Kijeve auga žuvusiųjų skaičius, miške rastas nukankintas aktyvistas (tiesiogiai)

Po krauju paženklinto trečiadienio Kijeve protestuotojai naktį rengėsi atremti šturmą. Tūkstančiai žmonių kalbėjo, kad galbūt netrukus atsidurs milicijos areštinėje, ligoninėje arba morge. Tačiau baimės ir panikos nebuvo. Tik vis daugiau įtampos ir pykčio, kurį vis pakurstė pranešimai iš užsienio, kaip antai: Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis pareiškė, jog Ukraina vis labiau atsiskiria nuo Europos.

Ukrainoje trečiadienio vakarą - karšta.<br>AP nuotr.
Ukrainoje trečiadienio vakarą - karšta.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:42 AM

Po paskelbimo oficialioje Ukrainos spaudoje įsigaliojo parlamento priimti „drakoniškieji“ įstatymai, leidžiantys vaikyti Euromaidano protestus ir užgniaužti valdžiai nepalankią žiniasklaidą.

Plačiau apie dienos įvykius skaitykite čia.

Lietuviai išreiškė savo nuomonę apie įvykius Ukrainoje.

05 val. 30 min. Maidano scenoje pasirodė vaikinas, kurį protestuotojai sulaikė ir apšaukė provokatoriumi, mat jis įsišėlęs išdaužė parduotuvės vitriną. Scenoje įvyko trumpa apklausa-viešas tardymas. Galiausiai nuspręsta susisiekti su jaunuolio tėvais ir pareikalauti kompensuoti jo padarytą žalą.

05 val. 15 min. Maidane žmonės tikina, kad yra pasirengę bet kurią minutę atremti šturmą. Pasigirsta raginimų V.Janukovyčių atiduoti Hagos tribunolui. Protestuotojai dalinasi informacija, kur matė provokatorius ar kokie yra pareigūnų manevrai.

00 val. 05 min. Protestuotojai ruošiasi neramiai nakčiai - tvirtina barikadas, ardo metalines reklamų konstrukcijas, kuriomis kamšo barikadas.

23 val. 35 min. V.Klyčko paskelbė apie įspėjamąjį streiką. Jis numatytas ketvirtadienį per pietus. Jis ragino visus Maidanui neabejingus ukrainiečius ateiti. Taip gyventojai gali išreikšti paramą Maidanui.

V.Klyčko paragino vidurdienį palikti savo darbo vietas valandai ar pusvalandžiui ir eiti į savo miesto ar rajono gatves. Tai būtų taikus pasipriešinimas ir kartu parodymas valdžiai, kad Maidano aktyvistų yra daug.

23 val. 10 min. V.Klyčko kalbėdamas su CNN reporteriais tikino, kad iki šiol patvirtinti 5 žuvusieji, tačiau skirtingais duomenimis jų gali būti net 10.

23 val. 00 min. Newsru.ua praneša, kad 21 aktyvistas, kuris buvo sulaikyti gatvėje nepasiekė nuovadų. Esą jie buvo išvežti į nežinomą vietą, kur juos „nurengę iki juosmens spardė ir murkdė į sniegą“.

22 val. 30 min. Socialiniuose tinkluose pasklido informacija, kad judriojo ryšio tinklų operatoriai, tiekėjai ir televizija gavo laiškus, kuriuose teigiama, kad jie turėtų būti pasirengę nutraukti transliacijas dėl galimų sutrikimų.

Esą tokiu atveju turėtų būti išjungti visos interneto prieigos, taip pat televizijos ir radijo ryšio kanalai.

Taip pat pasirodė pranešimų, kad Kijevo ir Charkovo gyventojų liko be televizijos ir interneto, tačiau po skundų ryšys atsirado.

22 val. 20 min. Ukrainos premjeras Mykola Azarovas viešintis Šveicarijoje tikino, kad prieš taikius protestuotojus jėga negali būti taikoma.

„Teisėsaugos institucijoms duoti nurodymai paprasti: vengti naudoti jėgą prieš taikius demonstrantus“,- sakė M.Azarovas.

22 val.  00 min. Protestuotojų padegtas padangas Hruševskio gatvėje ėmė gesinti ugniagesiai, tačiau už padangų krūvos demonstrantai jau pastatė naujas barikadas ir šias toliau stiprina.

21val. 45 min. Trečiadienio vakarą paskelbta, kad yra sulaikyti 75 žmonės dėl riaušių Hruševskio gatvėje. Anksčiau buvo pranešta, kad policija sulaikė apie 50 protestuotojų.

21 val. 20 min. Kp.ua skelbia, kad nužudytas opozicijos aktyvistas J.Berblickis buvo žiauriai kankinamas, jam sulaužyti šonkauliai.

Maidano puslapyje „Facebook“ reiškiama užuojauta dėl jo mirties. Aktyvistai pabrėžia, kad jis mirė kaip didvyris.

21 val. 00 min. Opozicijos atstovai ragina visus žmones nakčiai neišsiskirstyti ir rytą sutikti Maidane.

20 val. 46 min. Ukrainos socialiniuose tinkluose pasklido žinia, kad iš šalies Šiaurėje esančio Černigovo miesto į Kijevą permetami tankai ir šarvuočiai. Esą ant geležinkelio platformų buvo užkelti 5 tankai ir 10 šarvuočiai su pilnu ginkluotės komplektu. Jų paskirtis – Kijevas.

Tačiau Ukrainos gynybos ministerija paneigė, jog šarvuotoji technika perkeliama į Kijevą, skelbia tinklapis Lenta.ru. Pasak 8-ojo sausumos pajėgų korpuso tankų brigados štabo vado Aleksandro Motyzniako tankai T-62 ir keli šarvuočiai gabenami ne į Kijevą, o į vieną karinį dalinį Odesoje. Tai esą tėra „planinė kelionė“.

20 val. 45 min. Ukrainos opozicijos lyderiai trečiadienį pareiškė, kad derybos su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi neatnešė jokių konkrečių rezultatų, ir paragino protestuojančius žmones pasirengti prieš policijos puolimą.

Vienas lyderių, bokso čempionas Vitalijus Klyčko, tūkstantinei miniai Nepriklausomybės aikštėje sakė, kad per tris valandas derybų iš V.Janukovyčiaus nesulaukta jokio teigiamo atsakymo į jų reikalavimus.

„Šiandien jie (milicija) rengiasi išvaryti mus iš Maidano, – kalbėjo V.Klyčko ir paragino likti bei ginti aikštę. – Mes turime padaryti viską, kad neleistume jiems išvaryti mus“.

„Rytoj, jeigu prezidentas neatsakys...., tada mes pradėsime puolimą“, – pažymėjo jis, protestuotojams triukšmingai pritariant jam.

20 val. 30 min. Į minią Nepriklausomybės aikštėje kreipęsis Arsenijus Jaceniukas pabrėžė, kad yra du būdai išspręsti kilusią siatuciją.

„Pirma - nutraukti kraujo praliejimą. Tai yra visų, kurie žuvo ir kurie išsaugojo gyvybės atsakomybė. Siekiant tai įgyvendinti, mes turime 24 valandas“, - teigė A.Jeceniukas.

„Jeigu šito kelio nebus, pasakysiu pats sau – aš su gėda negyvensiu“, – pridūrė A.Jaceniukas.

20 val. 10 min. Kijeve sudaryta Ukrainos Liaudies Rada (Narodna Rada Ukrainy), kurioje dalyvauja liaudies deputatai iš opozicijos.

Frakcijos UDAR liaudies deputatė Iryna Heraščenko trečiadienį savo paskyroje tinkle „Facebook“ parašė, kad steigiamajam Liaudies Rados susirinkimui vadovavo „vyriausiasis amžiumi Ukrainos liaudies deputatas Oleksandras Ševčenka (frakcijos „Svoboda“ narys)“.

„Vieningai balsuojame už Ukrainos Liaudies Rados paskelbimą; už vietinių liaudies tarybų sudarymą; už municipalinės milicijos sudarymą; už visos Ukrainos liaudies balsavimo dėl nepasitikėjimo Janukovyčiumi ir Aukščiausiosios Rados diskreditavimą parengimą“, – parašė I.Heraščenko.

Liaudies Rada taip pat priėmė sprendimą kurti vietines Liaudies Radas, pranešama partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) tinklalapyje. Šias struktūras esą turi formuoti vietinių tarybų nariai, atstovaujantys opozicijos partijoms.

Kijeve susirinkę opozicijos deputatai taip pat kalbėjo apie „liaudies rinkimų komisijos“ ir atitinkamų vietinių „liaudies rinkimų komisijų“ steigimą.

19 val. 50 min.  Liga.net praneša, kad opozicijos aktyvistas Jurijus Berblickis, kuris keistomis aplinkybėmis trečiadienį dingo iš ligoninės, rastas negyvas. Jo kūną atpažino brolis.

Aktyvisto kūnas rastas Borispolio miške.

Šiandien Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad tame miške rasti dviejų žmonių kūnai su kankinimo žymėmis.

19 val. 15 min. Protestų judėjimo medicinos centras patvirtino, kad per intensyvius susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo penki aktyvistai.

„Iki šiol žuvo penki žmonės. Apie 300 sužeista šiandien nuo vidurnakčio“, – sakė Olehas Musijus, medicinos tarnybos koordinatorius per opozicijos radiją

„Hromadske“. Laikraščio „Ukrainska Pravda“ tinklalapyje nurodoma, kad nuo šautinių žaizdų mirė keturi ar penki žmonės.

19 val. 05 min. Į Nepriklausomybės aikštę plūsta žmonės, šiuo metu ten - apie 60 tūkst. žmonių. Jie vaikšto šalia scenos, kai kurie vis nueina link barikadų.

18 val. 45 min. Protestuotojai stiprina barikadas - stato antrą barikadų eilę. Taip pat stiprinamos jau esančios barikados. Prie barikadų plūsta vis daugiau žmonių.

Protestuotojai degina laužus iš padangų, juos bando gesinti milicija.

18 val. 30 min. Ukrainos įvaizdis pasaulyje smunka. Ukrainos valiuta nusilpo sustiprėjus politinei įtampai Kijeve.

Tarptautinės reitingų agentūros „Fitch“ analitikų nuomone, šiuo metu Kijeve vykstantys susirėmimai gali susilpninti verslo pasaulio pasitikėjimą Ukraina ir paskatinti tvirtos valiutos paklausos augimą.

18 val. 20 min. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, paklaustas apie galimą Europos Sąjungos atsaką į kruviną smurtą Ukrainoje, trečiadienį atsakė, kad tai „nebus įprastas reikalas“.

Kalbėdamas su žurnalistais Šveicarijoje vykstančios tarptautinės konferencijos dėl Sirijos užkulisiuose C.Bildtas sakė, kad nemato jokių ženklų, kad Kijevo „režimas“ būtų pasiruošęs susitarti su opozicija.

Europos Sąjunga, per policijos ir protestuotojų susirėmimus Kijeve žuvus trims žmonėms, pagrasino imtis veiksmų prieš Ukrainą dėl antivyriausybinių protestų malšinimo.

„Padėtis ypatingai rimta. Nekyla abejonių, kad atsakomybė tenka režimui. Režimo pareiga yra susitarti su opozicija, tačiau, deja, aš nematau jokio ženklo, kad jie tai darytų“, – kalbėjo C.Bildtas.

Paklaustas apie galimus tolesnius ES veiksmus, jis atsakė : „Dar reikės pažiūrėti, bet tikrai nebus taip kaip įprasta“.

18 val. 15 min. Milicija sugriovė medicinos punktą Hruševskio gatvėje, praneša „5 kanalas“. Tai įvyko per vieną iš atakų. Į patalpą primesta garsinių ir dujinių granatų, nepaisant aiškiai matomų iškabų. Iš gatvės pro langus buvo aiškiai matoma, kad viduje yra gydytojai. Jiems pavyko pabėgti, bet nepavyko išsinešti medikamentų. Naujas medicinos punktas įrengtas Nepriklausomybės aikštėje.

18 val. 10 min. Theinsider.com.ua, cituodamas pasipriešinimo štabo medikus, praneša, kad žuvusiųjų protesto dalyvių – jau penki. Keturi žmonės nušauti, vienas – nustumtas nuo kolonados.

18 val. 05 min. Hruševskio gatvėje prie „Dinamo“ stadiono mitinguotojai išilgai visos gatvės uždegė laužus iš padangų – liepsnoja visa gatvė. Milicija nesėkmingai bando gesinti laužus vandens srovėmis.

Tęsiasi savotiški apsišaudymai tarp protestuotojų ir milicijos – milicija šaudo guminėmis kulkomis ir mėto garsines granatas, mitinguotojai – petardas. Protesto dalyvių Hruševskio gatvėje – daugiau kaip 5 tūkst.

17 val. 55 min. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų svarstyti galimybę apriboti atsakingų Ukrainos pareigūnų judėjimo laisvę ir įšaldyti jų sąskaitas bankuose, reaguodama į smurto proveržius Kijeve.

Ministras trečiadienį sakė manantis, kad ES pozicija turėtų būti tvirtesnė, todėl negalima atmesti tikslinių sankcijų galimybės.

„Tai galėtų būti judėjimo laisvės apribojimai ir galėtų būti veiksmai, susiję su sąskaitomis bankuose. Tokie dalykai galėtų būti svarstomi. Jų šiandien nėra darbotvarkėje, bet manau, kad turėtų atsirasti darbotvarkėje. Neturėtume to atmesti, o įvardyti šią galimybę kaip labai realią“, - BNS trečiadienį sakė ministras.

„Vien raginimai kalbėtis, raginimai nutraukti prievartą, raginimai susilaikyti nuo smurto - akivaizdu, kad jie neveikia. Laikas eina, o situacija blogėja“, - teigė L.Linkevičius.

Ministras teigė trečiadienį kalbėjęs su Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriumi Andrejumi Kliujevu ir sulaukęs iš jo patikinimo, kad Ukrainos valdžia neketina įvesti nepaprastosios padėties.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso trečiadienį paragino nutraukti smurtą Ukrainoje ir perspėjo valdžią, kad Komisija vertins „galimus veiksmus“, tačiau jų nedetalizavo.

17 val. 45 min. Europos Parlamento viceprezidentas Jacekas Protasiewiczius pareiškė, kad kraujas Kijeve viską keičia - jeigu paaiškės, kad milicijos padaliniai iš tiesų šaudė į protestuotojus, ES nutrauks santykius su Ukraina.

Tuo tarpu kalėjime esanti opozicijos lyderė Julija Tymošenko pareiškė, kad, praliejęs savo piliečių kraują, V.Janukovyčius liovėsi būti Ukrainos prezidentu.

17 val. 35 min. Opozicijos lyderiai po daugiau kaip tris valandas trukusio pokalbio išėjo iš prezidentūros, tačiau atsisakė komentuoti, apie ką buvo kalbama. Tačiau pažadėjo apie viską papasakoti per vakarinį susirinkimą Maidane.

17 val. 33 min.Berkut“ gavo nurodymą fiziškai sunaikinti žurnalistus Maidane. Apie tai savo oficialiame puslapyje praneša žurnalistus vienijanti profesinė sąjunga. Hruševskio gatvėje nuo „Berkut“ panaudotos jėgos jau nukentėjo daugiau kaip 35 žurnalistai.

17 val. 30 min. Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus bei politinės krizės sureguliavimo darbo grupės nariai su trimis opozicinių frakcijų parlamente lyderiais kalbasi jau ilgiau kaip tris valandas.

Susitikimas prasidėjo apie 13 val. 45 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Drauge su įtakingu nacionalinio saugumo tarybos sekretoriumi Andrijumi Kliujevu V.Janukovyčius trečiadienį susitiko derėtis su trimis pagrindiniais opozicijos lyderiais: frakcijos „Baktivščyna“ (Tėvynė) lyderiu Arsenijumi Jaceniuku, pasaulio bokso čempionu, partijos UDAR frakcijos vadovu Vitalijumi Klyčko ir ultranacionalistu, frakcijos „Svoboda“ (Laisvė) lyderiu Olehu Tiahnyboku.

Pokalbyje taip pat dalyvavo prezidento patarėjas Andrijus Portnovas bei teisingumo ministrė Jelena Lukaš.

17 val. 20 min. Gynybos ministerija pareiškė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nedalyvaus įvykiuose, susijusiuose su protesto akcijomis Kijeve.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos prieš protestuotojus nebus naudojamos. Visi kariškiai ir technika yra nuolatinės dislokacijos vietose“, - teigiama pranešime.

17 val. 15 min. Šveicarijoje vykstančiame Davoso forume tylos minute pagerbti žuvusieji Kijeve. Ukrainai čia atstovauja premjeras Mykola Azarovas.

***

Ryte pranešta, kad naktį per susirėmimus su „Berkut“ nuo 13 m aukščio stadiono kolonados Hruševskio gatvėje buvo nustumtas ir žuvo jaunuolis.

Ryte suaktyvėjo susirėmimai Hruševskio gatvėje, „Berkut“ ir VRM riaušių malšinimo pajėgų smogikai bandė pralaužti protestuotojų pastatytas barikadas. Tuomet pranešta apie dar du žuvusius – šįkart nuo kulkų.

Vienas iš žuvusiųjų – aktyvus Euromaidano sargybinis, armėnų tautybės dvidešimtmetis Sergejus Nigojanas. Jam kulkos pataikė į galvą ir kaklą, o kitam nušautam aktyvistui – tiesiai į širdį.

Nors VRM neigė, kad jai pavaldžios jėgos struktūros naudojo šaunamuosius ginklus, „BBC Ukraina“ korespondentui pavyko nufilmuoti vaizdus, liudijančius priešingai. Liudininkai kalbėjo ir apie snaiperį, šaudantį į aktyvistus iš Hruševskio gatvėje esančio daugiaaukščio.

Opozicija spėja, kad aukų gali būti gerokai daugiau – kai kuriuos nuo kulkų kritusius žmones „Berkut“ nusitempė į savo teritoriją.

Po 12 val. Lietuvos laiku „Berkut“ ir VRM milicininkams pavyko prisiartinti prie barikados Hruševskio gatvėje ir ją praardžius priversti protestuotojus atsitraukti link Maidano.

Vėliau protestuotojai susigrąžino savo pozicijas, padegė padangas ir pradėjo ręsti naują barikadą.

Apie pietus Kijevo centre pasirodė šarvuočiai BTR-80.

Prieš 15 val. Lietuvos laiku Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir krizės sureguliavimo darbo grupė susitiko su opozicijos lyderiais - partijos „Udar“ lyderiu Vitalijumi Klyčko, „Batkivščina“ lyderiu Arsenijumi Jaceniuku ir „Svoboda“ lyderiu Olegu Tiagniboku.

Kijevo centre dirbančių įstaigų darbuotojai, valstybės tarnautojai anksčiau išleisti iš darbo. Pranešta apie iš mokyklų evakuojamus vaikus, uždaromas parduotuves, išvedamus antimaidano dalyvius – visi šie ženklai liudijo, kad valdžia ruošiasi Maidano šturmui.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.