Sirijos taikos konferencija prasidėjo piktų kaltinimų lavina

Galingosios pasaulio

Šveicarijoje prasidėjo tarptautinė taikos konferencija.<br>AP nuotr.
Šveicarijoje prasidėjo tarptautinė taikos konferencija.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2014, 3:51 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:42 AM

Tačiau kol kas sunku tikėtis, kad šiame susitikime, kuris yra kol kas rimčiausias diplomatinis mėginimas nutraukti beveik trejus metus trunkantį kruviną pilietinį karą Sirijoje, galėtų būti rastas kompromisas, kai Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas savo šalies opoziciją pavadino „išdavikais“ ir užsienio „agentais“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pradėdamas konferenciją paragino abi Sirijos konflikto puses pasinaudoti galimybe išspręsti konfliktą.

„Po beveik trejų skausmingų konflikto ir kančių Sirijoje metų ši diena yra vilties diena, – sakė Ban Ki-moonas. Jūs turite didžiulę galimybę ir atsakomybę pasitarnauti Sirijos žmonėms“.

Montrė mieste prie Ženevos ežero vykstančioje Ženevos 2-ojoje konferencijoje Damasko režimo ir opozicijos atstovai susitiko pirmą kartą nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą, tačiau tik tam, kad apsikeistų piktais kaltinimais ir pakartotų, jog neketina nusileisti.

Opozicija į konferenciją atvyko turėdama vieną tikslą – priversti atsistatydinti prezidentą Basharą al-Assadą. Tuo tarpu režimo atstovai teigia, kad bet kokios kalbos apie Sirijos lyderio nušalinimą yra „raudonoji linija“, kurios ji neperžengs.

W.Muallemas aršiai pliekė opoziciją savo įžanginėje kalboje, kuri truko gerokai ilgiau nei numatytos 10 minučių, todėl JT vadovas buvo priverstas net kelis kartus prašyti užsienio reikalų ministro baigti savo pasisakymą.

„Jie (opozicija) tvirtina atstovaujantis Sirijos žmonėms. Jei norite kalbėti Sirijos žmonių vardu, neturite būti Sirijos žmonių išdavikais, agentais, kuriems moka Sirijos žmonių priešai“, – sakė W.Muallemas.

„Jūs nieko nenuveikėte. Jūs tik užtraukėte gėdą Sirijai, kai kreipėtės į JAV, kad būtų pradėtas karinis Sirijos puolimas“, – sakė ministras.

Sirijos nacionalinės koalicijos prezidentas Ahmadas Jarba savo ruožtu paragino režimą „nedelsiant“ perduoti valdžią laikinajai vyriausybei.

„Raginu (režimo delegaciją) tuojau pat pasirašyti Ženevos 1-osios komunikatą, (kuriame numatomas) Assado įgaliojimų, įskaitant (įgaliojimus) dėl armijos ir saugumo, perdavimas laikinajai vyriausybei“, – sakė jis.

Pasak A.Jarbos, pereinamojo laikotarpio vyriausybės suformavimas bus „Basharo al-Assado atsistatydinimo ir jo bei kitų režimo nusikaltėlių teismo įžanga“.

Aukšti pareigūnai nepuoselėja didelių vilčių pasiekti šioje konferencijoje esminį persilaužimą, tačiau susirinko į ją tikėdami, kad pagaliau susodinus prie bendro stalo Damasko režimo ir opozicijos atstovus, bus žengtas pirmas svarbus žingsnis, atversiantis kelią galimai tolesnei pažangai siekiant taikaus konflikto sureguliavimo.

Trečiadienį Montrė mieste susirinko delegacijos iš maždaug 40 valstybių ir tarptautinių organizacijų, tačiau jokių tiesioginių derybų nenumatyta iki penktadienio, kai Sirijos opozicijos ir režimo atstovai susitiks Ženevoje.

Čia planuojama pradėti tiesiogines derybas, kurios, pasak pareigūnų, gali tęstis 7-10 dienų.

Savo delegaciją į derybas atsiuntusio Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi savo ruožtu sakė, jog „pats faktas, kad jie susitinka ir pradeda kalbėtis, jau yra šis tas“.

Kiti pareigūnai taip pat santūriai kalbėjo apie galimus derybų rezultatus.

„Nemanau, kad kas nors, turėjęs reikalų su Sirijos pareigūnais, turi kokių nors klaidingų lūkesčių dėl sparčios pažangos“, – sakė vienas aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūnas.

Vadinamoji Ženevos 2-oji konferencija buvo atsidūrusi prie žlugimo slenksčio, tačiau ją vis dėlto pavyko išgelbėti, kai Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius paskutinę minutę atšaukė kvietimą Iranui dalyvauti šiame renginyje.

Ban Ki-moonas atšaukė netikėtą kvietimą praėjus mažiau nei parai po to, kai jį pateikė.

Sirijos opozicija grasino boikotuoti derybas, jei jose dalyvaus Iranas, kuris yra pagrindinis B.al-Assado režimo rėmėjas.

Šios savaitės derybos yra kol kas intensyviausios diplomatinės pastangos nutraukti kruviną pilietinį karą Sirijoje, kuris per beveik trejus metus jau nusinešė apie 130 tūkst. gyvybių ir milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

Vykdamas į derybas režimo diplomatijos vadovas W.Muallemas griežtai atmetė opozicijos reikalavimus, kad B.al-Assadas atsistatydintų.

„Prezidento ir režimo ateitis yra raudonosios linijos mums ir Sirijos žmonėms“, – sakė ministras, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra SANA.

Vienas Rusijos delegacijos aukšto rango pareigūnas antradienį pranešė, kad

pirmosios tiesioginės derybos tarp Sirijos režimo ir opozicijos truks 7-10 dienų, o vėliau bus surengtas kitas jų raundas.

„Pirmasis derybų raundas truks 7-10 dienų. Tuomet bus neilga pertrauka, po kurios derybos bus atnaujintos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Po diskusijų Montrė penktadienį Ženevoje bus surengtos tiesioginės derybos tarp B.al Assado ir opozicijos atstovų. Joms vadovaus Jungtinių Tautų (JT) bei Arabų Lygos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi.

Šaltiniai Rusijos delegacijoje sakė, kad penktadienio susitikimą taip pat stebės JAV ir Rusijos pareigūnai, kurie padės abiem konflikto šalims.

Pasak jų, iškilus būtinybei, stebėti derybų proceso į Ženevą gali būti atsiųsti ir aukštesnio rango rusų ir amerikiečių pareigūnai.

Su kokiais sunkumais susiduriama rengiant šią konferencija parodo ir tai, kad lėktuvas su Sirijos delegacija buvo penkioms valandoms įstrigęs Atėnuose.

Anot vieno Sirijos delegacijos šaltinio, Graikijos pareigūnai iš pradžių nenorėjo papildyti lėktuvą degalais o šalies civilinės aviacijos atstovas tikino, kad Sirijos delegacija nepateikusi skrydžio plano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.