Į laisvę išeina dar vienas garsus Rusijos kalinys - P.Lebedevas

Advokatai kovos toliau

M.Chodorkovskio bendražygis ir verslo partneris P.Lebedevas, grupės „Menatep“ direktorių tarybos vadovas (dešinėje).<br>AP nuotr. iš archyvo.
M.Chodorkovskio bendražygis ir verslo partneris P.Lebedevas, grupės „Menatep“ direktorių tarybos vadovas (dešinėje).<br>AP nuotr. iš archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-01-23 12:01, atnaujinta 2018-02-17 04:58

P.Lebedevas į laisvę išeis iškart, kai tik Velsko kolonija gaus Aukščiausiojo Teismo sprendimo originalą, nurodė Federalinė bausmių vykdymo tarnyba.

„Jeigu visos procedūros bus baigtos artimiausiu metu, tai P. Lebedevas jau šiandien gali būti paleistas į laisvę”, - sakė P.Lebedevo advokatas Vladimiras Krasnovas.  

Advokatai kovos toliau

Rusijos teisinės ir teisminės informacijos agentūra (RAPSI) patikslina, kad abiem baudžiamųjų bylų figūrantams - M.Chodorkovskiui ir P.Lebedevu - palikta teisė į reabilitaciją.

Tai reiškia, kad jie gali teismo keliu gali reikalauti, kad būtų pripažinti nekaltais dėl nusikaltimų, už kuriuos kalėjo.  

M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo gynybos atstovai pareiškė, jog, nepaisant Aukščiausiojo teismo sprendimo, „Jukos” byla nebaigta. Advokatai ketina siekti, kad būtų peržiūrėti visi neteisingi, jų nuomone, nuosprendžiai, susiję su naftos kompanijos „Jukos” byla.

Kol kas M.Chodorkovskiui lieka galioti nuosprendis, pagal kurį jis turi 17,4 milijardo rublių nesumokėtų mokesčių. Taip nusprendė Aukščiausiasis teismas.

„Tai reiškia tik viena: virš Chodorkovskio ir toliau kabos Damoklo kardas – draudimas išvykti iš Rusijos, jeigu jis čia grįš“, - ketvirtadienį sakė Rusijos prezidento žmogaus teisių tarybos pirmininkas Michailas Fedotovas.

Tad  M.Chodorkovskis, kuris po malonės suteikimo išvyko į Vokietiją, pagrįstai baiminasi grįžti į Rusiją ir sako, kad dėl skolos jo paskui gali neišleisti iš šalies. „Kol ta nutartis dėl nesumokėtų mokesčių išieškojimo galioja, prieš jį bet kuriuo metu gali nusileisti „geležinė uždanga“. Ir jis negali leisti sau prabangos prarasti judėjimo laisvę, dėl savo sveikatos, šeimos situacijos ir strateginių gyvenimo planų“, - nurodo advokatai.

M.Chodorkovskio bendražygis

 M.Chodorkovskio bendražygis ir verslo partneris P.Lebedevas  1981 m. baigė Maskvos Plechanovo liaudies ūkio akademiją. Po studijų iki 1989-ųjų dirbo kooperatyve „Zarubežgeologija". Nuo 1991 iki 1995 m. ėjo banko „Menatep" prezidento pareigas. Nuo 1996-ųjų dirbo naftos kompanijos „Jukos" valdyboje.  

2005 m. jis nuteistas 8 metams laisvės atėmimo dėl turtinės žalos padarymo, sukčiavimo, teismo sprendimų nevykdymo ir vengimo mokėti mokesčius.

2010 m. antrosios „Jukos“ bylos rėmuose nuteistas dar 14 metų už turto švaistymą ir pinigų plovimą.

Vėliau terminas sumažintas iki 10 metų 8 mėnesių.

Organizacija „Amnesty International“ jį pripažinusi sąžinės kaliniu. Su žmona Marija Čeplagina P.Lebedevas susilaukė keturių vaikų. Jis jau turi tris anūkus. Dvi dukterys - nepilnametės. Pavyzdžiui, Dašai dabar turėtų būti maždaug 11 metų. Kai tėvą areštavo, jai tebuvo 2 savaitės. Maša - už seserį metais vyresnė.

P.Lebedevas turi brolį dvynį Viktorą Lebedevą. Platonas - 23 minutėmis vyresnis.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.