Nobelio laureatai ragina V.Putiną atšaukti prieš homoseksualus nukreiptą įstatymą

Aktorius Ianas McKellenas kartu su 27-iais Nobelio premijų laureatais parašė

Nobelio premijų laureatų laiškas skirtas V.Putinui.<br>AP nuotr. iš archyvo
Nobelio premijų laureatų laiškas skirtas V.Putinui.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 15, 2014, 9:59 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:48 PM

Laiškas, kuris antradienį buvo publikuotas laikraštyje „The Independent“, paskelbtas likus mažiau nei mėnesiui iki žiemos olimpinių žaidynių Sočyje, kurių atidaryme nedalyvaus daugelio didžiųjų Europos valstybių ir JAV lyderiai, tokiu būdu siekiantys parodyti savo kritišką požiūrį į tą įstatymą.

Pernai priimtas įstatymas, draudžiantis „netradicinių seksualinių santykių“ propagavimą nepilnamečių akivaizdoje, paskatino gėjų teisių aktyvistus paraginti tarptautinę bendriją boikotuoti vasario 7 dieną prasidėsiančią olimpiadą.

I.McKellanas, kuris milijonams žiūrovų pažįstamas kaip burtininkas Gendalfas iš kino trilogijų „Žiedų valdovas“ (The Lord of the Rings) ir „Hobitas“ (The Hobbit), parašė šį laišką kartu su savo draugu, Nobelio chemijos premijos laureatu Haroldu Kroto.

Pasak jų, šį laišką jie parašė siekdami parodyti mokslo bendruomenės „solidarumą“ su politikais, menininkais, atletais ir kitais žmonėmis, kurie jau pareiškė savo pasipiktinimą dėl Rusijos veiksmų, nukreiptų prieš homoseksualius piliečius.

„Protestuoti niekada nėra lengva, bet mes viliamės, kad pareikšdami nepritarimą naujajam įstatymui galbūt paskatinsime Rusijos valstybę gyventi pagal 21-ojo amžiaus humanitarinius, politinius ir visuotinius demokratinius principus, dėl kurių taip sunkiai dirbo Michailas Gorbačiovas“, – rašoma laiške.

Laišką pasirašė 27 Nobelio premijų laureatai, tarp jų 1976-ųjų Nobelio taikos premijos laureatė Mairead Maguire, 2009-aisiais Nobelio lirteratūros premiją pelniusi Herta Muller, 2003-iųjų chemijos premijos laureatas Peteris Agre bei Thomas Steitzas, šį apdovanojimą chemijos srityje pelnęs 2009 metais.

Prie savo pavardės I.McKellenas prirašė: „aka Henrikas V/Gendalfas“.

Tai ne pirmasis kartas, kai savo homoseksualumo neslepiantis aktorius pasisakė prieš šį įstatymą.

Praėjusį mėnesį 74 metų I.McKellenas pareišė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė patarė jam nevykti į Rusiją, ir sakė negalintis patikėti, kad toks įstatymas taikomas „Piotro Čaikovskio, Sergejaus Diagilevo, Rudolfo Nurijevo – homoseksualių menininkų, kurių seksualumas darė įtaką jų darbui, krašte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.