Kijeve pratrūkęs smurtas atbaidė lietuvius

Lrytas.lt spec. korespondentas, Kijevas

Į Kijevą iš Vilniaus skrido pusšimtis žmonių.<br>D.Pancerovo nuotr.
Į Kijevą iš Vilniaus skrido pusšimtis žmonių.<br>D.Pancerovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 24, 2014, 3:18 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:38 AM

Penktadienio rytą iš Vilniaus pakilo lėktuvas į Kijevą – Europos sostinę, kurioje pastarosiomis savaitėmis liejasi smurtas ir žūsta žmonės. Daug lietuvių reiškia palaikymą Ukrainos opozicijai ir Kijevo Nepriklausomybės aikštėje protestuojantiems žmonėms, tačiau lėktuve buvo vos keli mūsų tautiečiai.

„Jaučiu, bus įdomu“, - emocingai pasakė vienas jaunuolis, Tarptautiniame Vilniaus oro uoste su dviem draugais laukęs lėktuvo į Kijevą. Tie jauni vyrai atrodė gerai nusiteikę, vilkėjo patogia sportine apranga, o iš nugirstų kalbų fragmentų supratau - jie vyksta į Kijevą tam, kad pamatytų Ukrainos sostinėje verdančius mūšius.

Tačiau tie jaunuoliai buvo vieni iš nedaugelio, kuriuos domino karščiausias pastarųjų savaičių Europos įvykis. Iš pusšimčio žmonių, tą penktadienio rytą skridusių į liepsnojantį miestą, lietuvių buvo vos keliolika. Dauguma keleivių – ukrainiečiai arba žmonės, per Ukrainą skrendantys į kitas šalis.

Tai pastebėjo ir Lietuvos ambasados Kijeve darbuotojai. Jie sakė, kad didelės lietuvių delegacijos į Kijevą plūdo tik pirmosiomis neramumų savaitėmis. Tada, maždaug prieš du mėnesius, protestai buvo dar tik prasidėję, į juos ateidavo šimtai tūkstančių ukrainiečių, oras kvepėjo ryžtu ir europietiškomis viltimis. Stebint iš šono atrodė, kad šalyje greitai įvyks rimti pokyčiai, kurie pasuks didelę valstybę į Vakarus.

Tačiau neįvyko. Šalį vis dar valdo prezidentas Viktoras Janukovyčius ir jo aplinka. Mitingai tęsiasi jau du mėnesius. Dalis protestuotojų nusivylė ir kritikuoja opozicijos lyderius, kurie esą neryžtingi.

Matyt, todėl politiniai ir socialiniai procesai Ukrainoje buvo dingę iš svarbių Europos įvykių sąrašo. Net lietuvių dėmesys sumenko. Pastarosiomis savaitėmis į Kijevą atvyksta tik nedidelės grupelės mūsų tautiečių arba politikų delegacijos.

Po to, kai sekmadienio naktį Kijeve pratrūko smurtas ir žudymai, į miestą atvyko keli žurnalistai iš Lietuvos. Ukrainos sostinėje dirba trys „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės reporteriai, taip pat du LRT televizijos darbuotojai, du nepriklausomi žurnalistai. Keli lietuviai rengia reportažus užsienio naujienų tarnyboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.