Balsas iš Maidano barikadų: „Tai – pilietinio karo pradžia“

„Jau dabar vyksta tikras karas, kurio link valdžia ėjo tikslingai ir visiškai sąmoningai. O situacija apskritai – persmelkta agresijos, baimės ir teroro“, - taip padėtį ne tik Kijeve, bet ir visoje Ukrainoje apibūdino viena iš tūkstančių centrinėje Ukrainos aikštėje susibūrusių protestuotojų Larysa Artiuhyna.

L.Artiuhyna - viena iš tūkstančių centrinėje Ukrainos aikštėje susibūrusių protestuotojų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
L.Artiuhyna - viena iš tūkstančių centrinėje Ukrainos aikštėje susibūrusių protestuotojų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jan 22, 2014, 6:03 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:37 AM

Portalui lrytas.lt ji pasakojo, kad šarvuočiais savo tūkstantines pajėgas sustiprinusi valdžia jau greičiausiai šį vakarą pradės Maidano šturmą – tai liudija valdžios nurodymas skubiai palikti visas patalpas į Maidane vedančiame centriniame Kreščatiko prospekte.

„Žinoma, taip paprastai jiems aikštės paimti nepavyks – vien ką reiškia barikados, kurios labai labai rimtos, ne šiaip kuo nors sutvirtintos, bet jau ir suvirintos. Bet jei ir paims – kas iš to? Rytoj Maidanas bus kitoje vietoje – toks pat gausus ir toks pat agresyvus bei karingas.

Be to, Kijeve yra 400 tūkst, vien oficialiai užregistruotų įvairių šaunamųjų ginklų. Įsivaizduojate, ką tai reiškia?“, - telefonu susijaudinusi kalbėjo L.Artiuhyna, su kuria susipažinome prieš mėnesį viešnagės Kijeve metu.

- Kokia atmosfera dabar tvyro Kijeve? Žmonės gins Maidaną taip pat, kaip kovėsi Gruševskio gatvėje?

- Maidane buvau dar paryčiais, apie penktą ryto, kai prasidėjo dar viena ataka Gruševskio gatvėje. Ką aš galiu pasakyti... Aišku, žinote ir apie lavonus, ir apie visą kitą...

Tvirtinasi tendencija, kurią buvo galima numatyti jau anksčiau – jie labai tikslingai šaudo į žurnalistus, tiksliau – bet kokius žmones su kamera. Pamato kamerą ir iš karto atsuka vamzdį. Tikriausiai matėte internete tą vieno žurnalisto nufilmuotą vaizdą, kaip į jį tyčia šauna.

Tačiau žmonės Maidane surėmė pečius ir ėjo kautis. Aišku, tą patį jie darys ir šįvakar, jei bus bandoma šturmuoti jau pačią aikštę. O taip greičiausiai ir bus – kaip turbūt jau žinote, paskelbta Kreščatiko evakuacija.

Galbūt jie prieš šturmą kažką sprogdins, paleis kokias nors dujas, o gal tiesiog išjungs elektrą ir mėgins griauti barikadas.

O aš visą dieną praleidau rūpindamasi šešiais savo studentais, kuriems dėstau kino režisūrą. Jie ėjo iš Maidano apie šeštą ryto namo, į bendrabutį. Nešėsi kamerą, nes, kaip daugybė čia esančių pradedančių ar jau vyresnių menininkų, ne tik aktyviai dalyvauja, bet ir fiksuoja tai, kas vyksta.

Prie jų privažiavo šeši automobiliai, iššoko vyrai civiliais rūbais, ėmė jaunuolius mušti, įtempė į automobilius ir išvežė nežinoma kryptimi. Kelias valandas niekas nežinojome, kur jie yra ir kas jiems nutiko. Paskui atsirado vienoje iš milicijos nuovadų. Paaiškėjo, kad jie bus teisiami už masinių neramumų organizavimą ir dalyvavimą juose.

Prokurorai reikalaus juos uždaryti iki teismo dvejiems mėnesiams. Mat, kaip mus informavo, tai – dalis žymiai didesnės, „pagrindinės“ bylos.

Jų sulaikymo protokole nieko nepažymėta, išskyrus tik turėtus daiktus, ir viskas. Tikriausiai girdėjote ir apie tai, kad iš tiesiog iš ligoninės buvo pagrobtas ir nežinoma kryptimi išvežtas joje gulėjęs sužeistas kitas protestų dalyvis, žinomas aktyvistas Igoris Lucenko.

Nežinomi asmenys jį kankino, mušė per padus, kepenis, išmušė dantį, vis šaukdami: „Kaip jūs, maidanovcai, mus užknisote!“.

Po to jis buvo rastas kažkokiame lauke, o šalia – du lavonai. Štai tokie dalykai.

- Girdime ir apie iš Ukrainos rytų atvežtus samdinius. Koks jų vaidmuo?

- Taip, tai iš Donecko ar Lugansko atvežti vyrai, kuriems į parą mokama apie 200 hrivnų (maždaug 60 litų – red.) ir jie apginkluoti lazdomis bei kūjais. Juos vadiname „tituškomis“.

„Tituškos“ suvežti autobusais, vaikšto po miestą gaujomis po 50 ar 100 žmonių ir tiesiog visus muša bei viską daužo. Jų tiesiog tokia užduotis – siaubti ir niokoti miestą bei mušti ir net užmušinėti žmones, kurie yra gatvėje.

Būtent „tituškos“ sukūrė visiškai banditinę, kriminalinę atmosferą, kuri dabar tvyro mieste. Daugelis žmonių dėl jų tiesiog bijo išeiti į gatvę.

- Už tų samdinių, panašu, stovi valdžia? Ar tai reiškia, kad ji tyčia nori kuo labiau aštrinti situaciją, ar režimas tiesiog galvoja įvaryti kuo daugiau siaubo ir kuria teroro atmosferą ir tokiais būdais?

- Žinoma, kad „tituškas“ čia siunčia valdžia, kas gi kitas? Milicija ne tik jų neliečia, bet ir saugo, lydi jų autobusus. Tačiau ir jie čia susilaukia atkirčio. Pats Vitalijus Klyčko anądien porą sutvarkė, atėmė kūjus.

Turime ir tokį Automaidaną – tokią savanorių su savo automobiliais skrajojančią eskadrilę, kuri tai nuvyksta kur nors piketuoti, tai nulekia kitur, kur reikia. Jie neseniai susikovė su „tituškų“ būriu, juos išvaikė, o kelis paėmė į nelaisvę.

Tuos „tituškas“ jie atvežė į Maidaną, kad šie patys žmonėms pasipasakotų, kas jie tokie, kas juos čia atsiuntė ir ką jie čia veikia.

- Kaip, jūsų nuomone, situacija klostysis toliau?

- Atrodo, kad tai – pilietinio karo pradžia. Tiesą sakant, jau dabar vyksta tikras karas, link kurio valdžia ėjo tikslingai ir visiškai sąmoningai.

Juk pastarąsias tris dienas tikra abipusė ugnis buvo neveik nepertraukiama. Milicija ne tik atsakė demonstrantams tuo pačiu – fejerverkais ar Molotovo kokteiliais, bet ir laistė vandeniu. Kai kuriuos išrengė nuogai, apliejo vandeniu ir dar apšaudė plastikinėmis kulkomis.

Žinoma, taip paprastai jiems aikštės paimti nepavyks – vien ką reiškia barikados, kurios labai labai rimtos, ne šiaip kuo nors sutvirtintos, bet jau ir suvirintos. Bet jei ir paims – kas iš to? Rytoj Maidanas bus kitoje vietoje – toks pat gausus ir toks pat agresyvus bei karingas.

Be to, Kijeve yra 400 tūkst. oficialiai užregistruotų įvairių šaunamųjų ginklų, o kiek dar neregistruotų. Įsivaizduojate, ką tai reiškia?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.