Ukrainos regionuose šturmuojamos savivaldybės, Lvovo „Berkut“ išeina iš darbo

Kova Ukrainoje vyksta ne tik sostinėje. Ketvirtadienį net keleto Ukrainos apskričių ir miestų administracijos pastatus užėmė protestuotojai, reikalaudami atsistatydinti vietos valdžią. Daugiausiai tai vakarinės ir centrinės Ukrainos dalies miestai. Penktadienį pranešama apie masiškai persekiojamus regionų „revoliucionierius“, tačiau vyksta ir nauji šturmai. Toli gražu ne iš visų užimtų administracijos pastatų milicijai pavyko per naktį iškrapštyti protestuotojus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:57 AM

Lvovo „Berkut“ pareigūnai rašo pareiškimus išeiti iš darbo. Espreso.tv žiniomis, tokius prašymus pateikė mažiausiai penki pareigūnai.

Kijeve užimta Žemės ūkio ministerija

Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus priešininkai Kijeve stato naujas barikadas. Apie tūkstantis demonstrantų penktadienį paliko pagrindinę mitingų vietą Maidane ir blokavo gatves, vedančias į prezidentūrą.

Be to, protestuotojai užėmė Žemės ūkio ministeriją. "Mums reikia pastato, kad mūsų žmonės galėtų sušilti", - naujienų agentūra "Interfax" citavo vieną demonstrantą.

Spaudžiant 13 laipsnių šaltukui, opozicionieriai toliau pildė maišus sniegu ir statė iš jų užtvarus. Užsimaskavę demonstrantai su iš milicininkų atimtais skydais buvo pasirengę atremti saugumo pajėgų veržimąsi.

Prie Dinamo futbolo stadiono - dar vieno karšto protestų taško - demonstrantai degino automobilių padangas. Čia į dangų kilo tiršti, juodi dūmai.

Ukrainos Opozicijos lyderiai ketvirtadienio vakarą pareiškė esantys nusivylę krizinio pokalbio su prezidentu rezultatais.

Naujas administracijos vadovas - kietos politikos šalininkas

 V.Janukovyčius penktadienį paskyrė naują administracijos vadovą, kuriuo tapo kietos politikos šalininkas, Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrijus Kliujevas.

Naujas prezidento administracijos vadovas paskirtas vietoj praėjusią savaitę atsistatydinusio Sergejaus Liovočkino. Politologai S.Liovočkiną vertino kaip nuosaikų V.Janukovičiaus „Regionų“ partijos narį, pasitraukusį po to, kai buvo patvirtintas naujas protestų įstatymas. Tuo tarpu A.Kliujevo nemėgsta daugelis protestuotojų.

Opozicijos naujienų portalo „Ukrainska Pravda“ teigimu, A. Kliujevas atsakingas už brutalų policijos susidorojimą su protestuotojais lapkričio 30 dieną.

Ivano Frankivskas

Protestuotojams penktadienį pavyko patekti į Ivano Frankivsko, esančio vakarų Ukrainoje, apskrities administracijos pastatą. Pro administracijos vadovo kabineto langą buvo iškabinta geltonai mėlyna vėliava.

Ivano Frankivske prie apskrities administracijos pastato susirinko daugiau kaip 4 tūkst. žmonių. Jie klausėsi apskrities tarybos atstovų pažadų pareikšti nepasitikėjimą gubernatoriumi Vasilijumi Čiudnovu, kurio tuo metu pastate nebuvo.

Sumai

Rytų Ukrainos Sumų mieste prie savivaldybės administracijos pastato taip pat prisirinko žmonių, vyksta susidūrimai.

Sumų miesto meras Genadijus Minajevas išplatino pareiškimą, kas palaiko Maidaną, ir kad dėl neramumų kalta valdančioji Regionų partija. Meras pasmerkė „Berkut“ veiksmus ir įstatymus, kuriuos Aukščiausioji Rada priėmė sausio 16 dieną.

Čerkasai

Vidurio Ukrainos Čerkasų mieste po administracijos pastato šturmo milicija į Sosnovsko rajono padalinį išsivežė 58 žmones. „Šiuo metu vyksta apklausa, nustatomas kiekvieno vaidmuo masiniuose neramumuose“, - pažymėjo VRM.

Sausio 23 d. mitinguotojai išlaužė Čerkasų miesto administracijos duris, įėjo į fojė. Anot milicijos, jie niokojo ir degino turtą. Jaunuoliai naudojo pirotechnikos priemones, akmenis, geležgalius.

Milicijai apie 23 val. pavyko iškrapštyti mitinguotojus iš pastato. Dalia jų iškeltos baudžiamosios bylos.

Per Čerkasų savivaldybės šturmą nukentėjo studentė, jai atlikta operacija. Merginos būklė vertinama kaip kritinė.

Lvovas

Dėl Lvovo apskrities administracijos pastato užėmimo taip pat iškelta baudžiamoji byla, atliekamas tyrimas. Aktyvistams gali grėsti nuo 3 iki 5 metų kalėjimo.

Ketvirtadienį paskelbus visuotinį streiką apie 2 tūkst. Lvovo gyventojų atėjo prie apskrities administracijos pastato ir jį užėmė.

Mitinguotojų spaudžiamas administracijos vadovas Olegas Salo parašė atsistatydinimo pareiškimą. Tačiau vėliau pareiškė, kad prašo jo pareiškimą laikyti negaliojančiu.

Lvove mitinguotojai ir toliau blokuoja savivaldybės pastatą, šildosi prie laužų. Per naktį buvo pastatyta barikada iš maišų su sniegu, lentų ir padangų.

Administracijos pastate taip pat visą naktį buvo žmonės. Patalpose įrengta lauko valgykla, moterys ruošia sumuštinius ir karštus gėrimus.

Protestuotojai elgiasi ramiai, durų laužti ar gadinti turto nebando. Koridoriuose prikabinta lapelių su užrašais „Ukraina, kelkis“.

Kita protestuotojų grupė Lvove blokuoja vidaus pajėgų ir specialiųjų milicijos padalinių bazę. Tarp mitinguotojų yra ir milicininkų giminaičiai.

Ternopilis

Vakarų Ukrainos Ternopilio mieste milicija taip pat iškėlė baudžiamąją bylą dėl apskrities administracijos pastato užėmimo.

Ternopilio apskrities prokuroras Genadijus Movčianas paragino nepažeisti įstatymų ir viešosios tvarkos, pagrasino, kad už tokius veiksmus, kas juos beatliktų, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Žytomyras

Ikiteisminis tyrimas dėl apskrities administracijos pastato šturmo atliekamas ir Žytomyre, esančiame Ukrainos šiaurės vakaruose.

Ketvirtadienį apie 21 val. per taikų piliečių mitingą Koroliovo aikštėje nežinomi asmenys pabandė užimti Žytomyro apskrities administracijos pastatą.

Į mitingą Žytomyro centre vakare buvo susirinkę apie 3 tūkst. žmonių, Jie reikalavo atsistatydinti Žytomyro merą Vladimirą Debojų ir gubernatorių Sergejų Ryžuką.

Černivciai

Vakarų Ukrainos Černivcių mieste apskrities administracijos šturmas prasidėjo penktadienį. Liga.net praneša, kad prie pastato susirinkę apie tūkstantis žmonių.

Protestuotojai šaukia „Gėda“, „Papijevai, atsistatydink“, „Tai mūsų pastatas“.

Pagrindinės durys uždarytos, milicija nieko neįleidžia. Protestuotojai išlaužė šonines duris, išmušė du langus.

„Berkut“ panaudojo ašarines dujas. Nukentėjo mitinguotojaiir žurnalistai, tačiau žmonės ir toliau bando veržtis į savivaldybės pastatą.

Rovnas

Rovno gyventojai ketvirtadienį šturmavo ir užėmė Rovno apskrities administracijos pastatą. Apie 14 val. aktyvistai išdaužė pagrindines pastato duris ir pateko į vidų, reikalaudami gubernatoriaus Vasilijaus Bertašo atsistatydinimo.

Luckas

Lucke taip pat planuojama penktadienį piketuoti prie apskrities administracijos pastato.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.