Buvęs Peru prezidentas nebėra kaltinamas sterilizacijos byloje

Aukoms atstovaujantis advokatas Sigfredo Florianas sakė, kad bus teikiama apeliacija. 

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 25, 2014, 5:45 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:51 AM

Šis tyrimas buvo atnaujintas 2011 metais, spaudžiant Amerikos žmogaus teisių komisijai (IACHR). 

Penktadienį paskelbtame pranešime prokuroras Marco Guzmanas nurodė, kad tyrimas prieš A.Fujimori ir 26 buvusius aukšto rango pareigūnus buvo nutrauktas, padarius išvadą, jog nebuvo įvykdyta jokių nusikaltimų žmoniškumui. 

Aukoms atstovaujantis advokatas Sigfredo Florianas sakė, kad bus teikiama apeliacija. 

„Tik keturi žemo rango provincijos gydytojai 1998 metais buvo apkaltinti dėl valstietės (Mameritos) Mestanzos mirties, ir nebuvo atsižvelgta į 140 tomų įrodymų, pagrįstų kitų 2074 valstiečių moterų skundais, kuriuose sakoma, kad joms buvo prievarta atliktas kiaušintakių perrišimas“, - pridūrė S.Florianas. 

33 metų M.Mestanza, septynių vaikų motina, mirė 1996-aisais, kai verčiama sutiko, kad jai būtų atlikta sterilizacijos operacija.

Moters artimiesiems Peru vyriausybė sutiko sumokėti daugiau nei 100 tūkst. JAV dolerių kompensaciją, taip pat užtikrinti nemokamą mokymą bei gydymą jos vaikams. Tačiau IACHR, nepatenkinta, kad ši nutartis nebuvo įvykdyta, reikalavo atlikti baudžiamąjį tyrimą. 

A.Fujimori, kuris dabar kaltinamas dėl korupcijos ir leidimo steigti „mirties būrius“, tvirtina, kad daugiau nei 300 tūkst. – daugiausiai neturtingų ir neraštingų indėnių – buvo sterilizuotos 1995–2000 metais savo noru. 

Tuo tarpu moterys teigia buvusios apgaudinėjamos, bauginamos, papirkinėjamos maisto daviniais ir kitaip spaudžiamos ryžtis operacijoms, kad būtų įvykdytos numatytos sterilizacijos programos kvotos. 

M.Mestanzai buvo pasakyta, jog ji turi sterilizuotis, nes esą moterys, pagimdžiusios daugiau nei septynis vaikus, yra siunčiamos į kalėjimą, sakoma nutartyje. 

Vyriausybių sankcionuotų priverstinės sterilizacijos programų istorijoje Peru atvejis tikriausiai yra pats didžiausias. Ši programa taip pat paveikė beveik 25 tūkst. vyrų. 

A.Fujimori gyrėsi, kad jam pavyko sumažinti gimstamumą savo šalyje nuo 3,7 vaiko vienai moteriai 1990 metais iki 2,7 vaiko – dešimtmečiu vėliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.