Ukraina nerimsta: demonstrantai vėl imasi šturmo, mirė dar vienas protestuotojas

"Atėjo apie 100 žmonių, ginkluoti. Nuėjau pas juos ir pasakiau, kad jeigu jie taikiai nepaliks pastato, tada visa Ukrainos sistema žlugs", - naujienų agentūrai "Reuters" kalbėjo ministras Eduardas Stavickis, atsakingas už energetiką ir anglies pramonę.

Šeštadienį Kijeve atsinaujino protestuotojų ir pareigūnų susirėmimai.<br>AP nuotr.
Šeštadienį Kijeve atsinaujino protestuotojų ir pareigūnų susirėmimai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2014, 6:09 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:24 AM

"Atėjo apie 100 žmonių, ginkluoti. Nuėjau pas juos ir pasakiau, kad jeigu jie taikiai nepaliks pastato, tada visa Ukrainos sistema žlugs", - naujienų agentūrai "Reuters" kalbėjo ministras Eduardas Stavickis, atsakingas už energetiką ir anglies pramonę.

Jis sakė, kad protestuotojai pasitraukė, tačiau blokuoja įėjimą į pastatą iš lauko.

"Kyla tiesioginė grėsmė visai Ukrainos energetikos sistemai", - įspėjo politikas.

Aukų skaičius auga Kijevo ligoninėje šeštadienį mirė Romanas Senykas, kuris buvo sunkiai sužeistas Kijevo centre sausio 22 dieną. Tai jau penkta auka, mirusi po šturmo Hruševskio gatvėje.

„Kelias paras gydytojai kovojo už jo gyvybę, bet sužeidimai buvo per sunkūs“, - pranešė Ukrainos parlamentarė Irina Seks.

R.Senikui buvo 45-eri, paskutiniu metu jis gyveno Lvovo apskrityje. Bandant gelbėti vyro gyvybę, jam buvo atliktos trys operacijos, amputuota ranka.

Čerkasuose tuo tarpu mirė mergina, kuriai ant galvos nukrito vazonas. Šį, kaip teigiama, paleido milicininkai.

Šturmavo valdžios pastatus

Prie Vinycios apskrities administracijos pastato šeštadienio rytą susirinko grupė radikaliai nusiteikusių žmonių, kurie esą nieko neklausė.

Jie pradėjo pastato šturmą, rašo „zn.ua“.

Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė deputatas Andrejus Ševčenka.

„Pastate sprogimai, dujos. Traukiame apskrities valdžią pas žmones“, - skelbė parlamentaras.

Tarp protestuotojų reikalavimų – apskrities vadovo atsistatydinimas.

Administracijos pastate vyksta apskrities tarybos posėdis.

Nepaisant įsiaudrinusių protestuotojų, gubernatorius Ivanas Movčianas pakvietė politikus tęsti sesiją, pabrėždamas, kad prie Vinycios apskrities valstybinės administracijos pastato susirinko radikaliai nusiteikę žmonės, kurie nieko nesiklauso.

Černigoje prie srities administracijos pastato šeštadienį irgi susirinko apie du tūkstančiai mitinguotojų, reikalaujančių vietos valdžios atsistatydinimo. Protestuotojai vėliau šturmavo pastatą.

Paviešino nutekintą dokumentą

Ukrainos sostinėje Kijeve šeštadienį tebetvyrojo didelė įtampa po naktinių padrikų susirėmimų tarp protestuotojų ir milicijos, nors buvo paskelbtos paliaubos. 

Padėtis jau du mėnesius nerimstančios krizės epicentre šeštadienį paryčiais buvo gana rami, bet šimtai protestuotojų tebebudi Kijevo centre, o saugumo pajėgų nariai laukia išsirikiavę priešais jų barikadas. 

Leidinys „Kyivpost.com“ paviešino nutekintą dokumentą iš Ukrainos vidaus reikalų ministerijos.

Jame atskleidžiama, kaip bus toliau kovojama su protestuotojais.

Dokumentas rodo, kad ministerija kaupia arsenalą, kurio prireiks toliau malšinant neramumus šalyje.

Esą reikės 4 mln. kovinių 9 mm skermens šovinių pistoletams, 150 tūkst. 14,5 mm skermens tuščių šovinių, taip pat 100 tūkst. didesnio kalibro šaudmenų.

Taip pat nurodoma, kad reikės 350 palapinių, 150 lauko virtuvių ir 1050 termosų.

Rastas negyvas milicininkas

Praėjusią naktį Kijeve demonstrantai apmėtė milicininkus Molotovo kokteiliais, o pareigūnai atsakė garsinėmis granatomis ir guminėmis kulkomis.

Demonstrantai vėl padegė padangas ant savo barikadų, nuo kurių naktį kilo tiršti juodi dūmai ir aukštos liepsnos. Protestuotojai nuolat svaidė į ugnį naujas padangas, iš naujo kurstydami liepsnas. 

Troškinančius dūmus vėjas nešė milicijos link, todėl demonstrantai buvo beveik nematomi saugumo pajėgoms. 

Tačiau rytą protestuotojai leido ugniai beveik visiškai užgesti. Žmonės rinkosi prie laužų pasišildyti, kai Kijeve naktį temperatūra nukrito iki minus 20 laipsnių Celsijaus. 

Penktadienį vakare prie viešbučio Ukrainos sostinėje rastas negyvas, į galvą nušautas milicijos pareigūnas. Apie nusikaltimą pranešė Vidaus reikalų ministerija. Pareigūno kūną rado apsaugininkai, kurie dirba statybų teritorijoje netoli įvykio vietos.

Anot Ukrainos žiniasklaidos, liudininkai girdėjo šūvius ir atbėgo į nusikaltimo vietą. Pamatę kruviną pareigūną, jie iškart iškvietė miliciją. Anot liudininkų, iš nužudymo vietos pasišalino du asmenys.

Nustatyta, kad nužudytas milicijos pareigūnas yra 27 metų vyresnysis seržantas. Po tarnybos valandų jis ėjo namo ir buvo neginkluotas. Taip pat teigiama, esą dingo dar du milicijos pareigūnai.

VRM apkaltino opozicijos stovyklos apsaugininkus „užpuolus tris milicijos pareigūnus“ netoli protestų židiniu tapusios Nepriklausomybės aikštės. Nurodoma, kad vienas milicininkas buvo sužalotas peiliu, o du kiti buvo sulaikyti. 

Opozicija neigė esanti atsakinga dėl to išpuolio ir penktadienį įvykdyto nužudymo, taip pat prašė milicijos „neprovokuoti klaidinančių ir pavojingų žinių skleidimu“. 

„Pasipriešinimo štabas tai kategoriškai neigia ir laiko tai sąmoninga provokacija, kuria siekiama pakurstyti milicijos įtūžį prieš protestuotojus“, – sakoma pranešime, kuris šeštadienio rytą buvo paskelbtas opozicinės partijos „Batkyvščina“ („Tėvynė“) tinklalapyje. 

Dingo opozicijos veikėjas

Prieš tai Ukrainą sukrėtė žinia, kad dingo garsus opozicijos veikėjas Dmytro Bulatovas. Žmonės baiminasi, kad D.Bulatovo neištiktų kito opozicijos veikėjo Jurijaus Verbyckio likimas - vyras buvo rastas negyvas miške.

35-erių D.Bulatovas yra Automaidano grupės narys; ši grupė vienija vairuotojus, kurie sutelkia ratuotus žmones protestuoti prieš V.Janukovyčių. Apie D.Bulatovo dingimą ketvirtadienį vėlai vakare pranešė jo žmona, nurodė Kijevo milicija.

„Bulatovo žmona per advokatą kreipėsi į sostinės miliciją dėl savo vyro dingimo. Dabar mes atliekame atitinkamus veiksmus dėl jo buvimo vietos nustatymo“, – sakė ketvirtadienį sostinės milicijos valdyboje.

Aktyvistai yra „tikrai sunerimę dėl Dmitro Bulatovo dingimo“, sakė kitas Serhijus Kleinas, kitas Automaidano narys, kuris dar minėjo naujienų agentūrai AFP, kad pats ketvirtadienį pasitraukė į Vokietiją; kiti aktyvistai taip pat slapstosi arba išvyksta į užsienį.

D.Bulatovas trečiadienį laikraščio „Ukrainska Pravda“ tinklalapyje minėjo, kad jo automobilis ir buto durys buvo apgadintos ir kad jis laukia kitokių represijų.

Iki D.Bulatovo dingimo buvo dingę dar du aktyvistai – Ihoris Lucenka ir Jurijus Verbyckis; spėjama, kad jie buvo pagrobti antradienį. Ketvirtadienį miške netoli Kijevo J.Verbyckis buvo aptiktas negyvas.

Laukia pertvarkos vyriausybėje

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius penktadienį pažadėjo kitą savaitę pertvarkyti vyriausybę, kad būtų palengvinta šalį ištikusi krizė, bet taip pat pagrasino panaudoti „visus legalius metodus“, jeigu sprendimas nebus rastas.

Kai parlamentas antradienį susirinks į neeilinę sesiją, „mes priimsime sprendimą“ dėl vyriausybės pertvarkymo, sakė jis per religinių lyderių susitikimą.

„Mes toje sesijoje priimsim sprendimą. Prezidentas pasirašys įsaką, ir mes performatuosime vyriausybę, kad rastume optimalų profesinės sudėties vyriausybės, dirbančios Ukrainos valstybei, variantą“, – sakė V.Janukovyčius.

Neeilinė Aukščiausiosios Rados sesija vyks antradienį, sausio 28 dieną.

Prezidentas pažadėjo, kad parlamentas taip pat aptars pakeitimus prieštaringai vertinamuose įstatymuose prieš protestus.

Tačiau V.Janukovyčius, regis, taip pat perspėjo opozicijos protestuotojus: „Jei viskas baigsis gerai, tuomet gerai, bet jei ne, mes panaudosime visus legalius metodus (krizei išspręsti)“.

Taip pat Ukrainos prezidentas pažadėjo atleisti visus valdininkus, kurie prisidėjo prie jėgos panaudojimo prieš Euromaidano dalyvius lapkričio 30-ąją.

Per susitikimą su Bažnyčių ir religinių organizacijų lyderiais prezidentas priminė, kad keletas valdininkų, įtariamų dėl Euromaidano išvaikymo lapkričio 30-osios naktį, jau nušalinti nuo savo pareigų.

„Niekas iš jų nedirbs, jie bus atleisti iš užimamų pareigų“, - sakė V.Janukovyčius.

2013 metų lapkričio 30 dieną, maždaug 4 val. ryto, Kijeve milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ pareigūnai, naudodami garsines granatas ir gumines lazdas, išvaikė vadinamąjį Euromaidaną, opozicijos protestuotojų mitingą, kurio dalyviai ragino atsistatydinti prezidentą, nepasirašiusį Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.