Politikai derėjosi, protestuotojai rentė naujas barikadas

Lrytas.lt spec. korespondentas, Kijevas

Kijeve šeštadienį liepsnoja barikados, baiminamasi šturmo.<br>„Reuters“ nuotr.
Kijeve šeštadienį liepsnoja barikados, baiminamasi šturmo.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 25, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:51 AM

Virš liepsnojančių barikadų Kijevo Hruševskio gatvėje pakibo storas vandens stulpas. Šeštadienio popietę prie pat sukilėlių pozicijų praslinko nedidelė grupė „Berkut“ smogikų. Vieni pareigūnai gaisrininkų žarna pylė vandenį ant degančių padangų, o kiti dengė juos skydais. Tokios neįprastos Ukrainos pareigūnų atakos šeštadienio popietę vyksta nuolat. Sukilėliai spėja, kad bręsta barikadų šturmas.

Kai vanduo aplieja degančias padangas, pakyla juodų, tirštų ir dusinančių dūmų banga, kurią vėjas pasiunčia ant sukilėlių pozicijų. Vanduo aplieja ir mane. Po kelių akimirkų smulkūs lašeliai virsta ledu.

„Šaudo!“, - suriko ukrainietis, tupintis ant sudeginto autobuso priešakinėse barikadose. Jis kemša garuojančią bandelę su kopūstais ir lašiniais, todėl sprangų jo šauksmą sutrypia ritmiškas protestuotojų daužymas lazdomis į metalines statines. „Šaudo, b***, sakau šaudo, atsitraukiam!“, - jau daug skardžiau užrėkė nurijęs kąsnį.

Naktį ant priešakinių barikadų Hruševskio gatvėje stovėjo dešimtys sukilėlių, ginkluotų lazdomis, su skydais, šalmais, dujokaukėmis. Šiandieną ant sudegusių autobusų tupi tik du vyrai. Jie slepiasi už skydų ir stebi už kelių dešimčių metrų stovinčius „Berkut“ pareigūnus. Tuo metu jų kovos draugai slepiasi už barikadų. Šeštadienį laukiama šturmo ir apšaudymų.

„Mes nežinom, šturmuos jie ar ne, bet yra tokios informacijos!“, - piktai rėkia sukilėlis, kurį užkalbinau tą akimirką, kai jis ruošėsi paleisti akmens luitą į „Berkut“ pozicijas. Piktas jis ne dėl to, kad sutrukdžiau sviesti akmenį. Piktas, nes šiandieną Hruševskio gatvėje jaučiamas nerimas ir įsitempimas.

Įtampą didino gandai, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius gali paskelbti nepaprastąją padėtį. Tiesa, vakare pranešta, kad jis siūlo šalies premjero postą opozicijos lyderiu Arsenijui Jaceniukui.

Jeigu naktį prie priešakinių barikadų galėjo prisiartinti visi norintys, tai šiandieną ten prileidžiami tik kovotojai, medikai, maisto ar benzino nešiotojai, barikadų statytojai ir žurnalistai. Patekti į fronto liniją galimą tik per vieną įėjimą, o pėsčiųjų eismą griežtai reguliuoja sargai.

„Greičiau greičiau, vyrai!”, - griežtai ragina suodinas vyras, reguliuojantis judėjimą prie priešakinių barikadų. Reikia judėti greitai, nes gali susidaryti spūstys. Bet kurią akimirką gali prasidėti „Berkut“ šturmas, o tada barikadų sargams reikės trauktis.

Priešakinėse barikadose šeštadienį stovi apie šimtą sukilėlių. Visą dieną jie svaido akmens luitus į „Berkut“ pozicijas. Dviejose vietose sukonstruotos katapultos, kuriomis šaudoma į šarvuotų pareigūnų liniją.

Keli kovotojai į katapultos delną įstatė Molotovo kokteilį, padegė ir paleido, tačiau padarė klaidą ir benzininis užtaisas sprogo visai šalia mano kojų. „Ką jūs darote, kvailiai“, - suriko vyresnio amžiaus ukrainietis, kurio klausė kiti protestuotojai. Jis sudrausmino Molotovo kokteilį paleidusius vyrus, nes pirmiems tai daryti draudžiama – taip galima išprovokuoti šturmą. Patyrę kovotojai jau žino, kad „Berkut“ atakos visada baigiasi krauju, smarkiais sužeidimais ir varginančiu atsitraukimu.

Pastebiu, kad keli į paaugliai trainiojosi aplink katapultą. Vaikinai apsidairė lyg tikrindami ar niekas nemato, pasičiupo suodiną akmens luitą iš krūvos, prisiartino prie katapultos ir iššovė. Akmuo bumbtelėjo į šalia stovintį sudegusį autobusą. Vyresni protestuotojai pradėjo juoktis ir nubaidė neišmanėlius nuo ginklo.

Kairiajame priešakinių pozicijų flange, šalia aprūkusių senovinių kolonų, sukilėliai stato naują barikadą. Apie 20-30 vyrų neša smėlio ir ledo prikištus bulvių maišus. Jų kolona tokia ilga, kad atrodo lyg namus renčiančios skruzdėlės. Deda maišus vieną ant kito ir apipila vandeniu – stingstantis vanduo čia naudojamas kaip statybinė medžiaga.

Nauja barikada statoma prie nedidelio kalnelio, ant kurio įsikūrė „Berkuto“ pareigūnai. Sukilėliai spėja, kad iš to miškelio naktimis šaudo snaiperiai, kurie jau nužudė mažiausiai du ukrainiečius. Kol kas Ukrainos valdžią ginantys pareigūnai tik stebi situaciją ir veiksmų nesiima. Jie taip arti naujosios barikados, kad dėbtelėję iš viršaus į sukilėlių pozicijas galėtų suskaičiuoti pleiskanas ant jų pečių.

Kodėl jie stato barikadą, jei laukia pavojingo šturmo? Patyrę protestuotojai spėja, kad „Berkuto“ smogikai atakuos naktį, o jų puolimas bus nukreiptas į centrinę barikadą, ne naująją – pulti nuo slidaus, stataus kalnelio nėra patogu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.