Rusijos propagandistai skaičiuoja Kijevui siunčiamas Vokietijos markes

Iš Rusijos įtakos zonos besiveržianti Ukraina – didelis galvos skausmas Rytų kaimynei. Kovojama dėl įtakos įvairiais frontais, tarp jų ir informaciniu. Kaip žinia, informacinio karo technikas Rusija įvaldžiusi ypač meistriškai. Puikus to pavyzdys – savaitės pradžioje televizijoje „Rossija 24“ pasirodžiusi žinių laida, kurios vedėjas Jevgenijus Popovas nušviečia įvykius Kijeve. „Kaukėti kovotojai šturmuoja valdžios kvartalą“, - dramatišku balsu, palydimu ne mažiau dramatiškos veido išraiškos, kalba laidos vedėjas.

J.Popovas nušviečia įvykius Kijeve.<br>„Youtube“ nuotr.
J.Popovas nušviečia įvykius Kijeve.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jan 24, 2014, 4:54 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:32 AM

Protestuotojai laidoje nupiešiami kaip tikri kraugeriai, be gailesčio mušantys ir deginantys vargšus milicininkus, atimantys jų ginklus. Pailiustruoti propagandinėms kalboms parenkami kruopščiai atrinkti ir iškarpyti filmuoti kadrai, kuriuose matomas tik vienpusis smurtas – mitinguotojų veiksmai. Tokių kadrų daug pririnkti, matyt, nepavyko, todėl per visą pusvalandžio trukmės laidą jie dažnai pasikartoja.

Žaidžiant propagandinį karą, būtina parodyti, kad Kijevo protestai – ne ukrainiečių tautos, o Vakarų sukurstytas ir, be abejo, dosniai finansuojamas reikalas. Laidoje kalbinamas ekspertas – rašytojas Eduardas Limonovas – taip taip, tas pats Rusijos Nacionalinės bolševikų partijos įkūrėjas bei lyderis, - demonstruoja kompetenciją, skaičiuodamas Maidano milijonus.

„Pirmiausiai pasidomėčiau, iš kur tokie gigantiški pinigai, kad kiekvieną dieną maitina žmones. Tai labai dideli pinigai. Aš kažkada skaičiavau – pačiais kukliausiais skaičiavimais man išėjo šeši milijonai rublių per dieną. Tai pinigai, kuriuos duoda kokie nors... nežinau, galbūt jie ateina iš vakarų, iš JAV. Galbūt tai doleriai, gal tai Vokietijos markės“, - atsistojęs prie knygų lentynos rimtu veidu postringauja ekspertas, neįsivaizduojantis, kad tokia valiuta, kaip Vokietijos markė, pasaulyje išnyko dar 2002 metais.

Suprantama, solidus žurnalistinis tyrimas neapsieina be slapta filmuotų kadrų, kuriuose – iš lėktuvo gabenamos dėžės su Maidanui skirtais pinigais.

Vienas svarbiausių rusiškos laidos tikslų – bet kokia kaina sukompromituoti kylantį bendrą sunkiai, per vargus besivienijančios opozicijos lyderį Vitalijų Klyčko, galimai būsimą Ukrainos prezidentą. Ne vieną kartą pakartojamas siužetas, kaip V.Klyčko apipurškiamas gesintuvu, pabrėžiant, kad šis asmuo visiškai praradęs pačių protestuotojų pasitikėjimą, ir jie neklauso nė vieno jo žodžio.

Sumaniai pasirinktas pašnekovas – Ukrainos radikalių nacionalistų vadas Olegas Goltvianskis – kalbėdamas protestuotojų vardu naiviai patvirtina viską, kas reikalinga rusų propagandistams. Ir kad jo vadovaujami radikalai, dalyvaujantys protestuose, nusiteikę smurtauti, ir kad jie nepasitiki ir neklauso V.Klyčko.

O svarbiausias smūgis, turintis galutinai nokautuoti buvusį boksininką V.Klyčko – jo šeimos pajamų deklaracija. „O čia – Klyčko vyresniojo šeimos mokesčių deklaracija“, - aiškina vedėjas, ekrane pasirodžius nekokybiškai nufotografuotam popieriui su skaičiais. Pavardžių „dokumente“ nematyti, užtat ryškiai raudinai apibraukiama grafa su suma, išreikšta JAV doleriais. „2012 m. politikas uždirbo 12 mln. dolerių. Be to, nė kapeikos mokesčių nesumokėjo į Ukrainos biudžetą“, - aiškinama žiniose ir pabrėžiama, kad mokesčius V.Klyčko mokėjo užsieniui.

Esą, V.Klyčko, jo žmona ir vaikai turi JAV socialinio draudimo numerius. Tai suteikia teisę gauti amerikietišką pensiją, tačiau užkerta kelią dalyvauti prezidento rinkimuose - pagal Ukrainos įstatymus kliūtis tam yra teisė gyventi užsienio valstybėje, džiūgauja propagandistas, tuo aiškiai pademonstruodamas, koks pagrindinis jo laidelės tikslas.

Tik pačioje laidos pabaigoje, lyg tarp kitko, parodomas Kijeve dirbantis televizijos korespondentas, nukentėjęs nuo „Berkut“ mestos granatos, kuri sprogo po žurnalisto kojomis. Tačiau šis momentas neakcentuojamas – jis skirtas tik pabrėžti „anarchijai Kijeve“ - būtent taip ir pavadinta laida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.