Sprogusioje Palestinos ambasadoje Prahoje rasta daug neregistruotų ginklų

Pistoletai ir automatai, rasti per sprogimą žuvusio Palestinos ambasadoriaus Prahoje rezidencijoje, buvo padovanoti Čekoslovakijos valdžios. Kaip pranešė Prahos policijos spaudos sekretorius Tomašas Gulanas, Palestinos pusė „atmeta galimybę, kad ginklai galėjo būti naudojami kada nors praeityje“. Anksčiau policija pareiškė, kad ginklų laikymas ambasados teritorijoje yra įstatymų pažeidimas. 12 ginklų buvo padovanoti XX a. devintajame dešimtmetyje, jie niekada nebuvo tinkamai užregistruoti, rašo newsru.com.

Sprogimo sudrebintoje Palestinos ambasadoje - vis daugiau mįslių.<br>AP nuotr.
Sprogimo sudrebintoje Palestinos ambasadoje - vis daugiau mįslių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2014, 9:58 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:34 AM

Šiuo metu tyrėjai atlieka vieno sprogstamojo užtaiso, rasto rezidencijoje, ekspertizę. Čekijos žiniasklaidos žiniomis, jis buvo paslėptas knygoje, specialiame pagilinime.

Sprogstamasis užtaisas perduotas kriminalistų ekspertizei. Be to, tiriama seifo, kurį atidarant nugriaudėjo sprogimas, saugumo sistema. Kriminalinė ambasadoriaus Jamalo al Jamalo žūties versija ir toliau atmetama.

Padėti tyrėjams į Prahą atvyko speciali Palestinos ekspertų delegacija, o Palestinos Užsienio reikalų ministerija leido Čekijos valdžiai ambasadoriaus rezidencijos teritorijoje atlikti tyrimus.

J.al Jamalas žuvo naujametę naktį pabandęs atidaryti seifą, kuris buvo perneštas į pastatą iš senosios rezidencijos. Sprogimas buvo toks galingas, jog diplomatui nuplėšė abi rankas, ir jis tą pačią dieną mirė nuo sužalojimų. Naują ambasados pastatą elitiniame Prahos rajone čekų policininkai apieškojo sausio 1-ąją. Kitaip nei senasis, naujasis pastatas dar neturėjo diplomatinės neliečiamybės statuso, todėl policininkai galėjo atlikti kratas, nepažeisdami Vienos konvencijos nuostatų.

Nors formaliai Palestina nėra Vienos konvencijos dalyvė, Čekijos policija veikia taip, tarsi jų atstovybė Čekijos Respublikoje turėtų tokį pat statusą, kaip ir kitų šalių atstovybės.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.