Rygoje - ugnies šėlsmas ir įspūdingi fejerverkai

Specialiai lrytas.lt, Ryga

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 18, 2014, 8:36 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:10 AM

Europos kultūros sostine tapusios Rygos gyventojų ir miesto svečių šeštadienį vakare laukė įspūdinga ugnies ir šviesos fiesta.

Ant Dauguvos kranto įvyko pasaulio ugnies skulptūrų čempionato finalas. Dvylika komandų kas dešimti minučių degino didžiules – iki šešių metrų aukščio skulptūras, kurias kūrė net tris dienas.

Tuoj po šio renginio žiūrovai išvydo įspūdingą šviesos šou. Galiausia žiūrovų laukė kvapą gniaužiantys pirotechniniai efektai.

Skulptūras kūrė tris dienas

Ugnies skulptūrų pasaulio čempionatui Rygoje imta ruoštis jau nuo 2010-ųjų.

Iš viso į Rygą atvyko varžysis komandos iš 12 šalių - JAV, Australijos, Prancūzijos, Estijos, Rusijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Lietuvos, Suomijos, Ispanijos, Švedijos ir Šveicarijos.

Kiekvieną komandą sudarė du nariai. Norint užtikrinti aukštą meninį lygį čempionato organizatoriai iškėlė sąlygą, kad bent vienas komandos narys būtų profesionalus skulptorius ar menininkas.

Tris dienas nuo ketvirtadienio iki šeštadienio nepaisydami šalčio čempionato dalyviai kūrė skulptūras iš medžio ir šiaudų.

Siekiant, kad čempionato dalyviai turėtų vienodas sąlygas, skulptūrų kūrimui jiems buvo skirtas vienodas medžiagų kiekis.

Plenero vietoje iškilo ir jurta, kurioje buvo liejamos žvakės, o per finalą čia galėjo pasišildyti žiūrovai.

Sukūrė ir ledo skulptūrų

Stebėti skulptūrų deginimo susirinko didelė minia žmonių. Kai kurie į degančias skulptūras žvelgė nuo šalia esančio tilto per Dauguvos upę.

„Ugningą " muzikinę nuotaiką per renginį sukūrė grupė "Pulsa Efekts" kartu su svečiais ugnies tramdytojais "Fire Spirit“ (Ugnies dvasia).

Nors įspūdingas reginys – skulptūrų deginimas ir muzikinis šou truko apie dvi valandas – jo spaudžiant šaltukui pažiūrėti susirinkę žmonės čia liko iki renginio pabaigos. Sužvarbę žiūrovai galėjo pasišildyti prie čia pat kūrenamų lauko židinių.

Greta scenos buvo galima išvysti ir kelias ledo skulptūras: animacinio filmo herojų Šreką su asiliuku ir širdį laikantį angelą. Šias skulptūras iš ledo pagamino ugnies skulptūrų čempionato dalyviai.

Beveik pusė skulptūrų deginimo čempionate besivaržančių menininkų yra dalyvavę ir ledo skulptūrų festivaliuose. Didžiausias ledo skulptūrų festivalis Baltijos šalyse žiemą vyksta Jelgavoje (Latvija). 

Nugalėjo Rusijos komanda

Rygoje vykusio pasaulio skulptūrų deginimo čempionato nugalėtojus tarptautinė komisija išrinko per keliasdešimt minučių.

Trečioji viena ir 1000 eurų prizas atiteko Suomijos komandai. Antrąją vietą užėmė ir 1500 tūkstančio eurų prizą gavo Šveicarijos komanda.

Pirmoji vieta ir 2500 eurų prizas atiteko Rusijos komandai.

Lietuviams šįkart nepasisekė

Ugnies skulptūros kaip specialus meno žanras Europoje ėmė populiarėti praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje.

Pirmasis ugnies skulptūrų Europos čempionatas 1998 metais įvyko Stokholme, kai jis buvo paskelbtas Europos kultūros sostine.

Pirmasis ugnies skulptūrų pasaulio čempionatas 2011 metais įvyko Taline, kai šis miestas taip pat buvo paskelbtas Europos kultūros sostine.

Estijoje vykusi pirmąjį pasaulio čempionatą laimėjo Lietuvos komanda - Mindaugo Junčio, Evaldo Girkonto ir Kęstučio Musteikio sukurta ugnies skulptūra „Žinia“ atrodė įspūdingiausiai.

K.Musteikis kartu su broliu Vytautu Musteikiu nusprendė dalyvauti ir šiemetiniame čempionate. Tačiau brolių Kęstučio ir Vytauto Musteikių sukurta ugnies skulptūra „Žydinti viltis“ į geriausiųjų trejetuką nepateko.

Dauguvos akvatoriją nušvietė fejerverkai

Po pasaulio ugnies skulptūrų čempionato prasidėjo šviesos paradas. Vienoje Dauguvos krantinėje dar teberusenant ugnies skulptūrų likučiams kitame upės krante - Lapkričio 11-osios krantinėje – prasidėjo naktinis pasirodymas su didingomis šviesos figūromis.

Sustabdžius automobilių eismą ši krantinė virto erdviu pėsčiųjų bulvaru, kurį skrodė šviesos vaidinimo figūros. Pagrindiniu objektu tapo septynių metrų aukščio ir aštuonių metrų ilgio šviesos laivas, kuris skambant muzikai spindėjo įvairiomis spalvomis.

19 valandą krantinėje staiga dingus šviesai Dauguvos akvatoriją nušvietė prožektoriai, į viršų ėmė kilti fejerverkai.

Įspūdingas muzikos, pirotechnikos ir šviesos efektų šou Dauguvos akvatorijoje truko 15 minučių ir buvo palydėtas gausiai čia susirinkusių žiūrovų aplodismentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.