Indijoje gintis galės tiktai turčiai

Indijoje – nauja pasipiktinimo banga. Šįkart – dėl naujo moteriško revolverio, kuris skirtas apsiginti nuo prievartautojų ir pavadintas po grupinio išžaginimo mirusios studentės vardu, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis CNN.

Mokytis naudotis naujuoju tik moterims skirtu pistoletu, kuris yra itin brangus, galės tik nedaugelis indžių.
Mokytis naudotis naujuoju tik moterims skirtu pistoletu, kuris yra itin brangus, galės tik nedaugelis indžių.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2014, 8:46 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:53 PM

500 gramų sveriantį 32-ojo kalibro revolverį praėjusią savaitę pristatė valstybinė Indijos ginklų gamintoja „Indian Ordnance Field Gun Factory“.

Šautuvas simboliškai pavadintas „Nirbheek“.

Išvertus iš hindi kalbos, šis žodis reiškia „drąsus, bebaimis“ ir yra parinktas pagal vardą, kurį žiniasklaida davė 2012 metų gruodį Delio autobuse 6 vyrų išprievartautai ir mirtinai sužalotai 23 metų studentei – Nirbhaya.

„Šis ginklas galėtų būti kaip atgrasymo priemonė. Šitaip bus galima apsisaugoti nuo panašių išpuolių. Gal tai suteiks moterims daugiau pasitikėjimo“, – svarstė „Indian Ordnance Field Gun Factory“ generalinis direktorius Abdulas Hamiedas.

Bendrovės vadovas pabrėžė, kad dėl nedidelio svorio revolveris itin patogus moterims. Iš titano lydinio pagamintą šautuvą įmonė pavadino „reikšmingu valstybės indėliu siekiant padidinti moterų saugumą“.

Tačiau daugelis indų tokios valstybės idėjos ne tik nepasveikino, bet dar ir pavadino pasibjaurėtina.

„Tai įžeidimas, – piktinosi Indijos ginklų kontrolės fondo steigėja Binalakshmi Nepram. – Indijos moterys supranta, kad dėl šio ginklo jos netaps saugesnės.

Mes apskritai netikime, kad šautuvas gali išspręsti lytinio smurto problemą.“

Dar viena pasipiktinimo priežastis – revolverio kaina ir prieinamumas. Naujasis ginklas kainuoja 122 tūkst. rupijų, t.y. apie 5 tūkst. litų. O vidutinis metinis atlyginimas šalyje siekia vos 3,6 tūkst. litų.

„Be to, leidimai turėti ginklą išduodami retai – tik tiems, kurie turi pinigų ir įtakos. O tai dažniausiai yra vyrai. Neturtingos Indijos moterys tikrai negalės įsigyti tokio šautuvo“, – įsitikinusi moterų teisių gynėja Ruchira Gupta.

Aktyvistės taip pat pabrėžė, kad siūlydama tokį lytinės prievartos problemos sprendimą valstybė daro klaidą.

Jų nuomone, indžių saugumas turėtų būti užtikrintas be papildomų smurto įrankių.

A.Hamiedas pripažino, kad „Nirbheek“ yra skirtas ne neturtingoms moterims.

Gal dėl to per pirmąją prekybos naujaisiais revolveriais savaitę pirkėjų bumo nebuvo – nupirkta tiktai 10 šio modelio ginklų.

Pasak A.Hamiedo, Kanpuro mieste veikiantis ginklų fabrikas sulaukė dar apie 60 užklausų dėl ginklo, tačiau direktorius nežinojo, kokia besidominčiųjų dalis yra moterys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.