

Anksčiau apie galimą Maidano šturmą pranešė „Batkivščina“ partijos narys Andrejus Parubij. Jis teigė, kad yra du išvaikymo scenarijai.

Pasitelks provokatorius

A.Parubij sakė, kad labai didelė tikimybė, jog per artimiausias dvi dienas bus užpultas Maidanas. „Išvaikymas gali įvykti ir dieną, ir naktį. Šią ir kitą naktį mes vertiname kaip labai svarbias. Informaciją apie galima ataką patvirtina keletas šaltinių“, - sakė jis.

Pasak jo, pradžioje būtų bandoma išprovokuoti Maidane muštynes, pasitelkus provokatorius, o tada įvesti specialiuosius padalinius, neva apginti paprastų piliečių, užtikrinti viešajai tvarkai.

„Galimas ir kitas variantas: apsimetus visuomenininkais, bus bandoma įeiti į Profsąjungų rūmus ir užimti sceną su lozungu „Už Maiadną be politikų“. Šitas atsarginis variantas taip pat ruošiamas, kad būtų išprovokuota priešprieša. Vadinamuosius visuomenininkus ims ginti provokatoriai. Per šias muštynes bus įvesti specialieji padaliniai“, - sakė A.Parubij.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.