Išprievartavimų banga Indijoje: kaip tai išspręsti?

Indijoje ir toliau nesaugu nei šios didžiulės šalies piliečiams, nei čia atvykstančioms užsienietėms. Sostinėje Delyje grupė vyrų užpuolė ir išprievartavo pasiklydusią turistę iš Danijos, rašo „Lietuvos rytas“.

Turistės iš užsienio Indijoje, net ir elgdamosi neprovokuojamai, dažnai yra gašliai nužiūrinėjamos ir vis dažniau tampa prievartautojų taikiniu.
Turistės iš užsienio Indijoje, net ir elgdamosi neprovokuojamai, dažnai yra gašliai nužiūrinėjamos ir vis dažniau tampa prievartautojų taikiniu.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

2014-01-16 07:05, atnaujinta 2018-02-17 11:50

Šis svetimšalės užpuolimas – jau ne pirmas toks nusikaltimas prieš užsienietes Indijoje. Tad klausimų dėl moterų saugumo antroje pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybėje nemažėja.

Žinia apie incidentą vakar mirgėjo pirmuosiuose Danijos dienraščių puslapiuose, o nemažai danų piktinosi: jie esą daugiau niekada nevažiuos į Indiją. Danai, keliaudami į Aziją, dažniau renkasi Tailandą, bet skandinavų nemažai ir Indijoje.

Tiesa, kaip „Lietuvos rytui“ teigė Danijoje, Odensės mieste, gyvenanti lietuvė Gerda Kalpokaitė, susidomėjimas šia šalimi greičiausiai neišblės, esą tiesiog reikės elgtis kur kas atsargiau.

Užpuolė pasiklydusią danę

Šeši vyrai, išžaginę Delyje pasiklydusią 51 metų danę, vakar jau buvo sučiupti. Pati moteris vakar parskraidinta į Kopenhagą.

Ji antradienio pavakarę paklausė įtariamųjų kelio norėdama grįžti į savo viešbutį judriame Pahargandžo rajone, kur apsistoja daug taupiai, su kuprinėmis keliaujančių turistų.

Bet indai danei nepadėjo. Gauja nusivedė moterį į nuošalią vietą prie Delio traukinių stoties, pagrasino peiliu ir ją išprievartavo. Po to dar ir apiplėšė.

Užsienietė į apšiurusį viešbutį „Amax Hotel“ grįžo apsiverkusi ir iškart paprašė jo darbuotojų iškviesti policiją.

Tiesa, po konsultacijų su Danijos diplomatais moteris nusprendė skristi namo.

Nužiūrinėja svetimšales

„Ji atrodė labai prastai. Jaučiu didžiulę gėdą dėl to, kas nutiko“, – sumišęs pareiškė viešbučio „Amax Hotel“ savininkas Amitas Bahlas.

Tiesa, pačioje Danijoje naujienos iš Indijos didelio sąmyšio, regis, nesukėlė. Labiau svarstoma, kaip elgtis jau nuvykus į šią Azijos milžinę, kad nekiltų pavojus.

„Apie Indiją rašantis danas istorikas Thomas Sehestedas nemano, kad moterys turėtų nebevykti į Indiją. Svarbiausia ten nevažiuoti vienoms ir nesėsti į bet kokį taksi automobilį. Be to, Delis pritraukia daug jaunų vyrų iš provincijos, o jų požiūris į moteris labai konservatyvus“, – teigė G.Kalpokaitė.

Lietuvė ir pati 2012 metais keliavo po Indiją ir apie šios šalies vyrus parsivežė ne pačių maloniausių prisiminimų.

„Aš mūvėjau ilgiausias kelnes, prakaitavau, kad tik neatrodyčiau nepadoriai, o jie vis tiek gašliai mane nužiūrinėjo.

Nors ir stengiesi neprovokuoti jų savo apranga ar elgesiu, tai beveik nieko nekeičia“, – pasakojo G.Kalpokaitė.

Kita vertus, lietuvės kolegė Gitte Vahl Funch, išgirdusi apie incidentą Delyje, pabrėžė, kad panašių nusikaltimų gali būti įvykdyta ir pačioje Danijoje.

„Ir čia, ir Meksikoje – visur yra vietų, kur neturėtum eiti, ypač viena. O Indijos atveju svarbu atsižvelgti ir į kultūrinius skirtumus“, – svarstė Gitte.

Atvyksta mažiau moterų

Per pastaruosius metus Indijoje nuo vietos vyrų nukentėjo ir daugiau turisčių. Antai pernai kovą grupė indų išžagino 39 metų šveicarę ir sumušė jos vyrą.

Šį sausį į policiją kreipėsi 33 metų lenkė, kurią Delyje apsvaigino ir išprievartavo taksistas. Moteris buvo išžaginta šalia miegant jos 2 metų dukrytei.

Pernai nukentėjo ir 18-metė vokietė – ji buvo užpulta traukinyje, vykusiame į Čenajaus uostamiestį Indijos pietryčiuose.

Pasipylus tokiems pranešimams, Indijos pareigūnai viešai susirūpino, kad sumažės į šalį atvykstančių turistų skaičius.

Ir iš tiesų per pirmuosius tris 2013-ųjų mėnesius moterų Indijoje lankėsi 35 proc. mažiau nei ankstesniais metais.

Opi Indijos problema – be sprendinio

Smurto prieš moteris Indijoje problema nuolat aptariama nuo 2012 metų gruodžio, kai šalį sukrėtė žiaurus grupinis 23 metų merginos išžaginimas ir nužudymas.

Visuomenės įsiūtis įstatymų leidėjus privertė sugriežtinti bausmes už išžaginimą ir įvesti baudžiamąją atsakomybę už vujarizmą ir persekiojimą.

Bet daugybės indžių, ypač tų, kurios skursta, padėtis nesikeičia. Šalies miestų gatvėse joms ir toliau nesaugu.

„Indijoje vyrai pagal tradiciją prievartaudavo moteris, kad įskiepytų joms baimę. Toks požiūris nesikeičia, tad iššūkis didžiulis“, – teigia Indijos socialinių tyrimų centro vadovė Ranjana Kumari.

Apatiška policija ir nekompetentingi teisėjai: tokia formulė ilgai netgi neleisdavo moterims pranešti apie išprievartavimą.

Tiesa, bent šiuo požiūriu situacija gerėja. Per 10 praėjusių metų mėnesių pranešta apie 1330 išžaginimo atvejų Delyje ir sostinės priemiesčiuose. Per visus 2012-uosius sulaukta 706 pranešimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.