Nauja NATO būstinė – bus ar ne?

NATO jau senokai stato naują Aljanso būstinę – už milijardą eurų. Bet projektas jau atsidūrė finansinėje nežinomybėje: prabilta net apie tai, kad statybos gali būti apskritai sustabdytos. 2014 metų rugsėjo pabaigoje kadenciją baigsiantis NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas priverstas raudonuoti, skelbia „Der Spiegel“.

Naujosios NATO būstinės kaina išsipūs.<br>AP nuotr.
Naujosios NATO būstinės kaina išsipūs.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 5:59 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:37 AM

A.Foghas Rasmussenas – asmuo, skiriantis daug dėmesio savo viešajam įvaizdžiui. NATO generalinis sekretorius mėgsta, kai jis nufilmuojamas bėgiojantis tarp asmens sargybinių. Jis visuomet nepriekaištingai apsirengęs.

Jo kadencija baigiasi rugsėjo 30-ąją, po NATO viršūnių susitikimo Velse. Skelbiama, kad danas jau yra parengęs laimėjimų per „Rasmusseno erą“ sąrašą, kuris bus pristatytas Velse. Siunčiama žinutė: kad A.Foghas Rasmussenas NATO ateities iššūkiams parengė struktūrinėmis reformomis ir, svarbiausia, naująja strategine koncepcija.

O Aljanso modernizavimas, kaip įsitikinęs A.Foghas Rasmussenas, turi būti atspindimas išsikraustymu į naują būstinę: iš senstančio šaltojo karo laikų betoninio komplekso į milžiniškus plieno ir stiklo rūmus kitoje gatvės pusėje.

Bet yra problema: statybų projektas susidūrė su rimtomis finansinėmis komplikacijomis. Būstinę statančių įmonių konsorciumas gali paskelbti nemokumą.

O A.Foghas Rasmussenas, nors ir žino apie sunkumus, kažkodėl dar nenusprendė apie juos informuoti visuomenės: 28 NATO narių mokesčių mokėtojų. Per vieną NATO pareigūnų susitikimą gruodžio 19 dieną A.Fogho Rasmusseno štabas paprašė problemą spręsti „konfidencialiai“.

Bet taip pat ir paaiškino, kas vyksta. Esą statybos bendrovių konsorciumas „BAM Alliance“ gali tapti nemokus dėl „statybų kainų apsiskaičiavimo ir subrangovų užgaidų“. Išvada viena: kad galutinė projekto kaina bus neabejotinai didesnė nei 1 mlrd. eurų. O be papildomos kapitalo injekcijos statybos greičiausiai sustos.

Gruodžio 19-osios susitikimo dalyviai tokias žinias sutiko niūriai. NATO narės dar 2010-aisiais itin įtariai reagavo į „BAM Alliance“ pergalę konkurse. Konsorciumas pasiūlė būstinę pastatyti už 460 mln. eurų, nors pats Aljansas skaičiavo, kad statybos kainuos 210 mln. eurų daugiau.

Tiesa, gruodžio 19 dieną apie projekto sustabdymą nekalbėta. Daugelis delegatų teigė pritariantys papildomų lėšų naujos NATO būstinės statyboms.

„Nurodėme, kad NATO įvaizdis siaubingai nukentėtų, jei statybos sustotų ir Aljansas pasirodytų nesugebantis užbaigti projekto, dėl kurio buvo susitarta dar 1999 metų balandį Vašingtone“, – tokį susitikimo apibendrinimą į Berlyną nusiuntė Vokietijos ambasadorius NATO Martinas Erdmannas.

Kol kas susitarta dėl trumpalaikės 20 mln. eurų injekcijos, bet neabejojama, kad lėšų reikės kur kas daugiau. NATO projektų vadovas Tony Carruthas sausio 10 dieną jau pareiškė, kad statyboms reikės papildomų 245 mln. eurų.

Tiesa, statybų pabaiga, numatoma 2015 metais, vis tiek vėluos 9 su puse mėnesio.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.