Pietų Sudano vyriausybė ir sukilėliai pasirašė taikos susitarimą

Ketvirtadienį Pietų Sudano vyriausybė ir sukilėliai pasirašė taikos susitarimą, nutraukdami daugiau kaip penkias savaites trukusį konfliktą jauniausioje Afrikos valstybėje, informuoja „Reuters“.

Pagal susitarimą, susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių turi būti nutraukti per 24 valandas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pagal susitarimą, susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių turi būti nutraukti per 24 valandas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2014, 8:01 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:07 AM

Susitarimą pasveikino Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir JT Saugumo Taryba, tačiau diplomatai lieka susirūpinę, kad žudynės Pietų Sudane gali tęstis. Pranešama, kad žmonės šalies sostinėje Džuboje taip pat neskuba švęsti taikos, nes abejoja, kad susitarimas nutrauks konfrontaciją tarp prezidento Salva Kiiro ir buvusio viceprezidento Rieko Macharo.

Taika gali išspręsti kai kurias laikinas problemas, tačiau ne visas, – žurnalistams kalbėjo Džubos gatvėje sutiktas žmogus. – Aš nesu optimistiškas, nes tas vyrukas (R.Macharas – ELTA) nori būti prezidentu bet kokia kaina“.

Pagal susitarimą, susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių turi būti nutraukti per 24 valandas, be to, sukilėliai pareikalavo, kad Pietų Sudano prezidentą atvirai palaikanti Uganda išvestų savo karius iš šalies teritorijos.

Konfliktas Pietų Sudane prasidėjo gruodžio mėnesį, kuomet šalies prezidentas S. Kiras apkaltino buvusį viceprezidentą R.Macharą perversmo organizavimu. Dviejų asmenų konfliktas supriešino dvi didžiausias etnines grupes – Nuerai palaikė R.Macharą, o Dinkos grupės nariai parėmė S. Kirą. Per kruvinus susidūrimus tarp vyriausybinių pajėgų ir sukilėlių žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių, per pusę milijono buvo priversti palikti savo namus.

Taikos derybos Etiopijoje krizei išspręsti buvo pradėtos sausio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.